Torta pre Tomáška

jajaem - fotkajajaem, 8. mája 2012
Torta pre Tomáška
Foto: jajaem

Pri príležitosti narodenia Tomáška som sa rozhodla upiecť moju prvú poťahovanú tortu. Korpus je piškótový, bez tuku (vajcia nepočítam), krásne naskočil, jemnučký. Plnku som robila Zobraziť celý popisPri príležitosti narodenia Tomáška som sa rozhodla upiecť moju prvú poťahovanú tortu. Korpus je piškótový, bez tuku (vajcia nepočítam), krásne naskočil, jemnučký. Plnku som robila vanilkovú pudingovú a ako poťahovku som použila White Icing, nelepí sa, je mäkká a dobre sa s ňou pracuje. No a modrý marcipán na medvedíka, toho som vyrezávala vlastnoručne nožom, poviem vám, to bola prplačka. Recept na plnku neuvádzam presne, každý má svoju obľúbenú.

10
porcií

Suroviny

piškótový korpus:
5 ks
200 g
200 g
5 PL
1  čl, kopcová
Plnka:
Ostatné:




Postup

  1. 1

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme aj štipku soli, lepšie sa vyšľahá. Primiešame polovičku cukru a vyšľaháme do hladka.

  2. 2

    Zvyšok cukru vyšľaháme so žĺtkami (cca 4 minúty), prilejeme vodu a šľaháme ešte 1 minútu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a polovicu primiešame do žĺtkovej zmesi . Potom do žĺtkovej zmesi pomaly primiešame (ručnou metličkou !!!) polovicu bielkového snehu, pridáme zvyšok múky, premiešame metličkou a nakoniec zvyšok snehu.

  3. 3

    Tortovú formu NEMAZAŤ ani nevysýpať múkou! Na spodok treba dať pečiaci papier, boky nechať tak! Takto sa boky korpusu neodklonia dovnútra a korpus bude pekne rovný.

  4. 4

    Cesto dáme do pripravenej formy , dáme piecť do vyhriatej trúby na 150°C na 1 hodinu. Počas pečenia trúbu neotvárajte, až na konci zistíte špajdlou, či je korpus upečený. Korpus necháme vo forme 5-10 minút, potom boky uvoľníme nožom a vyklopíme. Korpus režeme na časti až keď je dobre vychladnutý!

  5. 5

    Pripravíme si plnku, korpus potrieme lekvárom, prípadne pod to ešte jemne pokropíme kompótovou šťavou a rovnomerne rozotrieme plnku. Potrieme aj vrch a boky torty a zdobíme poťahovou hmotou.

    Torta pre Tomáška - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia