Pečený bôčik
Pečený bôčik

Toskánský bůček

remcula - fotkaremcula, 23. septembra 2018
Toskánský bůček
Foto: remcula

Zdravím po delší době :-) Máte rádi bůček? Já ano, i když bych fakt neměla, ale jednou za čas si tuhle dobrotu udělám a Zobraziť celý popisZdravím po delší době :-) Máte rádi bůček? Já ano, i když bych fakt neměla, ale jednou za čas si tuhle dobrotu udělám a mám ráda nové nápady. Seznámila jsem se na FB s dámou, která žije převážně v Itálii. Ráda experimentuje s kořením a poradila mi tohle. Já vyzkoušela a řeknu vám, lepší bůček jsem snad nejedla a tak pokud jsme milovníky nezdravého bůčku, vyzkoušejte :-) @Remcula

3-4
porcie

Suroviny

500 g
podľa potreby (na potretie)
Marináda:
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
4 strúčiky (čerstvý)
1 ks väčšia
1 ČL (tekuté)
1 ČL




Postup

  1. 1

    Bůček - nejlépe bez kosti - potřeme olivovým olejem ze všech stran.

  2. 2

    Do misky dáme rozmarýn, tymián, oregano, sušený česnek, česnek nakrájený na mini kostičky, čili koření, sůl a nakrájenou cibuli. Promícháme, vytvoříme hustou jakoby pastu. Tou bůček ze všech stran potřeme a necháme minimálně 3 hodiny marinovat v lednici.

  3. 3

    Namarinovaný bůček vložíme do pekáčku, přilijeme 1 dl vody, přikryjeme alobalem a pečeme na 80 stupňů cca 5-6 hodin. Můžeme pochopitelně použít pomalý hrnec.

  4. 4

    Po zhruba 5 hodinách odstraníme alobal a pečeme na 180 stupňů ještě asi 30 minut na barvu.

  5. 5

    Bůček můžeme podávat k zelí a knedlíkům, ke špenátu, popřípadě jen tak s chlebem. Dobrou chuť :-)

Diskusia k receptu

alena45
Presne ! Prečo by takéto jedlo bolo nezdravé ? Mne kedysi jeden známy povedal, že slanina je už tuk, takže telo nemá čo spracovať, tak to jednoducho vylúči. Možno je to blbosť, ale na ospravedlnenie neustálej chuti na bôčik mi to stačí. Nezdravé je to, čím sa kŕmia zvieratá. Stále sa hovorí, že kurence kŕmia rôznymi zmeskami, hormónami a čojaviem čím, aby za 6 týždňov vychovali dvojkilové kura. Dvojkilové kura starká vychovala za pol roka a viac. Napriek tomu všetci, čo chcú žiť zdravo, jedia kuracie prsia na milión spôsobov. Kuracie prsia som nejedla asi 20 rokov, zato bôčik tak 8x v roku.
bubaya
@remcula , ty vieš človeka potešiť. Ten bôčik až spieva, viem si ho predstaviť na krajci dobrého chleba, teraz v toto studené škaredé ráno, ako by ma potešil. Ukladám, vyskúšam. Kedysi sme robievali pečený bôčik miesto salámy, tuším, že s tým zase začnem.
rela
@remculko , len čo sa tu objavíš po dlhej dobe, hneď narobíš rozruch. :-) Bôčik patrí medzi "zatracované" ale aj "zbožňované" jedlo. U mňa platí ten druhý variant, takže díky za recept :-)
sovka62
Jejdanenky, to je krása! Mne v posledných časoch naozaj nechutí jesť, ale na toto sa mi zbiehajú slinky. Bôčik môžem vždy, stačí aj uvarený, potretý cesnakom a červenou paprikou, ale toto je iná liga. Hneď ako nejaký pekný bôčik stretnem, pustím sa do skúšania.
bembo
Paráda.Nie nadarmo sa hovorí"Takovej bůček když se povede,tak to stojí zato".Určite vyskúšam,a teším sa až si ho podám.Pekný deň Ti prajem.
klukodvody
Ať žije bůček a vše co je prudce nezdravé a ať můžeme ještě dlouho jíst takhle nezdravě. Ahojky moc Tě oba pozdravujeme.
evanaaa
No vitaj, @Remcula , teda Jani, toto si sem nemala dávať, ja také niečo asi už tak ľahko jesť nebudem môcť, muž diétu, ja diétu, tak to varenie za nič nestojí, keď sa musím zriecť takýchto dobrôt.....inak, sem ( na Varechu) chodím denne, vidím, že už len málokto pridá recept a ešte menej ľudí sem chodí pozerať oproti minulosti, preto si ma tak trochu zaskočila, ale aspoň sa pokochám pohľadom.
tiginko
no kašlem ja na diétu (chvalabohu zatiaľ len o redukčnej je reč). Najbližší víkend strávený v domácej kuchyni, čo neviem kedy bude, určite tento bôčik bude. Pripínam si recept červeným špendlíkom na nástenku
siisa
Výborný recept. Vďaka, že si sa s ním podelila :) Páči sa mi marináda, páči sa mi pomalé pečenie. Ja si myslím, že toto zafunguje aj na krkovičku...čí nie ?
evelynba
No nááádhera, na prichádzajúcu jeseň a studené dni recept ako stvorený. Už slintám ako bernardín. Diéty sem, diéty tam, takéto niečo, milá @Remcula , je pohladenie nielen pre bruško, ale aj pre dušu, tak prečo sa občas takýmto "superžrádielkom" nepreliečiť? Ukladám a určite urobím, aj keď - nechápem prečo - v poslednej dobe bôčik tak zdražel a stojí viac než krkovička alebo karé...
motyka
@ Remcula - zajtra idem kúpiť bôčik. To bude "bašta". Už dávnejšie sme ho nemali. A tento podľa tvojho receptu sa bude rozplývať v ústach. Už sa tešíííím.
@ Evanaaa - žiadna diéta nemôže tak obmedzovať, aby ste si raz za čas nemohli trochu "pomastiť" črevá. Pokiaľ je to kvôli vysokému cholesterolu, tak bôčik ho žníži. Mám s tým osobnú skúsenosť, ale to nepatrí sem do diskusie k receptom.
marianne
no... ja som schopná si olivový olej naliať aj do čaju, tak velmi ho ľúbim, ale na bôčik som ho ešte nedávala. Bravčový tuk má charakteristickú vôňu a chuť a olivový olej tiež...sa mi zdalo, že sa to pobije, ale asi nie..vyzerá to, že úplne nádherne...a tie stredomorské byliny k tomu, taký mediteránsky bôčik.
Ale aj tak ovarený a opaprikovaný, má tiež svoje čaro....s chlebom, kyslou uhorkou či čalamádou....:-)
lilyre
Môžem sa len pridať k ostatným, musí to byť dobrota, u nás doma nemajú moc radi mastnejšie mäso, ale aj tak ho urobím a keď budú frflať, zjem ho sama.
havla
Dnes u nás rozvoniaval Tvoj pečený bôčik. Chutil výborne a ako studený na chlebe senzačne. Ďakujem Ti Remculka za výborný recept a za to, že si nám ho sem dala. Každý, kto ho upečie Ťa bude chváliť, aj keď Ti to možno nenapíše. Ešte raz díky.
remcula
@Bojar (27.9.2018 12:52)

Já jsem dělala zhruba z půl kila a opravdu jsem si ukrojila plátek k obědu a zbytek dala synovi na svačiny do práce :-D. Psal mi, že je skvělý a ještě ten den přišel na návštěvu znova a napsal si recept. On nemá rád bylinky a tady vůbec nevěřil, co všechno jsem použila. :-D
remcula
@Havla (28.9.2018 00:50)

Jéé, moc děkuji! Mám velikou radost a opravdu věřím, že chutnal :-)
remcula
@Motyka (28.9.2018 14:45)

Jééééé, to mne moc těší!!! Mám radost, že chutná! :-)
danda3
No, Jani, toto urobím bratovi miesto torty, už vidím tú radosť v očiach.
kucharka
Tak dnes prišlo na tvoje recepty, @Remcula. ( v chladničke sa mi marinuje losos )
Tento pán “bůček” nielen krásne vyzerá ....


kimlo
Už je v pomalom hrnci... poobede uvidím výsledok... :-P
tothka
Tak toto som objavila iba dnes, ale vyberám z mrazničky a zajtra skoro ráno dám piecť. Pevne verím že to bude super lahôdka, my také máme radi.
1x kimlo
kvakac
@Kimlo (10.4.2019 06:58)

To je krása. Mám 2 otázky - aj si to dal ešte pripiecť z pomalého hrnca? Čo to je za krásne mäso?
1x kimlo
kimlo
@Kvakac (10.4.2019 17:23)
Áno, dal som to potom do rúry na 180 asi 10-15 minút. Mäso je bôčik z domácej zabíjačky, bol krásne prerastený, miestami čisté mäso. Tento recept budem robiť určite častejšie, výborný je ako nárez na studeno, trúfam si povedať že som lepší bôčik ešte nejedol.



kvakac
Som rád, že som tento recept skúsil. Vôňa až ma zadúša, len teraz musím do rána vydržať nech to vychladne. Je to mäkké, ako rôsol. To zas budu sny o bôčiku. Neviem, neviem čí nepôjdem pozrieť v noci, čí sa nekazí. Ďakujem @Remcula za recept a @Kimlo , že si to vytiahol a ja to zazrel.


kimlo
@Kvakac (13.4.2019 18:30)
Len pekne vydrz kamarát, na studeno je úplne fantasticky, ja sa chystám robiť ďalšiu várku
kvakac
@Kimlo (13.4.2019 19:03)

Tak sa mi podarilo vydržať , lebo som nebol doma celý deň ha- ha. Až teraz som si to dal, no to je balada. Už to vidím, že budem na tom zavislak.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia