Torta Tosca - Toscatårta - tradičná švédska torta

Autor receptu: bubaya

Torta Tosca je tradičná švédska pochúťka. Recept mám od kamarátky zo Švédska, a keďže tu táto tortička nie je známa, tak ho pridám. Príprava je jednoduchá a výsledok je vynikajúci. Cesto je mäkké, jemné, šťavnaté, čo v kontraste so skaramelizovaným povrchom chutí fantasticky. Bohužiaľ fotky nemám, skôr, ako som stihla výsledok nafotiť, prišli návštevníci a tortu doslova zožrali, zostali len omrviny na tanieri. Ale ešte raz upečiem, a prilepím, dovtedy si musíte vyhľadať sami na google.

12
porcií
10 minút
príprava
45-50 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešaj všetky suché prísady - múku, cukor, prdopeč. Daj zohriať mlieko, rozpusti v ňom maslo, nechaj trocha vychladnúť.
  2. Do vlažného mlieka s maslom pridaj suché prísady a vajcia. Nalej do vymastenej a vysypanej menšej tortovej formy. Daj do vyhriatej rúry na 175°C a peč asi 35 minút.
  3. Medzitým si priprav polevu - zmiešaj všetky prísady v kastróliku a za stáleho miešania var cca 3 minúty.
  4. Vyber tortu z rúry a vylej na ňu uvarenú zmes. Daj naspäť do rúry a peč ešte cca 10 - 15 minút. Povrch skaramelizuje a bude pekne zlatohnedý a lesklý.
  5. Množstvo je na menšiu tortovú formu. Mandle musia byť olúpané, lebo skaramelizované šupky nie sú bohviečo. Múka môže byť aj špaldová, alebo celozrnná, cukor trstinový, prípadne miesto časti cukru stévia.