Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept)

Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept)
Foto: axenka
axenkaAxenka, recept pridal: 30. októbra 2012 4:01Ďalšie jeho recepty

V prvom rade sa musím priznať, že nie som ani cukrárka, ani skúsená pekárka, tak sa hneď ospravedlňujem za nedokonalosť. Je to moja druhá torta v živote. Ale čo mama nespraví pre vlastné dieťa, však? Upiekla som ju na dcérine 5. narodeniny. A poviem vám, mala obrovský úspech u všetkých pozvaných hostí. Každý si ju fotografoval a ja som sa potichu červenala, ale tiež som na seba bola veľmi hrdá.. :-)

Suroviny


Postup prípravy receptu

Z 5. bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Až to máme hotové, pomaly pridávame preosiatú múku, prášok do pečiva, kakao, nakoniec žľtky a zamiešame všetko spolu varechou. Masu vylejeme na vopred maslom namastený a omúčený plech. Ja do korpusu olej nepridávam, ale kto preferuje, kľudne si spravte korpus podľa seba. :-) (múku som naschvál nešpecialozovala, nakoľko žijem mimo SR a nemám prístup k hladkej, hrubej, či výberovej múke)
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 1

Plnku pripravujeme deň vopred. Do hrnca vylejeme smotanu a pridáme čokoládu. Ja som použila čokoládu Lindt, najmä kvôli lesku a kvalitnej chuti. Až sa čololáda rozpustí, pridáme maslo a miešame, kým sa neroztopí. Pozor, neprevarujeme!
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 2

Plnku odložíme do chladničky a na druhý deň, tesne pred plnením, ju pomaly vyšľaháme. (je to podobné, ako na spôsob parížskeho krému) Šľaháme 20-30 sekúnd na nízkých otáčkach, aby sa nam plnka nezrazila.
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 3

Deň vopred som si pripravila veže z kornútkových pohárov. Z marhuľového džemu som si spravila "lepidlo" (glazúru). Do malého hrnca dáme 2PL džému, 1PL vody a za stáleho miešania na miernom ohni prevaríme. Takto vytvoríme lepidlo, ktoré použijeme na spájanie kornútkov. (a veru, drží to pokope neuveriteľne silno) :-)
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 4

Nad parou roztopíme bielu čokoládu s trochou masla a štetcom ponatierame zlepené kornútky....
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 5

....ktoré potom obsypeme kokosom.
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 6

Na druhý deň tortu dokončujeme.. Moja bola zo 4. korpusov, ktoré som natrela černicovým džemom. Vyšľahanú plnku ponatierame na korpusy. Poukladáme ich na seba a plnkou ponatierame vonkajšok torty. Odložíme do chladničky a pripravujeme marcipánovú hmotu.
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 7

Marcipánovú hmotu som mala už kúpenú. (farba slonoviny) Rozvaľkáme ju na rovnom povrchu, ktorý obsypeme kukuričnou múkou. Obmerajte si priemer a výšku torty, aby sa vám nestalo (ako mne), že marcipán bude na prvý pokus krátky. :-) Prenesieme ho na tortu, pričom použijeme valček.
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 8

A vyhladíme...
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 9

Takto vyhladenú tortu začneme dekorovať. Na dvere a okná som použila ten istý marcipán, akurat som doň kvapla potravinárske farbivo. Dvere a okná som opäť nalepovala marhuľovou glazúrou. Veže som k torte nalepovala plnkou spravenou z práškového cukru, masla a troškou vody.
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 10

Lístky, kamienky a chodník som taktiež vytvorila z marcipánu, do ktorého som kvapla požadovanú farbu.
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 11

Konečné ozdobovanie (kvety, stonky) bolo vytvorené opäť plnkou z masla, práškového cukru a troškou vody.
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 12

Dúfam, že Vaša torta bude mať taký istý úspech ako tá moja.. A bola ozaj vynikajúca.. :-)
Torta - Princeznovský Zámok (fotorecept) - obrázok 13



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

21 komentárov k receptu
  • rybarkuchar, 30. októbra 2012 o 08:09
    @Axenka , nazvyknem komentovať zákusky - ja ich nepečiem a moc tomu nerozumim. Ale Tvoja torta si zaslúži obdiv a uznanie.


  • fany1602, 30. októbra 2012 o 08:11
    no toto je ale nádhera!!!to ale muselo dať zabrať!!!ale výsledok je úžasný!!!


  • marijanna, 30. októbra 2012 o 08:44
    krasna takej by sa moja mala potešila ukladam :)


  • dandulka, 30. októbra 2012 o 09:16
    Skutočne originálna tortička. Si kreatívna, dobre si ju vyzdobila. Páči sa mi plnka, ktorou si ju plnila. Tiež sa mi páči, že si použila kvalitné suroviny , hlavne čo sa týka čokolády. Verím , že mala úspech, takej by sa potešila aj moja dcéra, ktorá ma už 20 rokov. Ukladám si recept, možno si na ňu trúfnem aj ja.


  • mili2936, 30. októbra 2012 o 09:18
    Malá priíncezná Natálka musela byť nadšená z takej nádhery. Si šikovná mamina


  • hag, 30. októbra 2012 o 09:58
    Máš byť na čo hrdá. Milené to je.


  • malroxa, 30. októbra 2012 o 10:33
    výborná torta. aj z fotky vidno, že bola super


  • bibia1, 30. októbra 2012 o 11:28
    krásna - výborný nápad - si šikovná - dcérke všetko najlepšie k narodeninám :)


  • martamm, 30. októbra 2012 o 13:28
    Výborný nápad, krásne sa Ti vydarila, ukladámk na inšpiráciu :)


  • mama3chlapov, 30. októbra 2012 o 14:22
    to muselo byť roboty! Zaslúžiš si veľké uznanie - je nádherná!


  • 3sandra3, 30. októbra 2012 o 14:37
    krásny zámok


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 10 komentárov)
  • frezia68, 30. októbra 2012 o 14:46
    Ako v rozprávke :-) máš fantáziu,šikovnica :-)


  • lusinkab, 30. októbra 2012 o 15:05
    ....no tak to je nadherna torticka,krasne si sa s nou pohrala a malickej urcite ocka museli ziarit :-)


  • matka07, 30. októbra 2012 o 17:33
    To je nádhera!!! Tortička by sa páčila aj mojej princeznej...Šikovná mamina!


  • medovnicek, 30. októbra 2012 o 20:10
    Nečudujem sa, že mala úspech, však bola veľmi pekná, dcérka mala určite veľkú radosť


  • darina57, 30. októbra 2012 o 20:26
    si sikulka..len tak dalej..


  • janculka22, 1. novembra 2012 o 17:04
    krásna.a ta čokoládka v plnke bola horká alebo mliečna?:))


  • zitar, 7. novembra 2012 o 20:45
    ale si sa vyhrala s tortičkou, je prekrásna, máš môj obdiv


  • axenka, 10. novembra 2012 o 04:15
    Ďakujem Vám všetkým za komentáre. Veľmi ste ma potešili.
    * čokoláda bola mliečna.. :-)


  • ivkakap, 6. decembra 2012 o 19:50
    Ahoj, perfektná torta. Idem sa aj ja pokúsiť takú urobiť mojej dcérke, tiež na 5. narodeniny. Chcem sa opýtať na tú čokoládu. Koľko čokolády treba do plnky? 2x250 ks alebo gramov???


  • axenka, 9. februára 2013 o 09:23
    @ivkakap , je to 2x250g :-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist