Zemiaková placka

Tortilla de patatas - zemiaková placka po španielsky (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Tortilla de patatas neodlučiteľne patrí k Španielsku. Na obed alebo na večeru, na raňajky medzi bagetu, k šalátu alebo ku gazpachu... predjedlo alebo hlavné jedlo. V španielskych rodinách je na stole veľmi často.

4-6
porcie
10 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.
  2. Na olivovom oleji opražíme cibuľu do zmäknutia.
  3. Pridáme zemiaky. Posolíme. Opekáme na slabom ohni, sem tam premiešame, ale opatrne, aby nám z toho nevznikla kaša.
  4. Vajíčka zo soľou vyšľaháme do peny.
  5. A keď už sú zemiaky skoro, mäkké zalejeme ich vajíčkami.
  6. Po pár minútach ( opekáme na slabom ohni )by tortilla mala byť zospodu hotová. Uistíme sa tak, že po bokoch “pochodujeme” vareškou a skúšame, či sa placka ľahko odliepa.
  7. A pripravíme sa na najťažšiu etapu - obrátenie placky. Na panvicu položíme tanier. Jednou rukou ho prichytíme, nadvihneme panvicu, otočíme a placku vyklopíme na tanier.
  8. A potom pomaly placku z taniera zošuchneme späť na panvicu. Ešte chvíľu pokračujeme v opekaní. Nám chutí dobre opečená, niekomu ale chutí, keď vajce v strede po prekrojení tečie.
  9. Potom zase pomocou taniera placku vyklopíme na servírovací tanier. Takto sa včera jedla u nás doma...
  10. So šalátom.