Torta s karamelovým snehom fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 19. decembra 2014
Torta s karamelovým snehom (fotorecept)
Foto: sovka62

Ak neviete čo s bielkami, ktoré ostali pri príprave vianočných dobrôt, môžete ich minúť napr. aj takto. Recept mám už vyše tridsať rokov, kedysi som Zobraziť celý popisAk neviete čo s bielkami, ktoré ostali pri príprave vianočných dobrôt, môžete ich minúť napr. aj takto. Recept mám už vyše tridsať rokov, kedysi som ho piekla dosť často, potom som zodrala starú ETU a nová, moderná, nešľahala taký tuhý sneh, ako bolo treba. Teraz mám Eta Gratus, šľahá dokonale, tak som vyhrabala zažltnutý papierik vytrhnutý z linajkového zošita a pustila som sa do práce.

12
porcií
30 minút
príprava
20 + 8 hodín minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
6 PL
6 PL
Náplň:
250 ml
Karamelový sneh:
5 ks
15 PL
5 PL
cca 80 ml
Na dokončenie:
500 ml
2 ks




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtky od bielkov a spravíme piškótové cesto. Každý po svojom. Tortovú formu (26cm) vyložíme papierom na pečenie tak, aby okraje papiera trčali medzi dnom a obrubou (pre istotu, uvidíte neskôr). Upečieme pri cca 170 stupňov za cca 20 minút. Necháme vychladnúť, raz prekrojíme a natrieme marhuľovým lekvárom. Vrátime do formy (papier pod korpusom necháme vo forme.

  2. 2

    Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Preložíme do misy, dáme nad paru a šľaháme, kým sa sneh nezohreje.

    Torta s karamelovým snehom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým máme sneh ešte v šľahači, z 5 PL cukru upálime karamel. Do hotového opatrne prilievame vodu a karamel rozvaríme, aby mal sirupovitú konzistenciu.

    Torta s karamelovým snehom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte horúci ho tenkým prúdom vlievame do snehu nad parou a šľaháme a šľaháme, až ho všetok schováme.

    Torta s karamelovým snehom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotový teplý sneh vrstvíme na korpus vo forme.

    Torta s karamelovým snehom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak je sneh naozaj dobre vyšľahaný, do formy sa nezmestí. Nevadí, pokojne ho necháme nad formou a stierkou urovnáme ako sa dá. Rúru rozpálime na maximom a formu do nej vložíme. Ak by zo snehu niečo odkvaplo, papier to zachytí.

    Torta s karamelovým snehom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru zavrieme a okamžite vypneme. Tortu v nej necháme približne 8 hodín a rúru neotvárame, vydržíme. Studenú vyberieme, odstránime obrubu formy a torta bude vyzerať nejako takto:

    Torta s karamelovým snehom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ako vidíte, sneh v rúre pekne skaramelizoval a stuhol tak, že sa bude dať krájať. Tortu vložíme asi na hodinu do chladničky, prípadne na iné chladné miesto. Potom šľahačkou zarovnáme všetky nerovnosti a hotovo. Ak chcete, môžete ju ozdobiť, ja som ju nechala bielu, veď vianočnú, nie? Na našom vianočnom večierku mala úspech, ledva som stihla nafotiť v reze.

    Torta s karamelovým snehom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jozka2
Sovka,vynikajuca,ja som videla na svadbe celu potretu iba bielym snehom tiez to vyzaralo zaujimavo.Tvoja torta musi aj vyborne chutiti po karamele.5*****
izabella929
Sovka...nádherná tortička, precízna práca v tvojom prevedení...sneh ľahučký ako vánok...)muselo to chuťiť fantasticky.-)
zolik
No, co povedat. Krasna torta. A aj aktualna k teme "co s bielkami". Prajem Ti pekny Weekend (mne pred 10 minutami konecne zacal).
aszabka
netradičná torta :) nebudem ju robiť, netrúfam si, no je to úžasná práca..
sovka62
@aszabka , bola by si prekvapená, ale je to naozaj jednoduchšie, ako robiť krémovú tortu, táto je hotová raz-dva. A je síce sladká, ale naozaj ľahučká, ľahko stráviteľná.
babkamt
Pekná torta, dobre si využila zvyšné bielky. Ukladám do kk. 5*
kukulienka71
To je veľmi zaujímavá torta, ešte som sa s ňou nestretla, dobre, že si vyhrabala ten zažltnutý papierik:-) Bez masla, bez pudingu, skoro z ničoho a aha ho, aká veľká :-) inak, čítala som to ako detektívku:-) marhuľový lekvár dodá šmrnc celej ľahučkej paráde a karamel mám veľmi rada. Páči sa mi.
jerica
@sovka to je môj sen, nedá mi, na prvý sviatok si to nenechám újsť, prekvapenie pre deti, ked je málo cesta, a snehu, či krému za "kopec" olizujem sa až za ušami. No čo už, to je môj "zdraví trend" v mlsaní :-) kk ***** :-)
arasid
Sovka, to je dobrý nápad, hádam mi to čas dovolí a urobím to, Jerica, zdravím ťa, som rada, že si tu :)
havino
@sovka , tri razy som to čítala, že vyhriať rúru, vypnúť, vložiť a nechať 8 hodín, moje nervy, jakživ som to takto nepočula, ale výsledok hovorí za všetky Tvoje múdre rady a odporúčania. Ja by ju hned aj na sviatky piekla, no len karamel môjmu dia, čo by sladké teraz najviac jedol, ako nikdy pred DIA a nemôže, nenahradím, tak len, ked bude nejake mecheche príde jej čas. Veľmi sa mi páči.
sovka62
Ďakujem vám za komentáre, dievčence moje. Som rada, že sa vám torta páči. Dosť som váhala či mám recept pridať, ale mala som dojem (asi správny), že nič podobné na Vareche nie je. Pritom je to starý recept, torta lacná, chutná a nie veľmi prácna. Doteraz mi to nenapadlo, až teraz keď píšem, že by sa vlastne dala spraviť aj ako rezy, na menší plech a výsledok by bol rovnaký, len robota by bola ešte jednoduchšia.
tatranka
Tortička,ako lusk.Nepečiem torty,ale som si ju veru uložila.Možno si ju nájdu moje nasledovníčky v rodine medzi receptami.
kakao
@kakavo : Na čom fičíš, brat môj?
@sovka62 : Pekná práca, je vidieť, že si šikovná gazdiná, ktorá je v kuchyni doma.
1x kakao
staja
@sovka , krásny nápaditý recept. Pečiem torty, určite príde jej čas aj u nás. Možno ešte tento rok na vnučkine narodeniny.
sovka62
Áno, je taká iná ako ostatné torty. Ak by si ju chcela prenášať, asi bude lepšie šľahačku stužiť želatínou, ale to asi vieš.
babav
@sovka ,tie papierikove recepty nikdy nesklamu. Fajnovu tortu si upiekla.
Vdaka za recept aj inspiraciu.5*,KK.
sovka62
Ďakujem, máš pravdu, na papierikoch išli z ruky do ruky len tie overené a zväčša aj ochutnané.
malinka711
tento recept sa mi veľmi páči, ale chcela by som to vyskúšať na plech ako koláč, resp. rez :D a teda keď bude tá vrstva snehu menšia, tak to asi nemusí byť v rúre až tak dlho, čo poviete??? :)
sovka62
Nuž neviem, @malinka , sneh sa musí najprv zohriať a potom postupne vychladnúť. Ale rúra je celý čas vypnutá, tak prečo by tam nemohol ostať? Stačí správne organizovať, urobiť ho napr. večer a vy vypnutej rúre nechať do rána.
malinka711
no áno, jedine, že to urobím v noci :D lebo mám na krku dvoch hladošov a tí by mi pílili uši, kedy to už bude :D zvýšili mi bielka, tak idem na to ;)
sovka62
Jáj, @malinka moja, toto poznám! Aj u nás to bolo tak, keď už, tak nech je to rýchlo. Až tak, že dcéra (vtedy asi 10 ročná) si nechcela dať povedať, že horúce lekvárové buchty sa jesť nedajú, tvrdila, že si ich bude fúkať. O pár hodín skončila na pohotovosti na infúzii.
Tak držím palce, nech sa ti darí.
amelie
@sovka , akosi sa mi "podarilo" tvoju decembrovú tortu prehliadnúť:-(, tým viac som ju ocenila teraz, keď sa mi zhodou okolností nazbieralo viac bielkov :-) je krásna :-)))
ywett
aj mňa by takáto tortička potešila, je krásna
kukulienka71
@sovka62 , mala som nejaké zvyšné bielka, tak mi tvoj recept padol vhod. Len som ho musela upraviť podľa manželovej chuti, do snehu som namiesto karamelu dala mleté orechy, asi za dve hrste, piškótu som mala 3+3+3, tak som ju neprekrajovala, len navrch som natrela marhuľový džem. Nemám ju takú vysokú ako ty: buď mi spľasla, keď som rúru raz otvorila(to by som nebola ja, keby som všetko do bodky dodržala:-(, alebo to je váhou orechov v snehu. Navrch som už šľahačku nedala, manžel si na ňu nepotrpí. Ale veľmi mu chutila, vraj dávno niečo také dobré s orechami nejedol :-) Ďakujem za inšpiráciu, posielam foto

1x radost
sovka62
@kukulienka , korpus bol nižší, lebo ja som dávala po 2 PL cukru a múky. Skúšala som aj ja 1:1, ale korpus nenaskočil, myslím, že toho cesta bolo málo, aby sa vládalo zdvihnúť. Možno by to chcelo 4 alebo 5 vajec.
Ale torta vyzerá výborne. Myslím, že si vytvorila nový recept a ak si postup náhodou fotografovala, mohla by si ho pridať. Musela chutiť výborne, rada by som ju vyskúšala. Koľko orechov si dávala do snehu?
kukulienka71
@sovka62 , piškótový korpus ma až tak nemrzí ako ten sneh, počas jeho sušenia som otvorila rúru:-))Zrejme vtedy spľasol. Takže inokedy dám na dvierka zámok!!! Orechov bolo za dve plné hrste, nevážila som. Ja fotím skoro všetko, aby som sa poučila, hlavne, ak robím niečo, čo som ešte nerobila. Je to lepšie ako zápisky:-) Ďakujem
sovka62
Aj ja ďakujem za odpoveď skúsim to s tými orechmi, podľa mňa ten vrch nie je nízky. Ale nabudúce rúru radšej neotváraj, ja tortu robievam na noc, večer strčím do rúry a odídem z kuchyne, až ráno sa dozviem, čo som spáchala.
dogagador
@Sovka62 : dostat take silikonove harky, su podobne, ako tie, na ktorych sa da piect namiesto papiera, no a tie sa davaju na spodok rury. Takze ked Ti nieco vytecie, iba ten silikon vyberies a zotries, das nazad.
sovka62
@Dogadaor , ďakujem za radu. Pohľadám, budem rada ak nájdem, umývanie rúry nie moja obľúbená činnosť, hoci ju umývam skoro po každom pečení,lebo ak niečo aj prsklo, lepšie sa mi to čistí čerstvé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia