Torta Harlekýn

janaja - bez fotkyjanaja, 3. októbra 2010

Ponúkam recept na lahodnú dobrú tortu. Zvyknem ju piecť na slávnostné príležitosti, okrem toho, že ju moja rodina obľubuje aj dobre vyzerá. Škoda, nemám Zobraziť celý popisPonúkam recept na lahodnú dobrú tortu. Zvyknem ju piecť na slávnostné príležitosti, okrem toho, že ju moja rodina obľubuje aj dobre vyzerá. Škoda, nemám foto ale až ju budem robiť, doložím. Rozhodla som sa ju pridať do receptov ako môj prvý príspevok.

12
porcií
30 minút
príprava
2O minút
na 18O °C

Suroviny

5  PL
5 ks
3  PL
2  PL
5 ks
krém:
1 horč. pohár
12,5 dkg
10  dkg
2 ks
1  ks
5 dkg




Postup

  1. 1

    Korpus: 5 žľtkov vymiešame s 5 lyžicami práškového cukru. Pridáme 3 lyžice polohrubej múky s 2 lyžicami preosiateho kakaa a sneh z 5 bielkov. Vylejeme do vymastenej tortovej formy, vysypanej múkou alebo strúhankou a upečieme.

  2. 2

    Krém: 1 horčicový /alebo objemom podobný/ pohár mlieka zohrejeme, roztopíme v ňom 1/8 masla a 10 dkg horkej čokolády. Vylejeme do mixéra a mixujeme 2-3 minúty. Na 24 hodín dáme do chladničky. Na druhý deň ručne vyšľaháme. Krém si môžme urobiť deň vopred.

  3. 3

    Na vychladnutý korpus rozotrieme čokoládový krém a naň dve vyšľahané šľahačky s 1 vanilk. cukrom a smetaxom. Natrieme na krém, "postrapatíme" vidličkou a navrch nastrúhame zvyšnú čokoládu.

Diskusia k receptu

braxi
Janaja... ďakujem za recept, ale s foto by bol úžasný.... :o)
valeri
tiež ukladám, ten recept na krém z mlieka, masla a čokolády som kdesi dobre "uložila", tak vďaka, že si ho zverejnila. Ale foto niekedy prilož.
sovka62
Takéto torty som dala napiecť manželovi, keď pre pätnástimi rokmi oslavoval v robote päťdesiatku. Mali veľký úspech, aj som si pýtala recept, ale bol tajný. Takže moje veľké "ĎAKUJEM".
jeka
@janaja ,nejde tam aj džem,lebo podobný som jedla v sobotu.
janaja
Nie, džem tam nedávam a ani v recepte nebol. Ale myslím, že keď už tak, skôr by som si tam vedela predstaviť banány.
orchidea
Vyzerá to dobre ale chcem sa opýtať na asi akú teplotu by sa malo zohriať to mlieko,i po bod varu alebo menej? Šľahá sa to hneď také teplé alebo to musí vychladnúť? Ďakujem.
janaja
Čo sa týka teploty, mlieko nesmie zovrieť, asi na 70 st., len aby sa dala čokoláda rozpustiť. Na šľahanie /v mixéri asi myslíš/ je dobre chvíľu nechať vychladnúť, ale už som to robila aj hneď horúce.
3sandra3
ten čokoládový krém nebude riedky? ked sa skladá z mlieka, masla a čokolády?... to neviem
janaja
Nebude riedky, treba ho šľahať, kým nezhustne, zhustne dotuha.
sovka62
Ani som k Veľkej noci nechcela piecť nič sladké, necítim sa dobre, som po chrípke. Ale na túto tvoju tortu si brúsim zuby odkedy si pridala recept, tak som sa premohla a pustila sa do pečenia. Ak prvý som chystala krém, roztopené som to nechala vychladnúť a začala mixovať. Na môj veľký úžas sa z tekutiny oddelil tuk, zostalo to samá hrčka. Tak som to preliala do kastróla, šupla na chvíľu na sporák a mixovala teplé. Potom to už zostalo kompaktné, takže podľa mojej skúsenosti to bude lepšie šľahať rovno horúce.
Keď som tú vychladenú masu vytiahla z chladničky, hrklo vo mne ako v starých hodinách, lebo to bolo akési polotekuté. S malou dušičkou som začala šľahať a po chvíľočke bolo jasné, že je všetko v poriadku, vyšľahalo sa to na krásny hustý krém výbornej chuti (najradšej by som ho polovicu zjedla hneď.
Tak som tortu natrela, pridala šľahačku, postrúhala čokoládu na vrch, nožom som naznačila dvanásť dielov, na každý som cukrárskym vrecúškom pridala ružicu šľahačky a uložila do chladu. Torta vyzerala náramne pekne, ale to pravé sa ukázalo pred chvíľou, keď som pre nás odkrojila dva kúsky ku kávičke. Na reze vyzerá úplne profesionálne, ani v cukrárni taký pekný rez nenájdeš a chuť je proste famózna, hádam je ešte lepšia, ako tie čo sme kedysi kúpili. Teraz mi je ľúto, že som to nefotila, mohla som ti pridať obrázky do receptu, ak by si súhlasila.
Veľmi pekne ďakujem za recept, určite ju budem robiť často.
janaja
@sovka62 teší ma, že Vám harlekýn chutil a že sa Ti tak vydaril. Ty si vlastne zistila, že vychladnuté sa to nedá vymixovať správne. Ja to totiž vždy mixujem horúce, lebo sa mi nechce čakať. Inak to je náš najobľúbenejší zákusok a čo je dobré, nie je pracný. Ja som ho na Veľkú noc robila na celý plech, z dvojnásobnej dávky, teda nie ako tortu - bolo nás veľa, jedna torta by bola málo, tak som to takto vyriešila. Je pravda, že aj pekne vyzerá a chuťovo je vynikajúci, jemný. Tak som rada, že si ho ocenila a vôbec mi nebude vadiť, ak dáš fotku do receptov, ja to akosi neviem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia