Torta pre Tomáška
Autor receptu: jajaem
Pri príležitosti narodenia Tomáška som sa rozhodla upiecť moju prvú poťahovanú tortu.
Korpus je piškótový, bez tuku (vajcia nepočítam), krásne naskočil, jemnučký.
Plnku som robila vanilkovú pudingovú a ako poťahovku som použila White Icing, nelepí
sa, je mäkká a dobre sa s ňou pracuje. No a modrý marcipán na medvedíka, toho som
vyrezávala vlastnoručne nožom, poviem vám, to bola prplačka.
Recept na plnku neuvádzam presne, každý má svoju obľúbenú.
Postup
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme aj štipku soli, lepšie sa vyšľahá.
Primiešame polovičku cukru a vyšľaháme do hladka.
- Zvyšok cukru vyšľaháme so žĺtkami (cca 4 minúty), prilejeme vodu a šľaháme ešte 1 minútu.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a polovicu primiešame do žĺtkovej zmesi .
Potom do žĺtkovej zmesi pomaly primiešame (ručnou metličkou !!!) polovicu bielkového snehu, pridáme zvyšok múky, premiešame metličkou a nakoniec zvyšok snehu.
- Tortovú formu NEMAZAŤ ani nevysýpať múkou! Na spodok treba dať pečiaci papier, boky nechať tak! Takto sa boky korpusu neodklonia dovnútra a korpus bude pekne rovný.
- Cesto dáme do pripravenej formy , dáme piecť do vyhriatej trúby na 150°C na 1 hodinu.
Počas pečenia trúbu neotvárajte, až na konci zistíte špajdlou, či je korpus upečený.
Korpus necháme vo forme 5-10 minút, potom boky uvoľníme nožom a vyklopíme.
Korpus režeme na časti až keď je dobre vychladnutý!
- Pripravíme si plnku, korpus potrieme lekvárom, prípadne pod to ešte jemne pokropíme kompótovou šťavou a rovnomerne rozotrieme plnku. Potrieme aj vrch a boky torty a zdobíme poťahovou hmotou.