Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept)

Autor receptu: axenka

V prvom rade sa musím priznať, že nie som ani cukrárka, ani skúsená pekárka, tak sa hneď ospravedlňujem za nedokonalosť. Je to moja druhá torta v živote. Ale čo mama nespraví pre vlastné dieťa, však? Upiekla som ju na dcérine 5. narodeniny. A poviem vám, mala obrovský úspech u všetkých pozvaných hostí. Každý si ju fotografoval a ja som sa potichu červenala, ale tiež som na seba bola veľmi hrdá.. :-)

Suroviny

Postup

  1. Z 5. bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Až to máme hotové, pomaly pridávame preosiatú múku, prášok do pečiva, kakao, nakoniec žľtky a zamiešame všetko spolu varechou. Masu vylejeme na vopred maslom namastený a omúčený plech. Ja do korpusu olej nepridávam, ale kto preferuje, kľudne si spravte korpus podľa seba. :-) (múku som naschvál nešpecialozovala, nakoľko žijem mimo SR a nemám prístup k hladkej, hrubej, či výberovej múke)
  2. Plnku pripravujeme deň vopred. Do hrnca vylejeme smotanu a pridáme čokoládu. Ja som použila čokoládu Lindt, najmä kvôli lesku a kvalitnej chuti. Až sa čololáda rozpustí, pridáme maslo a miešame, kým sa neroztopí. Pozor, neprevarujeme!
  3. Plnku odložíme do chladničky a na druhý deň, tesne pred plnením, ju pomaly vyšľaháme. (je to podobné, ako na spôsob parížskeho krému) Šľaháme 20-30 sekúnd na nízkých otáčkach, aby sa nam plnka nezrazila.
  4. Deň vopred som si pripravila veže z kornútkových pohárov. Z marhuľového džemu som si spravila "lepidlo" (glazúru). Do malého hrnca dáme 2PL džému, 1PL vody a za stáleho miešania na miernom ohni prevaríme. Takto vytvoríme lepidlo, ktoré použijeme na spájanie kornútkov. (a veru, drží to pokope neuveriteľne silno) :-)
  5. Nad parou roztopíme bielu čokoládu s trochou masla a štetcom ponatierame zlepené kornútky....
  6. ....ktoré potom obsypeme kokosom.
  7. Na druhý deň tortu dokončujeme.. Moja bola zo 4. korpusov, ktoré som natrela černicovým džemom. Vyšľahanú plnku ponatierame na korpusy. Poukladáme ich na seba a plnkou ponatierame vonkajšok torty. Odložíme do chladničky a pripravujeme marcipánovú hmotu.
  8. Marcipánovú hmotu som mala už kúpenú. (farba slonoviny) Rozvaľkáme ju na rovnom povrchu, ktorý obsypeme kukuričnou múkou. Obmerajte si priemer a výšku torty, aby sa vám nestalo (ako mne), že marcipán bude na prvý pokus krátky. :-) Prenesieme ho na tortu, pričom použijeme valček.
  9. A vyhladíme...
  10. Takto vyhladenú tortu začneme dekorovať. Na dvere a okná som použila ten istý marcipán, akurat som doň kvapla potravinárske farbivo. Dvere a okná som opäť nalepovala marhuľovou glazúrou. Veže som k torte nalepovala plnkou spravenou z práškového cukru, masla a troškou vody.
  11. Lístky, kamienky a chodník som taktiež vytvorila z marcipánu, do ktorého som kvapla požadovanú farbu.
  12. Konečné ozdobovanie (kvety, stonky) bolo vytvorené opäť plnkou z masla, práškového cukru a troškou vody.
  13. Dúfam, že Vaša torta bude mať taký istý úspech ako tá moja.. A bola ozaj vynikajúca.. :-)