Torta di pane (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Chlebový koláč z talianskych oblastí, na juhu Švajčiarska ho pripravujú dokonca aj k Veľkej
noci.
8 porcií |
15 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Ako prvé vymažeme maslom okrúhlu formu 18cm a vysypeme ju strúhankou a kryštálovým cukrom.
- Chlieb pokrájame na menšie kúsky. Použila som sendvič a tmavý chlieb z obchodu.
- Mlieko s vanilkovým strukom zvaríme, rozmiešame v ňom cukor a vyškriabeme doň aj vnútro struku.
- Zalejeme ním pokrájaný chlieb. Pomocou metličky alebo vidličky zmes poriadne premiešame, snažíme sa chlieb úplne rozmágať na jemnú kašu.
- Pridáme preosiaty kakaový prášok
- ...vajce a obarením šupky zbavené a posekané mandle. Niekoľko celých mandlí si necháme na zdobenie. Rúru si predhrejeme na 180°C.
- Urovnáme do formy, vrch ozdobíme a pokryjeme aj kúskami masla.
- Pečieme 40 minút. Po vychladnutí odstránime obruč, prípadne celý koláč vyberieme z formy a krájame ostrým nožom.
- Vrch je chrumkavejší, vnútro má byť vlhké, ostáva mierne lepkavé, nemá byť vysušené. Na reze vidieť kúsky mandlí. Niekde sa do cesta pridávajú aj kúsky sušienok. Je len mierne sladký, môže sa posypať práškovým cukrom alebo poliať javorovým sirupom, medom apod. Urobila som k nemu maslovú omáčku, ktorú tu mám tiež zverejnenú, bolo to spolu výborné aj na druhý deň z chladničky.