Torta k narodeninám fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 13. mája 2018

Tortu som piekla teraz v máji pri príležitosti vzácnych 95. narodenín mojej svatky. Pôvodný recept na korpus je z Burdy, ako biskvitová ovocná torta. Tá Zobraziť celý popisTortu som piekla teraz v máji pri príležitosti vzácnych 95. narodenín mojej svatky. Pôvodný recept na korpus je z Burdy, ako biskvitová ovocná torta. Tá sa len raz prekrojila, naplnila krémom, navrch sa uložilo ovocie a zalialo želatínou alebo tortovým želé. Ja som upiekla podľa tohto receptu 2 korpusy, aby torta bola vysoká. Cesto je nadýchané ako pavučinka.

16
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto 2x:
6 ks
4 ks
100 + 50 g
1 balenie
75 g
25 g (Maizena)
1 čl
Plnka:
250 ml
1 ks
130 g
100 g
250 g
30 g
Poleva:
100 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Príprava cesta: 4 vychladené bielky vyšľaháme s prídavkom 50 g kryš. cukru na tuhý sneh. Nemusím zdôrazňovať, že do bielkov sa pridáva trochu soli a pár kvapiek citrónovej šťavy. Elektrickým šľahačom vyšľaháme min. 5 minút 6 žĺtkov s 100 g cukru a s 1 vanilkovým cukrom na hustú penu. Potom obe masy opatrne spojíme. Preosiatu múku zmiešame so škrobom a kypriacim práškom do pečiva. Pridáme ju postupne do vajíčkovej masy. Dno tortovej formy treba vyložiť pečiacim papierom. Piecť pri 175 °C asi 35 minút. Treba so špajľou vyskúšať. Po vychladnutí korpus vyberieme z formy a rozrežeme zúbkatým nožom na polovicu. Naplníme oba korpusy (pečieme 2 x) a spojíme spolu, čím sa vytvoria 3 krémové vrstvy. Každú vrstvu cesta som výdatne pokvapkala zmesou bieleho rumu a vody. Kto chce tortu obyčajnú, stačí upiecť len 1 korpus a ten 1- alebo dvakrát prerezať, naplniť.

  2. 2

    Príprava orechového krému: 30 g polohrubej múky rozmiešame s trochou odmeraného mlieka na kašičku. Zvyšné mlieko zmiešame s 30 g cukru, so žĺtkom a múčnou kašičkou. Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Po vychladnutí (postavíme hrnček do studenej vody) ho pridávame postupne do vymiešaného masla so 100 g cukru. Nakoniec primiešame pomleté orechy. Môžeme ochutiť umom.

  3. 3

    Polevu a zdobenie som robila až na druhý deň, keď torta bola vychladená v chladničke. Čokoládu (môže byť aj várová) polámať na kocky a zaliať pod bod varu zohriatou šľahačkou. Vymiešať do hladka. Táto poleva sa pri krájaní neláme.

  4. 4

    Bielu masu na zdobenie z 3 bielkov som prevzala zo stránky: https://kousekdortu.cz/maslovy-krem-nastaveny-bilkovym-snehem/ Link bol spomenutý v diskusii pri torte od @Ancicka. Mala som doma ukážkové svieže maliny, tak som ich použila na dozdobenie. Tiež ružičky od Dr. Oetkera. Boky torty som obsypala praženými, sekanými lieskovcami, kúpila som v krabičke v Lidli.

    Torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

luwinka
Peknú tortu som upiekla @Marienka44 svojej svatke , a krásny vek má 95 rokov . A bude aj v reze fotka ? Veľmi rada by som ju uvítala.
1x haji
luwinka
áách , ale som to doplietla : Veľmi peknú tortu si upiekla - tak je to správne.
marienka44
@Luwinka (13.5.2018 22:06)

Bojužiaľ, nebude, dcérka nefotila. Vraj bola najlepšia zo všetkých troch tort, čo na oslave boli.
haji
@Marienka44 jsi šikulka, torta se mi moc líbí, recept je fajnový! Všechno nejlepší mamince ke krásným narodeninám, hlavně pevné zdravíčko!!
marienka44
@Haji (14.5.2018 09:47)

Ďakujem za pochvalu. Ja neviem zdobiť ako profesioníl. Ale vďaka novému krému na zdobenie sa mi to čiastočne podarilo. Zdobenie som robila s takým cukrárskym kornútom, z vnútra pogumovaným, takže sa to dobre umýva.
Babka nie je najlepšie so zdravím, nedávno si zlomila ruku.
1x haji
haji
@Marienka44 (14.5.2018 10:56)
Želám babinke skoré uzdravenie! Aj ja mám co dělat, abych tortu nazdobila, nejsem na souměrnost, haha Přeji hezký den, milá Marienka!
1x ywett
ywett
Pekná torta a pripravená s láskou ;-)
marienka44
@Ywett (14.5.2018 17:34)

Ďakujem. Zabudla som napísať, že tortu som robila s nedoliečenou ľavou rukou, ktorú som si zlomila 1.12.17.
V zápästí, musela byť aj operovaná a pobudla som aj v nemocnici 1 týždeň, nakoľko sa pridružila komplikácia, tzv. Sudeckov syndróm. Ešte stále nemám cit v končekoch prstov tejto ľavej ruky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia