Torta Jahodovo-Vanilkový sen

sojka202 - bez fotkysojka202, 4. septembra 2014
Torta Jahodovo-Vanilkový sen
Foto: sojka202

Pôvodne to mal byť zákusok, ale keďže moja mami mala narodeniny, rozhodla som sa pre tortu.

180 minút
príprava
20-25 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 PL
1 bal.
4 PL
2 PL
 na potretie korpusu
Plnka 1:
2 ks (Zlatý klas)
6 dcl
 (alebo extrakt)
3-4 PL
250 g
Plnka 2:
250 ml
250 g
1 ks do krémov (alebo 6 plátkov)
2 dcl
2 PL
 (alebo iné ovocie)
1 bal.
1 PL
na ozdobenie:
250 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Upečieme si korpus: oddelíme žľtky od bielkov, bielka dáme do miešacej misy, pridáme cukor a mixujeme. Keď je hmota hustá, pomaly pridávame žĺtka, PDP, múku a kakao. Vylejeme do formy na tortu a pečieme na 180 - 200 °C asi 20 minút.

  2. 2

    Plnka 1: Zo zlatého klasu, cukru, vanilky a mlieka si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť, pri chladení občas premiešame. Keď puding vychladne, primiešame ho postupne do rozšľahaného masla. Plnka 2: Tú robíme nakoniec, prtože keď vrstvíme tortu, musíme plnku rýchlo natrieť, aby nezhustla. Mascarpone si zmiešame so 100ml jahodovej šťavy a s džemom. Šľahačku si rozmixujeme s cukrom a opatrne do nej vmiešame mascarpone. 100 ml jahodovej šťavy spolu so želatínou rozmixujeme mixérom na rýchlych otáčkach, miešame asi pol minuty, kým sa nám voda nespení a pridáme 2 lyžice smotanovej zmesi, dobre zamiešame lyžicou a pridáme zvyšok smotany s mascarpone. Ja som 3. plnku dávala aj s piškótami zvlášť do formy a nechala stuhnúť asi 2 hodinky a potom som celý plát plnky vložila do stredu torty, ale je to zdĺhavé a môže sa stať, že sa šľahačka poláme, lepšie je tortu vrstviť postupne.

  3. 3

    Formu na tortu obložíme potravinovou fóliou al. alobalom. Korpus si prerežeme a dáme na spodok formy (dáme iba bočnú časť formy, nie spodok), natrieme lekvárom, natrieme plnku 1, poukladáme piškóty, ktoré môžeme poliať šťavou z kompótu, nalejeme plnku 2, poukladáme piškóty a jemne ich vtlačíme do plnky, plnka už bude trochu hustnúť, dáme na chvíľku do chladničky, potom poukladáme jahody a natrieme zasa plnku, korpus potrieme zo spodnej strany opäť džemom a položíme. Dáme zachladiť aspoň na 2 hodiny. Zvyšnú plnku použijeme na potretie torty. Vrch som ozdobila zmiešaním mascarpone s džemom (takto môžeme ozdobiť aj cupcaky a s touto plnkou sú mňam) a ozdobila pomocou vrecúška. Pridala som kandizované čerešničky. Ospravedlňujem sa za nie veľmi vydarené fotky, ale nestihla som fotiť. Tortu sme mali na rodinnej guláš párty spojené s narodeninovou oslavou a zjedla sa za 2 hodiny.

    Torta Jahodovo-Vanilkový sen - obrázok 3

Diskusia k receptu

jozka2
Ty si ,ale sikovnica.Torticka vyzera velmi lakavo.
terinka55
Aj mne sa Tvoja torta páči. Nielenže dobre vyzerá, ale určite je aj veľmi dobrá. Hoci nie som veľmi koláčová, chválim a kúštikom by som nepohrdla. 5*, KK a príležitostne aj vyskúšam. Super!
evanaaa
Krásna a chutná torta, ani nie je jednoduchá ale ten výsledok iste stojí zato, páči sa mi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia