Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept)
Autor receptu: axenka
V prvom rade sa musím priznať, že nie som ani cukrárka, ani skúsená pekárka, tak sa
hneď ospravedlňujem za nedokonalosť. Je to moja druhá torta v živote. Ale čo mama
nespraví pre vlastné dieťa, však? Upiekla som ju na dcérine 5. narodeniny. A poviem
vám, mala obrovský úspech u všetkých pozvaných hostí. Každý si ju fotografoval a ja
som sa potichu červenala, ale tiež som na seba bola veľmi hrdá.. :-) Postup- Z 5. bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Až to máme hotové, pomaly pridávame preosiatú múku, prášok do pečiva, kakao, nakoniec žľtky a zamiešame všetko spolu varechou. Masu vylejeme na vopred maslom namastený a omúčený plech. Ja do korpusu olej nepridávam, ale kto preferuje, kľudne si spravte korpus podľa seba. :-)
(múku som naschvál nešpecialozovala, nakoľko žijem mimo SR a nemám prístup k hladkej, hrubej, či výberovej múke)
- Plnku pripravujeme deň vopred. Do hrnca vylejeme smotanu a pridáme čokoládu. Ja som použila čokoládu Lindt, najmä kvôli lesku a kvalitnej chuti. Až sa čololáda rozpustí, pridáme maslo a miešame, kým sa neroztopí. Pozor, neprevarujeme!
- Plnku odložíme do chladničky a na druhý deň, tesne pred plnením, ju pomaly vyšľaháme. (je to podobné, ako na spôsob parížskeho krému) Šľaháme 20-30 sekúnd na nízkých otáčkach, aby sa nam plnka nezrazila.
- Deň vopred som si pripravila veže z kornútkových pohárov.
Z marhuľového džemu som si spravila "lepidlo" (glazúru). Do malého hrnca dáme 2PL džému, 1PL vody a za stáleho miešania na miernom ohni prevaríme. Takto vytvoríme lepidlo, ktoré použijeme na spájanie kornútkov. (a veru, drží to pokope neuveriteľne silno) :-)
- Nad parou roztopíme bielu čokoládu s trochou masla a štetcom ponatierame zlepené kornútky....
- ....ktoré potom obsypeme kokosom.
- Na druhý deň tortu dokončujeme..
Moja bola zo 4. korpusov, ktoré som natrela černicovým džemom. Vyšľahanú plnku ponatierame na korpusy. Poukladáme ich na seba a plnkou ponatierame vonkajšok torty.
Odložíme do chladničky a pripravujeme marcipánovú hmotu.
- Marcipánovú hmotu som mala už kúpenú. (farba slonoviny)
Rozvaľkáme ju na rovnom povrchu, ktorý obsypeme kukuričnou múkou. Obmerajte si priemer a výšku torty, aby sa vám nestalo (ako mne), že marcipán bude na prvý pokus krátky. :-)
Prenesieme ho na tortu, pričom použijeme valček.
- A vyhladíme...
- Takto vyhladenú tortu začneme dekorovať. Na dvere a okná som použila ten istý marcipán, akurat som doň kvapla potravinárske farbivo. Dvere a okná som opäť nalepovala marhuľovou glazúrou. Veže som k torte nalepovala plnkou spravenou z práškového cukru, masla a troškou vody.
- Lístky, kamienky a chodník som taktiež vytvorila z marcipánu, do ktorého som kvapla požadovanú farbu.
- Konečné ozdobovanie (kvety, stonky) bolo vytvorené opäť plnkou z masla, práškového cukru a troškou vody.
- Dúfam, že Vaša torta bude mať taký istý úspech ako tá moja.. A bola ozaj vynikajúca.. :-)
|