Torta - Princeznovský Zámok fotorecept

axenkaAxenka, 36 ročná žena, Brisbane, 30. októbra 2012 4:01
Ďalšie jej recepty »

Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept)Foto: axenka

V prvom rade sa musím priznať, že nie som ani cukrárka, ani skúsená pekárka, tak sa hneď ospravedlňujem za nedokonalosť. Je to moja druhá torta v živote. Ale čo mama nespraví pre vlastné dieťa, však? Upiekla som ju na dcérine 5. narodeniny. A poviem vám, mala obrovský úspech u všetkých pozvaných hostí. Každý si ju fotografoval a ja som sa potichu červenala, ale tiež som na seba bola veľmi hrdá.. :-)

Suroviny

Korpus:
5 ks
5 PL
5 PL
1 PL
1/2 ks
 na vymastenie pekáča
Plnka:
2x250 g alebo iná kvalitná
600 ml
250 g
Dekorácie:
podľa potreby
500 g
 na potretie korpusu
 na lepenie kornútkov
  na dokorovanie
2 PL na dekorovanie
podľa potreby

Postup prípravy

  1. 1

    Z 5. bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Až to máme hotové, pomaly pridávame preosiatú múku, prášok do pečiva, kakao, nakoniec žľtky a zamiešame všetko spolu varechou. Masu vylejeme na vopred maslom namastený a omúčený plech. Ja do korpusu olej nepridávam, ale kto preferuje, kľudne si spravte korpus podľa seba. :-) (múku som naschvál nešpecialozovala, nakoľko žijem mimo SR a nemám prístup k hladkej, hrubej, či výberovej múke)

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnku pripravujeme deň vopred. Do hrnca vylejeme smotanu a pridáme čokoládu. Ja som použila čokoládu Lindt, najmä kvôli lesku a kvalitnej chuti. Až sa čololáda rozpustí, pridáme maslo a miešame, kým sa neroztopí. Pozor, neprevarujeme!

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnku odložíme do chladničky a na druhý deň, tesne pred plnením, ju pomaly vyšľaháme. (je to podobné, ako na spôsob parížskeho krému) Šľaháme 20-30 sekúnd na nízkých otáčkach, aby sa nam plnka nezrazila.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Deň vopred som si pripravila veže z kornútkových pohárov. Z marhuľového džemu som si spravila "lepidlo" (glazúru). Do malého hrnca dáme 2PL džému, 1PL vody a za stáleho miešania na miernom ohni prevaríme. Takto vytvoríme lepidlo, ktoré použijeme na spájanie kornútkov. (a veru, drží to pokope neuveriteľne silno) :-)

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nad parou roztopíme bielu čokoládu s trochou masla a štetcom ponatierame zlepené kornútky....

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....ktoré potom obsypeme kokosom.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na druhý deň tortu dokončujeme.. Moja bola zo 4. korpusov, ktoré som natrela černicovým džemom. Vyšľahanú plnku ponatierame na korpusy. Poukladáme ich na seba a plnkou ponatierame vonkajšok torty. Odložíme do chladničky a pripravujeme marcipánovú hmotu.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Marcipánovú hmotu som mala už kúpenú. (farba slonoviny) Rozvaľkáme ju na rovnom povrchu, ktorý obsypeme kukuričnou múkou. Obmerajte si priemer a výšku torty, aby sa vám nestalo (ako mne), že marcipán bude na prvý pokus krátky. :-) Prenesieme ho na tortu, pričom použijeme valček.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A vyhladíme...

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyhladenú tortu začneme dekorovať. Na dvere a okná som použila ten istý marcipán, akurat som doň kvapla potravinárske farbivo. Dvere a okná som opäť nalepovala marhuľovou glazúrou. Veže som k torte nalepovala plnkou spravenou z práškového cukru, masla a troškou vody.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Lístky, kamienky a chodník som taktiež vytvorila z marcipánu, do ktorého som kvapla požadovanú farbu.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Konečné ozdobovanie (kvety, stonky) bolo vytvorené opäť plnkou z masla, práškového cukru a troškou vody.

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dúfam, že Vaša torta bude mať taký istý úspech ako tá moja.. A bola ozaj vynikajúca.. :-)

    Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 13
ohodnoť recept:
Hlasoval 1 človek (1,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist