Torta pre Máriu fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 15. septembra 2014

Totižto pre dve Márie, pre mňa veľmi vzácne, mamu a sestru. Piplala som sa s ňou dosť dlho, ale keďže nám chutila, pridávam pre Zobraziť celý popisTotižto pre dve Márie, pre mňa veľmi vzácne, mamu a sestru. Piplala som sa s ňou dosť dlho, ale keďže nám chutila, pridávam pre inšpiráciu.

16
porcií
180 minút
príprava
40+10 minút
na 150-200 °C

Suroviny

Tortový korpus:
5 ks
150 g
5 PL
30 g
120 g
Roládová piškóta:
4 ks
120 g
4 PL
25 g
95 g
Krém:
4 ks
250 g
450 g
Šľahačková plnka:
400 ml
1 bal.
Na ozdobu:
 hoblinky
Na poliatie tortového korpusu:
6-7 PL




Postup

  1. 1

    Rozmýšľala som nad originálnou tortou, rezy s roládou vo vnútri som videla, ale tortu ešte nie. Tak som si trocha potrápila rozum, poskladala myšlienky a vytvorila túto tortu. Rada zlučujem úlohy, mala som v pláne už dlhšie vyskúšať korpus na tortu od @ivosenky http://varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-olejovy-korpus-na-tortu-fotorecept/17134-recept.html a tak isto aj plnku od @ancicky http://varecha.pravda.sk/recepty/plnka-trepana-na-pare-fotorecept/18920-recept.html. Podarili sa, za čo autorkám aj touto cestou ďakujem a odporúčam ich recepty ako vynikajúce. Poskladanie torty do želanej formy sa mi podarilo skoro podľa plánu, posúdťe sami:

  2. 2

    Najprv som upiekla tortový korpus presne podľa receptu od @ivosenky, t.j. bielky s cukrom som šľahala do tuhej peny, po jednom zašľahala lyžice oleja a žĺtky, potom preosiatu múku s kakaovým práškom. Piekla som vo forme s priemerom 26 cm 40 minút na 150°C. Korpus som po vychladnutí prerezala na polovice.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priemer korpusu bol dôležitý z hľadiska výpočtu potrebnej dĺžky rolády, ktorú som chcela dostať do kruhového tvaru. Podľa vzorca 2krát pí krát polomer kruhu som vypočítala obvod korpusu na 81,6cm. To znamená, že som potrebovala roládu o dĺžke 41cm, najväčší plech bol presne tak dlhý:-) Vystlala som ho papierom na pečenie a potrela olejom. Roládovú piškótu som piekla tak isto podľa receptu na tortový korpus, len som ubrala 1 vajce a tým aj adekvátne všetky suroviny som vydelila 1,25, tak som dostala ich množstvá. Chcela som tenšiu roládu, preto som uberala. Postup bol rovnaký ako pri korpuse, len dĺžka pečenia sa skrátila na 10 minút na 200°C. Takto vyzerala po upečení

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    hneď za horúca som ju pomocou utierky stočila do rolády a nechala tak vychladnúť.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nadišiel čas pripraviť plnku podľa receptu od Ančičky. Celé vajíčka som šľahala s cukrom asi 3 minúty, potom som ich dala nad vriacu paru a tam šľahala 10 minút. Pena narástla tak, až mi skoro vytiekla z hrnca:-) Do vlažnej som vmiešala jedno celé maslo. Nechala som vychladiť úplne a vmiešala som ešte jedno necelé maslo, malo 200g.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý tortový korpus som uložila na seba a pokrájala tak na 16 dielov. Môžete aj na menej, budú väčšie porcie. Zase som vrchnú časť odložila bokom.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Oba korpusy som poliala opatrne lyžicou vaječným koňakom, presné množstvo som nemerala, bolo to asi 6-7 PL. Vidím, že som to robila ešte pred pokrájaním, je to v podstate jedno, asi lepšie po krájaní, lepšie sa potom s kúskami manipuluje.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Roládovú piškótu som rozvinula a potrela väčšou polovicou(haha) krému.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tesne som ju zvinula a nechala trochu schladiť, aby sa lepšie krájala. Zatiaľ som upratala neporiadok na kuchynskej linke:-) Na pokrájanie rolády som si vzala jeden diel pokrájaného tortového korpusu ako vodítko, položila som ho na vrch rolády a tesne vedľa neho som rezala. Potom som tortový diel otočila a rezala ďalej roládu striedavo prikladajúc vodítko, ako vidieť na foto.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cieľom bolo narezať presne 16 kusov roládok, ako bolo tortových dielov.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Spodný tortový korpus som natrela tenkou vrstvou krému a ukladala do kruhu narezané roládky tesne vedľa seba.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom som krémom pripevnila na každý diel roládky vrchné plátky korpusu. Lepila som ich viac odspodu, preto nepokryli celú vrchnú časť. Zvyšok krému sa mi vošiel do stredovej časti torty na vrchu. Týmito dopredu pokrájanými porciami sa vytvorí pekný prierez rolády pri podávaní. Možno sa to dá aj jednoduchšie, mňa napadol tento spôsob, aj keď trochu komplikovanejší a pracnejší. Treba myslieť len na to, aby spodný diel, roládka a vrchný diel boli uložené na sebe a pri krájaní porcií na to nezabudnúť.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tortu som dala po tomto úmore znova chladiť. Za ten čas som vyšľahala dve šľahačky, pridala som k nim celé vrecúčko želatínového stužovača rozmiešaného vo vode a touto zmesou som naplnila zdobiace vrecúčko, aby som zaplnila medzery na torte.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Nahoblila som širokým nožom hoblinky horkej čokolády a posypala nimi vrch torty.

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tortu som nechala v chladničke asi hodinu a potom putovala oslávenkyniam. Dobre sme si pri jej vychutnávaní poklebetili, tak ako sa na pravé ženy patrí:-)

    Torta pre Máriu (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

salinka
Škoda, že nie som Mária, prihlásila by som sa na koštovku:-) V bode 12 mi pripomína tortu Kilimandžáro, ktorú som ešte zvládla, ale na túto tvoju komplikáciu by som si už netrúfla:-) Krásna práca!
katka78
@kukulienka , torta vyzerá dobre a síce viem, že ju robiť nebudem, ale dávam 5* už len za tú prácu! Tiež potvrdzujem, že olejový korpus od @ivosenka je výborný, robila som ho viackrát, vždy úspešne.. hoci teda ja iba také jednoduché torty robím :-)
havino
pre pána jána, čo roboty si si dala, no ale viem bez práce nie sú koláče, vyzerá výborne, mne sa veľmi páči posledná foto
rea1
nuž, poviem to takto: vyzerá úžasne a určite presne tak aj chutila. ale keby som toto mala robiť, tak radšej do smrti nič sladkého jesť nebudem. máš môj hlbokosklon. :-))
evusik
môžeš byť právom na seba pyšná :-) torta je prekrásna a určite veľmi chutná...
zolik
Isla si na to matematicky. Musela sa Ti podarit. Matematika nepusti. Moja poklona za 5.
radost
tak na klebetenie a jedenie som ja tá pravá..no na takéto tortapečenie neskutočne ľavá..
preto ti môj obdiv patrí právom..:-)
jerica
Prezentácia je perfektná, po lopate !! to musí spraviť aj ten , čo nemá na taký recept odvahu :-)
@radost s takým popisom práce a postupu, si určite aj ty poradíš, len odvahu :-)
kukulienka71
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, uznanie. Raz za čas sa oplatí urobiť aj komplikovanejšie dielo, stačí vybrať správny základ, ako tu cesto na korpus a plnku od vynikajúcich cukrárok. To ostatné je už len otázkou fantázie a viery, že sa to podarí, držím palce;-)
babav
Klobuk dole pred tvojou sikovnostou @kukulienka71 .
Hviezdickujem aj ked 5* sa zda za perfektny postup a odvolanie sa na vyborne recepty inych varechacok malo.Poctivy recept!
tinca
@kukulienka71 vydarila sa ti, ja som na 60-tku dostala od kamošky obrovskú tortu s roládou, v reze bola tiež krásna,ale musím sa jej spýtať na postup, tento je poriadne prácny:)
kukulienka71
@babav , tvoja pochvala ma veľmi teší, ďakujem:-) @tinca , aj tebe:-), budem zvedavá, ak sa dozvieš nejaký menej pracný postup, ak nezabudneš, napíš.
zitar
uf, tak toto je niečo.........exkluzívna torta a toho krému v nej, ježišenko, ale musí byť vynikajúca
ivav
Torta sa rodila ťažko - príprava je náročná, komplikovaná, ale je do nej vložená tvoja šikovnosť, trpezlivosť, kreativa, precíznosť... a ešte bunky na matematiku... - ale výsledok je famózny! Vidieť, že bola robená s láskou!
pusta
dokonalá torta, skutočne vypiplaná s láskou, nádhernááá, úžasnáááá.
*****
kukulienka71
Ďakujem vám všetkým, ktorí hodnotíte pozitívne moje dielo. Mám dobrý pocit z vykonanej a odovzdanej práce a hlavne z toho, že ste našli pár milých slov na vyjadrenie pochvaly. Verím, že viacerí tortu vyskúšate, ako písala @stacy77777 , chrobáka som nasadila...Veľa zdaru k tomu a slnečný deň vám želám:-)
zelka12345
Kukulienka super recept, jedine tu pi ingredienciu som doteraz v ulicke nenasla. Ani Billa ani Tesco. Poradte prosim, chystam sa piect...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia