Torta XXL fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 7. novembra 2015
Torta XXL (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup prípravy je jednoduchá záležitosť.

Suroviny

Suroviny na svetlé cesto:
6 ks
6 ks
180 g
180 g
Suroviny na tmavé cesto:
6 ks
6 ks
180 g
160 g
20 g
6 PL
Suroviny na ozdobenie torty:
 drobné
Suroviny na karamelový krém:
900 ml
4 bal. bez varenia
500 g
Suroviny na čokoládový krém:
900 ml
4 bal. bez varenia
500 g




Postup

  1. 1

    Ahojte. Najprv si spravíme svetlé piškótové cesto. Bielka s kryštálovým cukrom vymiešame do tuhej peny.K pene pridáme žĺtky a krátko prešľaháme.K vaječnej zmesi potom varechou primiešame múku.Spodok tortovej formy vystelieme s papierom na pečenie a surové cesto doň premiestnime.Cesto pečieme pri 160 C / 50-60 minút.Použil som horný a spodný ohrev el.rúry.

    Torta XXL (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tmavé cesto spravíme trochu inak. Postupujeme takto: Bielky a kryštálový cukor vyšľaháme v tuhý sneh.Vaječné žĺtky premiešame s olejom a následne ich primiešame do snehu z bielkov.Múku pomiešame s kakaovým práškom a túto zmes preosejeme do peny z vajec.Cesto dáme do formy a pečieme na 160 C / 50-60 minút.

    Torta XXL (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokračujeme s prípravou karamelového krému.Budeme potrebovať : 500 g zmäknutého masla,4 balenia karamelového pudingu bez varenia,900 ml studeného mlieka.Vyšľaháme si studené mlieko a pudingy do hustejšej zmesi.Hotový puding následne pridávame po lyžiciach k zmäknutému maslu a vždy krátko prešľaháme.Ku koncu tejto činosti z varechou celé dielo premiešame aby sme uvolnili prípadné prilepené časti masla o nádobu kde sme sa šľahačom nedostali a dielo potom premiešame dôkladne.

    Torta XXL (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čokoládobý krém spravìme tak isto ako karamelový.Ako vydíte ja som si ho odvážil na váhe na tri rovnaké časti.

    Torta XXL (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A dostali sme sa k skladaniu torty. Oba druhy korpusov si rozrežeme na 3 pláty.Svetlé pláty naplníme s čokoládovým krémom.Spodnú časť torty pokryjeme celú krémom, posypeme mandľovými lupienkami a preložíme ju na tanier,alebo tortový podnos.Tmavé pláty korpusov si musíme upraviť tak,aby vrch torty vyzeral ako schodisko.Pri tomto bode programu použijeme rôzne nádoby napr.tanier a ostrý nôž.

    Torta XXL (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalej, prvý plát tmavého cesta dáme na čokoládový krém a natrieme ho karamelovým krémom.Naň položíme druhý plát tmavého cesta a tiež ho natrieme karamelovým krémom.Nakoniec, umiestníme na vrch torty tretí plát tmavého cesta a tak isto naň nanesieme karamelový krém.Ďalej musíme natrieť aj boky plátov na vrchu torty.Tortu si potom ešte ozdobíme podľa vlastného vkusu. Krému nám ostane a skvelo sa nám hodia k orezkom z cesta.Keď sa vám budú zdať mastné,tak stačí do nich namrviť detské piškóty a môžete si z nich spraviť trebárs aj nepečené gule.

    Torta XXL (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

radost
..ja byť tvojím hosťom..aj XXXXL som...:-)
pre zručné ruky-žiadne muky..
si jednoducho skvelý..
mnohé by sme ťa doma chceli..:-)
sracz
Tak toto je priam Mount Everest v sladkom prevedení, Laci @mesiar50 kamarát pri Balte. Chcel by som byť účastníkom prvého rezu, potom by som si objednal "double konder turka bez cukru" a pomaly "labužíroval" ten kopec Tvojej dobroty! Veľa zdaru do peč_varenia a sily do žily!
babkamt
nepotrebuješ pomoc s konzumáciu ? Škoda, že som ďaleko:-)
mesiar50
@radost
Tvoja pochvala v podobe pekného rýmu ma potešila.Ďakujem ti veľmi pekne milá @radost .

