Torta pre moju polovičku

sandra - fotkasandra, 15. februára 2011
Torta pre moju polovičku
Foto: sandra

Takúto tortičku som pripravila pre moju polovičku na okrúhle narodeniny, na oslavu s našimi priateľmi. Zožala úspech, aj keď len málokto vedel, že Zobraziť celý popisTakúto tortičku som pripravila pre moju polovičku na okrúhle narodeniny, na oslavu s našimi priateľmi. Zožala úspech, aj keď len málokto vedel, že som pri zháňaní surovín a jej príprave takmer ošedivela.... :-D Návod na korpus k tejto torte som drzo ukradla z môjho predošlého receptu na zebrovú tortu, ktorú už mám na Vareche :-)

Suroviny

4 ks
200 g
1 ks
150 ml
100 ml, horúca
1 ks
250 g
1 PL
Krém:
3 ks
150 g (1 aj pol tabuľky)
3 PL
Punčovina:
Okrem toho:
Na ozdobu:
 polotovar z obchodu
1 vrecko
1 vrecko




Postup

  1. 1

    Deň vopred si pripravíme základ na krém. V šľahačke rozpustíme čokoládu, pridáme cukor. Šľahačka by nemala vrieť. Stačí rozpustiť čokoládu a potom hneď odstaviť z ohňa. Vychladnuté dáme do chladničky.

  2. 2

    Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme olej a prešľaháme. Potom pridáme horúcu vodu a metličkou premiešame. Pridáme prášok do pečiva a opäť premiešame. Nakoniec pridáme múku a opäť - áno, premiešame. Bielky si trochu vyšľaháme. Postupne pridávame zvyšný práškový cukor. Z vlastnej skúsenosti viem, že nie je dobré dávať veľa cukru do bielkov pred šľahaním, sneh mi potom nešiel vyšľahať do potrebnej hustoty. Hotový sneh opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto si rozdelíme na dve časti, v pomere 2:1. Do menšieho dielu pridáme kakao.

  3. 3

    Do vymastenej a múkou vysypanej formy dávkujeme cesto nasledovným spôsobom: do stredu formy dáme dve polievkové lyžice bieleho cesta. Do stredu bieleho cesta dáme 1 lyžicu kakaového cesta. Takto postup opakujeme, kým sa nám cesto neminie. Formou netrasieme, inak nedosiahneme požadovaný "zebrovo-mramorový" efekt a cestá sa nám zlejú dokopy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia. Čas neuvediem, treba sledovať, jemnučko obychtkávať a voňať. Hotový vychladený korpus prekrojíme dva krát.

  4. 4

    Tu nastala zrada . Predošlú zebrovú tortu som piekla v menšej forme, takže mi nenarástla tak, ako som potrebovala. Prvé šediny na mojej hlave sa objavili po skonštatovaní, že korpus rozkrojím len na dve časti. Času bolo málo, nastal čas improvizovať. Šialene som začala lietať po byte. Ukradla som našim deťom z ich sladkostí čo sa dalo. A tak v punčovine skončili ich perníky, brumíci, skrátka všetko čo mi došlo pod ruku a nebolo dobre ukryté. Pridala som najprv rum, vypracovala masu, potom som pridala 2 PL džemu a 1 PL nutely. V podstate do punčoviny môžete dať čokoľvek čo vám chutí, akurát vám z toho musí vzniknúť pevná masa. Na papier som si obkreslila ceruzkou priemer tortovej formy, a cez potravinársku fóliu som punčovinu rozvaľkala na presne požadovanú veľkosť. Zatiaľ som ju odložila do chladu.

  5. 5

    Korpus som rozkrojila a obe vnútorné časti som bohato potrela brusnicovým džemom. Uvarenú vychladenú šľahačku vyšľaháme do tuha, ja som pre istotu pridala ešte dva stužovače šľahačky, chcela som aby mi torta pekne držala tvar.

  6. 6

    Na spodný korpus natretý džemom som natrela šľahačkový krém. Na to som naukladala piškóty, ktoré som lyžičkou poliala šťavou z ovocia. Na to opäť krém, a na to som opatrne preniesla punčovinový vyvaľkaný kruh. Na punčovinu som opäť natrela krém a všetko zakryla vrchnou časťou korpusu. Vyšľahala som si bielu šľahačku v prášku.

  7. 7

    Celú tortu som potiahla krémom a urovnala povrch. Na boky som naniesla čokoládové kúsky - polotovar z KL. Ozdobnou špičkou som nastriekala ozdoby, striedavo - jednu z bielej šľahačky, a jednu z parížskeho čokokrému.. Pomocou guľatého vykrajovača som naniesla do stredu torty najprv okolo vykrajovača mandľové lupene a dovnútra som zas nasypala čokoládové kúsky.

  8. 8

    A teraz - čerešnička na torte!!! - na špičky sľahačkových ružičiek opatrne poukladáme krvopotne zohanané kandizované čerešne. A šup do chladničky. Ja som fotku hneď šupla na FB, aby som pomachrovala a strhla sa mela o pravú vrchnú štvrtinu, nakoniec si ju kamoš privlastnil celú a moja polovička si tortu musela chrániť, kým na tortu na oslave neprišiel čas :-D

  9. 9

    A tu je ako vyzerala v reze:

    Torta pre moju polovičku - obrázok 9

Diskusia k receptu

babinka
aaaaaaaaaaach, kaloricka bombicka :)) nadherne zhresenie. Len prezrad, ako obsypas boky torty? Ja nech to robim akokolvek, viac je mimo nez na torte a strasne nerovnomerne. Musi v tom byt daky figel :)
sandratamer
Dúfala som že sa nikto nespýta :-D Ale nie, použila som pomôcku na uhladzovanie krému. Postupne som to pomocou tej pomôcky nanášala a prilepovala :-)
marianne69
....a este mi povedz nieco o tych orechovych orezov,nejak mi to nedochadza,tie kde si splasila:-)....
sracz
Jááááááááj Ištenem_Bože môj! Čo tam po kalorickej bombičke! Ale tá krása, nádhera, pôvab a čaro! To teda, pre oči! Živo si viem predstaviť aj vône, chute a šmaky na jazyku, dolu gágorom i v brušku. Nuž čo, plukovníkovi nielen že nikto nenapíše, ale ani nenapečie. Tak sa do toho musí pustiť sám. Krásna práca, Sandrika milá! Určite neostal ani kúsok, tak sa radšej oň ani nehlásim. Ďakujem za nádherný recept, presne podľa môjho GUSTA, inšpiráciu i nakopnutie!
michsamant
Je krasna. Mne vonkajsim vzhladom pripomina Black forrest, co je torta medzi tortami, ktorej sa vyka ;)
kuchticka
No nadhera!!! mozem ochutnat i ocami. Pekna nielen na vrchu, ale i na reze. Verim, ze mala velky uspech.
sandratamer
je tam - piškótové orezy. Tie použijú tí, čo nejaké orezy majú :-). Ja som nemala, tak som do punčoviny zakamuflovala čo sa dalo :-)
egreska
neboj nič ,vlasy sa dajú našťastie zafarbiť :-) ale vyzera, že tortička mala velký úspech ,takže to stálo za to !! krásna je ..
frezia68
Krásny výsledok,pracná,robená s fantáziou a láskou :-)))
samanka
Sandri, tortička je utešená. Idem oslavovať s rodinou v nedeľu narodky, tak som sa rozhodla, že ju upečiem, ale naplním ju karamelovým krémom. Salko s maslom. Poradím Ti, ako sa darí mne vyšľahať bielky s cukrom. Nedávam cukor hneď. Keď mám bielky takmer vyšľahané, postupne po troche pridávam cukor a sneh je ako remeň. :-)))
cica2
wau, nádherná tortička!!! Si velmi šikovná!!! A tvojej polovičke všetko najlepšie k narodeninám:))) ....recept je už v mojej kk, vďaka:)
stefanm
V úvode jedného svojho receptu som uviedol,že veľa vecí vzniklo náhodou.Tak sa mi zdá,že aj táto tvoja práca je založená na náhode.Náhodou máš doma dva formy na pečenie torty,náhodou si použila tú väčšiu a torta sa ti zdala nízka na tri prekrojenia,náhodou deti mali usporené sladkosti,ktoré si mohla použiť do punčovej zmesi a,u mňa by to bola najväčšia náhoda,doma bolo dosť rumu!!!Lenže "náhoda" prinesie úspech len trpezlivému a šikovnému.A to si svojou fantáziou (a určite aj láskou k osobe pre ktorú si túto obeť - ošedivenie - priniesla) dokázala.Tu niet čo vytknúť,len chváliť.Ale predsa len jednu "drobnosť" musím vytknúť.Prečo len na "okrúhle" výročie?Prečo nie aj,len tak,hocikedy?Dám radu zo skúsenosti : na okrúhle,veľké výročia pripravovať čo najjednoduchšie a osvedčené,vyskúšané veci!!!Experimentovať len v kľude a pohode , keď je dosť času,potom "neošedivieš"!!!
moli
Bombastická chuť to musela byť!Veľmi sa mi to ľúbi!A @sracz má pravdu!Čo nás po kalóriách keď ide o taký pôžitok z pohľadu aj z chuti!Vyskúšam určite!
moli
Bombastická chuť to musela byť!Veľmi sa mi to ľúbi!A @sracz má pravdu!Čo nás po kalóriách keď ide o taký pôžitok z pohľadu aj z chuti!Vyskúšam určite!Si šikulka Sandi!
zuzi13
vyzerá nádherne, mňam,inak kde si zohnala mandlové lupienky, ja ich nemôžem nikde zohnať.V akom obchode ich majú
sandratamer
@stefanm , to bolo tak... osláviť bolo treba aj s rodinou aj kamarátmi. Dokopy to boli tri oslavy , z toho dve za jeden víkend. Piekla som vtedy aj slané, každý jeden večer v týždni niečo. A tortu som si nechala na posledný večer pred oslavou, ktorá bola v piatok. Spoľahla som sa na odskúšaný korpus aj krém, to ostatné že som našla doma, bola fakt strašná náhoda a po prvý krát som sama sebe nenádavala že kupujeme toľko zbytočných sladkostí a decká to nestihnú pojesť. @zuzi13 , v obyčajných potravinách u nás v ružinove, aj tie čerešne. Predavačka sa strašne vytešovala, keď videla moju radosť keď mi ich priniesla. Skrátka niekto tam hore chcel, aby to dopadlo dobre... :-)
gubics
Táto "Varecha.sk" má jednu obrovskú chybu, že sa tie dobrôtky ktoré sa tu objavia nedajú hneď aj ochutnať!
To by bola paráda, že milé kolegyne od varechy?
Dovtedy kým sa taký web vymyslí musíme sa spoľahnúť len na vlastnú fantáziu. Ale aj tak gratulujem šikovnej kuchárke k výsledku.
jerica
@sandratamer , Gratulujem oslávencovi , takú bombovú tortu Bombimu určite stálo za to risknúť aj tie šediny, krásne vyzerajúca tortička:-)Na zdravie , nech Vám to vydrží :-)
sairaam
Výsledok stresovej práce je veľmi krásny, skrátka je hodný
redaktorky Varechy.
remcula
Skoro mne mrzí, že nejsem tvá polovička! :-)))
marta5
Mandlove lupene maju aj v Kauflande.Torta je iste baječná,určite ju najbližšie vyskušam
klaura
krásna a určite aj chutná ...asi budeme viaceré, čoju podľa teba upečieme ... len či sa mi ju podarí tak krásne vyzdobiť ?!!!
tinca
Sandri bezkonkurenčná torta škoda,že vy nemôžete vyhrávať, môj typ na výhru!! Dúfam, že to ocenila aj tvoja polovička. Mandle lúpané majú aj v Tescu, kde sú oriešky,ale @sandratamer , ja mám problém u nás zohnať kandizované ovocie ??
torticka
A ešte Ti ostalo z nej? Tak by som si dala. Je nádherná a isto dobrá. Gratulujem, vydarila sa Ti.
janger
Torta je nadherna! A aj si to dobre vymyslela, tu puncovinu ;-)))! Este taky tip na posypanie bokov torty, lebo tu padla otazka o tom. Da sa to aj tak, ze si najprv potries kremom len boky torty, vrch nie. Do taniera si das tu postruhanu cokoladu (alebo oriesky, co chces) a potom tortu chytis (pripadne medzi tortove kartony, alebo len tak) a tak ju v tom vygulas. A az potom potries kremom vrch. Ale ak je torta nejala moc velka, alebo tazka, tak to by uz asi islo horsie. Ale aj tak ju mas krasne 'obhodenu'. A srdecne blahozelam tvojej polovicke :-)!
matased
Mňa si veľmi prekvapila: Aká si Ty šikovnáááááááááá!!!!!!!!!! Klobúk dole, tortu vyskúšam celkom iste
jarunka
Krasna torticka, pripajam sa ku vsetkym komentarom.
honestka
co je to par sedivych vlasov Sandrika oproti stastne ziariacich oci polovicky, ktora mlaska ustami a ziari stastim este aj pri spomienke na tuto dobortu.
Aj ja som mala dojem, ze torta je cifrovany "black forest". Pochvala.
evanaaa
Sandrička, prosím ťa, čo to je, keď som išla sem pridať komentár, tak na tomto mieste bolo: Ešte nie si prihlásená na Vareche? a Prihlásenie, miesto obvyklého : E...pridaj komentár, tak som sa najprv musela ( druhý krát ) prihlásiť. A komentár :
Chcem ťa pochváliť, že si sa tak vynašla. Tá punčovina - čo deti dali - bola len náhradou za ten diel korpusu, ktorý ti nevyšiel? Ale zvládla si to na výbornú a možno to bolo aj lepšie, ako keby si sa pridŕžala pôvodného receptu. Aj zdobenie ti vyšlo. Tie kúsky na boku si kúpila ako polotovar? A ešte - ak chceš plniť tortu, zákusok šľahačkou, v Kauflende majú takú, ktorá je na to určnaá, je pevná, síce 36%, a trochu drahšia ( okolo 2 eur), ale raz za čas sa hádam oplatí.
sandratamer
Asi ťa vyhodilo na niektorej stránke, tak bolo potrebné sa opäť prihlásiť... Áno, punčovina aj piškóty boli náhradou za chýbajúci diel korpusu, aspoň nebol nudný :-D A áno, tie kúsky sú z Kauflandu, kupovala som ich v Malackách v tom takom kútiku kde majú takéto ozdoby... A ďakujem pekne za krásne komentáre tebe aj ostatným, dobre mi to padlo.... a už som zafarbená :-DDDD
dorisa
Pozerám.....ako som mohla tvoju tortičku prehliadnuť! je fakt krásna a dala si si záležať.
teresalaura
Sandra, super torta! Uz par dni skladam v hlave kombinacie na tortu pre svokru k narodeninam (okrem toho, ze vymyslam ako ju dostat v sobotu z kuchyne, alebo este lepsie z domu prec na 2-3 hodiny:)... Ma rada orechy a ovocie. Myslim, ze sa inspirujem Tvojim cestom a miesto puncoveho stredneho platu dam orechovu plnku. Este to musim domysliet s ovocim... no mozno marhule a cernice/cucoriedky na vrch by k tomu sekli... a chcem to zdobit slahackovym kremom s bielou cokoladou aj zvonku. Tak som zvedava na vysledok...
teresalaura
Sandra, este som zabudla doplnit ?: aka bola velkost formy, v ktorej si cesto piekla? (potrebujem len 2 platy, ako mas uvedene v rcp). Vdaka za odpoved.
sandratamer
@teresalaura , priemer si už nepamätám, už tú formu nemám, ale bola to tá väčšia ako je klasická, preto mi vyšla nízka.... Napíš potom ako ti vyšlá tá orechová plnka :-D
teresalaura
Sandra, torta vysla uplne super! Vdaka za recept! Pouzila som sice len cesto z Tvojho receptu v upravenej bezlepkovej verzii s mukou Schar. Vyslo uplne perfektne. To len tak na okraj pre vsetkych, co by este pochybovali o Tvojom recepte a postupe (vratane oleja do cesta:). Jedina zmena: pridavala som muku a PDP spolu preosiate. Plnku som robila slahackovu s bielou cokoladou. Orechova plnka sa nakoniec nekonala (ked experiment, tak experiment :), kedze cesto supeeer vyrastlo na 7cm (priemer formy 22cm). Korpus som potrela uplne tenko rybezlovym dzemom, na to tenke kolieska bananu, cokoladovu slahacku, a opat korpus potrety dzemom z oboch stran, konzervovane platky broskyn, coko slahacka, treti korpus potrety dzemom. Na vrch cerstve jahody, cucoriedky a broskyne poglazovane bezfarebnou zelatinou uvarenou v broskynovej stave. Svokor ma v pondelok uistoval, ze sa nemusim bat, ze sa torta pokazi.. lebo uz sa nema aka pokazit :) Tak vdaka!
kredenc
a koľko tá tvoja polovička pri takýchto receptoch váži?i




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia