Torta pre tehotnú kamarátku

mimit - fotkamimit, 24. októbra 2013
Torta pre tehotnú kamarátku
Foto: mimit

Coskoro sa nam narodi krstny syn. Chcela som jeho mame, mojej velmi dobrej chorvatskej kamaratke Snjezane,urobit radost. Raz sme spolu na internete videli fotku Zobraziť celý popisCoskoro sa nam narodi krstny syn. Chcela som jeho mame, mojej velmi dobrej chorvatskej kamaratke Snjezane,urobit radost. Raz sme spolu na internete videli fotku podobnej "tehotenskej" torty a ja som ju tuzila upiect. Som iba zaciatocnik v marcipanovych tortach, toto je moja tretia v poradi. Recept sem davam aj preto,aby sa zeny ako ja, ktore sa bali pustit do takychto tort, osmelili a vyskusali. Dostala som totiz recept na velmi jednoduchu piskotu a skombinovala som ju s este jednoduchsim kremom

Suroviny

Cesto:
2 hrnčeky
2 hrnčeky
2 ks
12 ks
Karamelová plnka:
1 ks (deň vopred uvarené)
250 g
1 ks
300 ml




Postup

  1. 1

    Tento recept som kludne mohla nazvat aj torta pre tehotnu kamaratku, katastroficky scenar. Najskor sa mi totiz nepodarilo zohnat formu v tvare lopty. Tak som sa vynasla podla rad z roznych for a kupila som si antikorove misky. Citala som sice o nejako lavovom efekte, ale najlepsie je si to vyskusat nie? A to ani nehovorim o zufalstve, ktorym je prvy raz potahovat polgulu v casovom strese pri malom zvedavom dietati...ale o tom potom... Najskor si pripravime krem. Tento som si okukala od @Evusik. Salko varime v konzerve asi 2 hodiny, kym skaramelizuje. Kym trocha vychladne, uvarime si puding z 300 ml mlieka a pridame do neho maslo a nasledne aj skaramelizovane salko. Odlozime do chladnicky.

  2. 2

    Pre korpus na tuto tortu som potrebovala dvojitu davku surovin, ake by sme potrebovali na obycajnu tortu v kruhovej forme o priemere 26 cm. Tak som tomu prisposobila aj suroviny v rozpise. Piskota je naozaj jednoducha. Oddelime zltky od bielok, z bielok vyslahame tuhy sneh. Potom vyslahame zltka s cukrom do peny, pridame muku s praskom do peciva a nakoniec rucne bielky.

  3. 3

    Cesto na piskotu rozdelime do troch vymastenych a mukou dobre vysypanych misiek. Moje su o priemere 18 a 24 cm. Vam odporucam mensie ako 18 cm na prsia, bude to vyzerat lepsie, lebo ta moja torta je myslim dost obdarena :) no a pecieme velku misku zhruba 45 minut na 200 stupnov, ale treba urcite kontrolovat spajdlou a mensie misky boli za necelu polhodinu, opät treba kontrolovat. No, doteraz to bolo uplne v pohode.

  4. 4

    Po upeceni som mala dva problemy. Prvy, s ktorym som neratala, je ten, ze piskota vo vacsej miske splasla v strede zhruba o centimeter. Kedze som nechcela zrezavat, narychlo som upiekla korpus z 3 vajec v klasickej forme a tento nepodareny som stale otoceny akoby stal v miske dorovnala hore karamelovou plnkou. Dala som do chladnicky. A ked vychladol ten zachranny kurpus, otocila som na neho piskotu z velkej misky (tu dorovnanu). Uf, som zachranena, ale dokedy?

  5. 5

    Druhy problem, s ktorym som samozrejme ratala je ten, ze misky nemaju dokonaly polgulovy tvar. Takze som kazdu piskotu rozkrojila na tri casti, poliala jahodovym sirupom, potrela dzemom a natrela karamelovou plnkou. Vysledok bol takyto.

    Torta pre tehotnú kamarátku - obrázok 5
  6. 6

    Takze z piskoty, ktora mi zostala z tej zachrannej, lebo som ju obrezavala, som urobila puncovinu a takto dorovnala na tvar polgule vsetky tri moje casti torty. Nabuduce si kupim poriadne formy. Slubujem...

    Torta pre tehotnú kamarátku - obrázok 6
  7. 7

    Nasledne som vsetky potrela karamelovou plnkou, snazila som sa dorovna. Dala som ich na par hodin do chladu. Medzitym som si vyrobila aspon maslicku.

    Torta pre tehotnú kamarátku - obrázok 7
  8. 8

    No a potom uz len potahovanie a zdobenie. Kym som podlahla casovemu stresu, stihla som potiahnut akurat prsia. Potom sa prirutila moja dcera, zistila som, ze mam asi malo ruzovej potravinarskej farby, hodiny sa zblaznili a utekali a ja som uz nechcela rozbit dalsi mobil, tak som fotenie vzdala.

    Torta pre tehotnú kamarátku - obrázok 8
  9. 9

    No a tu uz je moj vysledok prace. Hovori sa, ze najlepsie sa chudne v strese, ale poviem vam, dnes som ziadny ubytok nevidela a to som tortu ani neskusala. Tak snad nabuduce a radsej bez toho stresu, ktory mi odpadne, ak si kupim spravne formy :)

    Torta pre tehotnú kamarátku - obrázok 9

Diskusia k receptu

miskalka1
Vááv no nádherná tortička a určite aj veľmi dobrá. Ukladám si ju hlavne kôli fajnému receptu na cesto a plnku :) Kamarátka sa určite potešila. Si veľmi šikovná.
monniee
Šikulka :) Len to krájanie bruška potom..auu..:/ Ale lepšie ako torta v tvare novorodenca ;)
mimit
Urcite sa nehnnevam, ak sa niekomu nepaci. Dolezite je, ze mojej kamaratke sa pacila, tak som jej ju upiekla. Urobila som jej radost a to je pre mna podstatne.
1x safran
pipnat
mne sa páči, ja by som sa potešila, len tretie už neplánujem...:)
pipnat
mne sa páči, ja by som sa potešila, len tretie už neplánujem...:)
mimit
Urcite sa nehnnevam, ak sa niekomu nepaci. Dolezite je, ze mojej kamaratke sa pacila, tak som jej ju upiekla. Urobila som jej radost a to je pre mna podstatne.
iwuska
ja sa pridavam k afatage, ale to nie je otazka tvojej torty, ale otazka vsetkych tychto akoze rozkosnych tort. ble. ale ruky mas sikovne, to ti treba uznat.
luciak
Ja velmi obdivujem sikovnost a preciznost vsetkych zien, ktore si daju tu namahu s vyrobou tychto potahovanych tort. Mne osobne sa ale vysledok nepaci. Z tohoto pohladu je vsetka ta vynalozena namaha pre mna strasna skoda :( Uprednostnujem chutne, vkusne, obycajne torty, ktore nie su zaliate vo vrstve potahovej hmoty, ale o to lepsie chutia. Plus ale zato, ak pouzivas klasicke maslo a nie margariny, to sa uz vobec neda jest.
kikili
nehnevaj sa ,je to ako žena v spodnom prádle, na stole...
kikili
ale snaha bola.) cesto, základ a plnka sa dá použiť.
cesminaz
To je fakt dobre...ani takuto tortu nevidi clovek kazdy den ;-)) vlastne co sa mna tyka,ja som este nikdy nevidela takuto tortu :-P inac je pekna,skor taka zabavna ,-) Hlavne je,ze sa tvoja kamaratka potesila.
garfo
strasne mi pridu vtaky-ohnivaky na rozlucky so slobodou a bradavkove specialy, tato sa mi paci,je mila...len by som prva nezarezala :)
mimit
My sme to rezanie do torty nejak neriesili, my sme sa s touto kamoskou spoznali na izbe v porodnici. My sme obe take blaznive, prve sa z torty rozkrajali prsia a smiali sme sa na tom...