@sracz
Ponúknuť priateľov nie je u mňa problém,onedlho spravím tebou spomínaný prvý rez a škoda,že pritom nebudeš priateľu
Feri z ďalekej Ameriky.Rád by som ti naložil na tanier.Srdečne ti ďakujem.

@babkamt
Máš pravdu,je to trochu ďaleko,cca 1700 km.Keď prídeš sem,tak ťa milerád ponúknem. :-) Veľmi pekne ti ďakujem.

mesiar50
S vašìm dovolením sem vložím foto v reze torty,možno poniektorých bude zaujímať ako som ju krájal resp.štruktúra torty.Želám všetkým peknú nedeľu.


denyany
Fajn nedeľa, bola by však lepšia, keby som tu mala kúsok z tvojej torty!
terinka55
Fíha, parádna je. U Teba však žiadna novina. Ako vždy veľmi vydarená a určite aj chutná. Príjemnú nedeľu Ti prajem! P.S. Máš to za 5*.
martamm
@masiar50 , Ty nikdy nesklames, ci sa jedna o pecenie, alebo varenie. Ponukol si nam recept na uzasnu megatortu, zvolil si moje oblubene ingrediencie, cokoladova a karamelova chut veru dokazu rozmaznat mlsne jazycky. Ak sa neurazis, poradim Ti, ako urobit karamelovy krem s naozaj vyraznou karamelovou chutou, je to moj zlepsovak. Ja postupujem tak, ze upalim krystalovy cukor na karamel, zalejem mliekom a varim, pokial sa kusky karamelu nerozpustia. Potom mlieko necham vychladnut a nasledne pouzijem na pripravu pudingu, podla mna je potom vysledna chut pudingu naozaj extra karamelova :). Ale podme spat k Tvojej torte, paci sa mi aj vizualne, ponukol si nam prezieravo fotografie rozrezanej torty a dobre si urobil, kazdy vidi, ako senzacne torta vyzera a kladne hodnotim aj zdobenie, jednoduche, pekne lakave :)
luss44
to je teda riadna tortisko :) si šikovný, ale Teba to baví, to už vieme :) robím karamelovú plnku rovnako ako @martamm , dávam ju do medových rezov na Vianoce, s ňou nám chutia najviac.
izabella929
@mesias50 , som už aj odpadla.-) postaviť také dielo, tak moja trpezlivosť je k tvojej iba kvapôčka v mori...neskutočnéééé.-)priznám sa bez mučenia, že stavať niečo také by som isto iste nedokázala..možno by som všetko upiekla, naplnila, ale postaviť takú krásu zvládne iba odborník..tak moje pracovité ruky si idem radšej schovať za chrbát, aby nikto nevidel moju nešikovnosť...paráááda, nad parádu..)))))
mesiar50
@martamm
Nie, neurazím sa, keďže niet začo.Tvoj karamelový krém býva nepochybne chutný a ďakujem ti za dobrý grif, ktorý sa mi v budúcnosti určite zíde.
Ďalej ti veľmi pekne ďakujem za pekné ohodnotenie mojej torty. :-)

@luss44
Do medových rezov dávam vanilkový krém, ani by ma len nenapadlo, že by v nich pasoval aj karamelový.
Srdečne ti ďakujem za dobrý tip a za pochvalu.

@izabella929
Nie je to celkom tak ako mi to píšeš izabelka.Ty si pravú pracovitú ruku schováš za chrbát a ľavou rukou takúto tortu zmákneš jedna radosť.Patríš medzi mojich popredných favoritov na vareche a tvoju pochvalu si veľmi vážim.Srdečná vďaka. :-)


veronikkka
to je nádheraaa, a tá chuť :P
fantázia.
obdivujem ťa. si úžasný kuchár a cukrár zároveň (y)
5* odo mňa.
janger
No to si ale upiekol velku "tortiskooo", Lacko. Chodila som hore-dole po tvojom recepte, reku skoda, ze nie je odfotena v reze, ale v komentaroch si uverejnil aj to. Torta - paradnica je to :-).
mesiar50
@janger
Sľúbil som tortu aj chlapcom do práce a musel som ju spraviť tentoraz naozaj väčšiu.Potešil ma tvoj pekný komentár.Ďakujem ti srdečne. :-)
mesiar50
@janger
Sľúbil som tortu aj chlapcom do práce a musel som ju spraviť tentoraz naozaj väčšiu.Potešil ma tvoj pekný komentár.Ďakujem ti srdečne. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia