Čokoládová torta s orechami
Čokoládová torta s orechami

Torta s krajkou

nika168 - fotkanika168, 21. apríla 2017
Torta s krajkou
Foto: nika168

Tak na tejto torte som si dala zvlášť záležať, príprava na ňu bola mesiac /niežeby som toľko času strávila nad prípravou surovín - ide Zobraziť celý popisTak na tejto torte som si dala zvlášť záležať, príprava na ňu bola mesiac /niežeby som toľko času strávila nad prípravou surovín - ide skôr o nápad a inšpiráciu/. Zvlášť záležať preto, lebo bola na spoločné narodeniny pre moju drahých rodičov :D Po prvý krát som pracovala aj s krajkou. Nenapadlo ma však v tom čase robiť fotopostup receptu, pretože ma ani nenapadlo, že raz svoje výtvory dám sem na Varechu. Ale pre tie, ktoré to chcú skúsiť pripájam videonávod ako sa krajka pripravuje :D

120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Tmavý korpus:
140 g
120 g
200 g
1 bal
120 g
1 bal
6 ks
Orechový korpus:
100 g mleté
150 g
4 ks
50 ml vlažná
1 bal
1 bal
1 dl
120 g
 (alebo rumová aróma)
Plnka orechová:
200 g
3 PL mleté
50 g
Plnka karamelová:
150 g
1 plechovka
Plnka čokoládová:
250 g
100 g
Plnka ovocná:
 (jahodový)
Poleva:
150 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kakaový korpus: Zmäknuté maslo, práškový a vanilínový cukor zmiešame do peny, postupne pridáme žĺtky, roztopenú mierne vychladnutú horkú čokoládu, múku zmiešanú s PDP a na záver sneh z bielkov. Pečieme pomaly pri teplote 160 stupňov cca 50-60 minút. Skúšame podľa typu rúry.

  2. 2

    Upečieme si orechovú piškótu: Žĺtky zmiešame s cukrom, vanilínovým cukrom do peny. Pridáme rum alebo arómu. Pridáme olej, múku zmiešanú s PDP. Na záver zamiešame sneh z bielkov a orechy. Pečieme pri teplote 170 stupňov cca 35-45 minút. Opäť sa riadime typom rúry.

  3. 3

    Karamelovú plnku si pripravíme zmiešaním salka a masla a necháme mierne stuhnúť v chladničke. Čokoládovú si pripravíme zmiešaním mascarpone a mierne vychladnutej roztopenej čokolády nad parou. Orechový krém si pripravíme vyšľahaním práškového cukru, rumu alebo arómy so zmäknutým maslom a na záver primiešame mleté orechy. Ovocnú náplň urobíme tak, že si džem zohrejeme a naplníme jeden plát nahrubo vrstvou tohto džemu, je to chutné a zvláčni to korpusy. Ostatné pláty môžeme kvapkať uvarenou silnou kávou s brandy alebo rumom či amareto likérom. Takto postupne naplníme, ozdobíme tortu čokoládovou polevou navrch i po bokoch torty. Dáme stuhnúť do chladničky.

  4. 4

    Ak nechcete zdobiť čokoládou a rady robievate s fondánovou hmotou, našla som vám také krátke video ako sa robí krajka na poťahovanú tortu. Ja viem, že u nás sa fondán moc nezje a je to skôr ozdobou pre oči :D a viem, že moja mamina má rada čokoládu, tak som si zvolila čokoládovú polevu. Nech sa páči link: http://www.akosatorobi.sk/video/2403/ruzova-torta-s-jedlou-krajkou-ako-si-vyzdobit-tortu Na krajku je množstvo fotopostupov i videí, skúste si to, je to zábava ale krajky robte deň vopred, je tam určitá doba schnutia. Silikónová forma ja kratšia takže ak ju chcete dať okolo celej torty, tak je potrebné urobiť si ich viac. Ja som robila 4 :D prajem príjemné pečenie a dobrú chuť

Diskusia k receptu

denyany
Naozaj krásna torta! Máš môj obdiv. Video si pozriem, celkom by sa mi zišla taká krátka.
používateľ nemá avatar
123
123
tie korpusy robíme 2x? alebo režeme napoly? plnky dávame asi striedavo...
haji
Krásný dort, určitě výborný! Máš můj obdiv, i to zdobení krajkou obdivuji, výsledný efekt je moc hezký, jsi šikulka! Rodiče měli určitě velkou radost.
nika168
@123 (21.4.2017 18:45)

Kazdy korpus sa pecie zvlašt. Su oba vysoké,takže ja som každy narezala na 3 pláty. Takze mala 6 vrstiev :) a vrstvila som ich striedavo,biely + cokoplnka, tmavy + orechova, biely+ coko,tmavy+karamel,atd. Atd.je to na vas,striedat korpusy plnky. Tortička je vysoka. Platy vlacne sami o sebe. A este poliate,natrete dzemom,mnam. Vysledny efekt zd
valeri
krásna tortička, ale nevidím ten videonávod, rada by som si to pozrela
nika168
Valeri - videonávod ako som ju piekla nemám, ja som pripojila link na to ako sa tá krajka robí, idem to radšej ale pozrieť či sa mi to tu vôbec dalo do postupu receptu..