Torta Ľadovec

tetadena - bez fotkytetadena, 21. februára 2012
Torta Ľadovec
Foto: tetadena

Tento recept je prevzatý z knižočky receptov Dr.Oetkera. Je výborný. Hľadala som recept na Pawlovu /neviem, či sa tak píše/, ale zároveň som nevedela, Zobraziť celý popisTento recept je prevzatý z knižočky receptov Dr.Oetkera. Je výborný. Hľadala som recept na Pawlovu /neviem, či sa tak píše/, ale zároveň som nevedela, čo urobiť so zvyšnými žĺtkami.Tento recept to vyriešil. Na celú vysokánsku tortu vám postačí 6 vajíčok. Ja som na druhý raz z nej urobila rez na veľký plech a aj tak bol dostatočne vysoký. Má jemnú,lahodnú, nanukovú chuť, vyskúšajte a nebojte sa. Jeho výroba trvá dva dni, ale stojí za to.

12 a viac
porcií
1hod minút
príprava
150min minút
na 100-120 °C

Suroviny

Cesto:
štipka
300 g
6 ks
Plnky:
6 ks
70 g
40 g
1 ks
500 ml
250 g - zmäknuté
150 g
200 g
1 balenie
125 ml
Na potretie:
250 ml




Postup

  1. 1

    Prvý deň večer: Vyšľahajte bielky s cukrom a štipkou soli do tuha. V prípade, že chcete tortu, budete potrebovať dva plechy vyložené papierom na pečenie. Na ne si obkreslite ceruzkou veľkosť vašej formy na pečenie. Vreckom na zdobenie vyplňte oba korpusy bielkami. Ak idete robiť rez, vyložte plech papierom a rovnomerne rozotrite bielkovú masu. Nebojte sa, po upečení sa nebude lepiť na papier, ale veľmi pekne pôjde dolu z korpusu. Vložte do rúry -teplovzdušná na 100 stupňov a elektrická na 120 stupňov Celzia Pečieme = sušíme 2hodiny. !!! POZOR!!!- rúru nechajte pootvorenú, tak na 5cm /ako sa vám bude dať/ Po dvoch hodinách vypneme a necháme plechy v pootvorenej rúre vychladnúť do rána.

  2. 2

    Druhý deň: Náplň: 1. Puding: Z prvých piatich ingrediencí uvaríme puding a vychladíme. Po vychladnutí zašľaháme maslo a 150g práškového cukru. Rozdelíme na dve časti. 2. Orechová zmes: Do jednej časti pudingu zamiešame orechy a natrieme na korpus. V originál recepte sú uvádzané vlašské orechy, ale mne viac chutili lieskovce 3. Šľahačková zmes: Vyšľaháme práškovú šľahačku a do nej zapracujeme druhú polovicu pudingovo- maslovej zmesi. Natrieme na orechovú zmes. 4. Šľahačka: Originál recept uvádza smotanu na šľahanie, ale ja som dala dve práškové. Vyšľahať a natrieť ako poslednú vrstvu.

  3. 3

    Ak robíte rez, máte hotovo. Pri torte nastáva finále. Nalámte kúsky druhého korpusu na vrch vašej torty a tiež máte dozdobené. Ak by ste ich nenalámali, torta sa nebude dať krájať. Vložte tortu do chladničky asi na dve hodiny. DOBRÚ CHUŤ!

Diskusia k receptu

pivonka
Netradičná, zaujímavá, zakladám. Dal by sa ten druhý plán nakrájať mimo torty a potom naukladať na vrch (ako sa krája a ukladá posledný plát dobošovej torty)?
tetadena
Jasné, dalo by sa, ale dosť sa to drobí. Ten spodný plát sa troška zvlhčí plnkou, tak až tak veľmi nepraská, ale vrch je veľmi krehký
babav
Fajnova torta...vyborny recept....vdaka,ukladam si ho;-)
marijanka712
vyzerá super uložím i ked som ešte nič nepiekla z bilkoveho cesta , ale možno že sa raz ohodlám a toto skutočne vypadá dobre
orchidea
tá musí byť jemnučká, chrumkavučká... ukladám si
tori111222
ty brďo.. vyzerá dobre.. isto je fajnová.. uložím, odskúšam. ďakujem
evanaaa
Na takéto niečo si už dávno brúsim zuby a vždy zabudnem, len ak sem niekto dá recept, mi to pripomenie. Nno, zuby si brúsiť asi nemusím, lebo ten korpus-bezé sa sám v ústach rozplýva.
elka56
určite vyskúšam,lebo je určite dobrá a vydarila sa ti pekne
elka56
určite vyskúšam,lebo je určite dobrá a vydarila sa ti pekne
elka56
prepáčte ,sa mi to tak nejak podarilo na 2x
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Mám dotaz, tie bielky sa nešľahajú nad parou ako penová torta?
tetadena
Nie, bielky sa nešľahajú nad parou, zostane to cesto krehučké a chrumkavé
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Super, už som robila aj tortu aj rezy. Veľmi odporúčam. Ďakujem za niečo iné.
3sandra3
chcem túto tortu vyskúšať.... páči sa mi, snáď sa mi podarí :-)
strelka
520 g cukru !!! ak dobre rátam. Verím, že je dobrá...
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Torta je hotová, zajtra len šľahačku a polámaný vrch. Krém varený s prvých piatich ingrediencií je trochu mäkký. Od rána je v chladničke a nie je to stuhnuté. Také to má byť?
marika9
No toto vyzerá veeeeľmi jedlé. Určite vyskúšam.
marika9
Práve som dokončila. Robila som ako rez. Niečo úžasné, nebíčko v papuľke. Keď sa spoja chute, tak bude torta neznesiteľne dobrá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia