Zemiaková placka
Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Tortilla de patatas neodlučiteľne patrí k Španielsku. Na obed alebo na večeru, na raňajky medzi
bagetu, k šalátu alebo ku gazpachu... predjedlo alebo hlavné jedlo.
V španielskych rodinách je na stole veľmi často.
4-6 porcie |
10 minút príprava |
30-40 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.
- Na olivovom oleji opražíme cibuľu do zmäknutia.
- Pridáme zemiaky. Posolíme. Opekáme na slabom ohni, sem tam premiešame, ale opatrne, aby nám z toho nevznikla kaša.
- Vajíčka zo soľou vyšľaháme do peny.
- A keď už sú zemiaky skoro, mäkké zalejeme ich vajíčkami.
- Po pár minútach ( opekáme na slabom ohni )by tortilla mala byť zospodu hotová. Uistíme sa tak, že po bokoch “pochodujeme” vareškou a skúšame, či sa placka ľahko odliepa.
- A pripravíme sa na najťažšiu etapu - obrátenie placky. Na panvicu položíme tanier. Jednou rukou ho prichytíme, nadvihneme panvicu, otočíme a placku vyklopíme na tanier.
- A potom pomaly placku z taniera zošuchneme späť na panvicu. Ešte chvíľu pokračujeme v opekaní.
Nám chutí dobre opečená, niekomu ale chutí, keď vajce v strede po prekrojení tečie.
- Potom zase pomocou taniera placku vyklopíme na servírovací tanier.
Takto sa včera jedla u nás doma...
- So šalátom.