Orechová torta

Torta k narodeninám

Autor receptu: sonulienka

Aj keď som neplánovala ale predsa si sem uložím túto tortičku, ktorú som piekla mojej vnučke pre kamarátky zo súboru. Robila som nový krém, ktorý recept mi dala moja susedka za čo jej veľmi pekne ďakujem. A nie len dala ale aj pomohla.

60 minút
príprava
2x20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Odpiekla som si tradične 2 korpusy nasledovne - 2 bielky som si vyšľahala do tuha, pridala 2 PL kryštálový cukor, znovu do tuha vyšľahala, pridala 2 žĺtky, prešľahala a na koniec som pridala a preosiala múku, kypriaci prášok a kakao, zmiešala. Cesto som piekla v tortovej forme na 200 stupňov cca 20 minút. Takto som upiekla 2 korpusy.
  2. Krém som robila nasledovne - 4 vajíčka som trochu rozšľahala a dala na sporák do vodného kúpeľa, pridala kryštálový cukor a šľahala do zhustnutia. Nechala asi 2-3 minútky vychladnúť a po častiach som pridávala maslo a stále šľahala. Na koniec som pridala vanilkový cukor prešľahala a plnka bola hotová. Z plnky som si odobrala na plnenie torty - do toho som pridala mleté orechy. Zbytok plnky som si nechala na potiahnutie okolo, nakoľko som tortu ako vidíte poťahovala.
  3. Korpusy som si prekrojila na polovicu, každú som najprv natrela trocha lekvárom a následne plnkou s orechami. Na koniec som celú tortu natrela plnkou bez orechov, ktorú som si odložila bokom a tprtu dala do chladničky do druhého dňa stuhnúť. Na druhý deň som tortu potiahla poťahovkou a ozdobila.
  4. Ešte aby som nezabudla, priemer torty bol 19 cm.