Torta di pane fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 20. marca 2016

Chlebový koláč z talianskych oblastí, na juhu Švajčiarska ho pripravujú dokonca aj k Veľkej noci.

8
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
500 ml
2 PL
6 PL
1 ks
80 g
30 g
 kúsok
Na vysypanie formy:




Postup

  1. 1

    Ako prvé vymažeme maslom okrúhlu formu 18cm a vysypeme ju strúhankou a kryštálovým cukrom.

    Torta di pane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Chlieb pokrájame na menšie kúsky. Použila som sendvič a tmavý chlieb z obchodu.

    Torta di pane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko s vanilkovým strukom zvaríme, rozmiešame v ňom cukor a vyškriabeme doň aj vnútro struku.

    Torta di pane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme ním pokrájaný chlieb. Pomocou metličky alebo vidličky zmes poriadne premiešame, snažíme sa chlieb úplne rozmágať na jemnú kašu.

    Torta di pane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme preosiaty kakaový prášok

    Torta di pane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...vajce a obarením šupky zbavené a posekané mandle. Niekoľko celých mandlí si necháme na zdobenie. Rúru si predhrejeme na 180°C.

    Torta di pane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Urovnáme do formy, vrch ozdobíme a pokryjeme aj kúskami masla.

    Torta di pane (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme 40 minút. Po vychladnutí odstránime obruč, prípadne celý koláč vyberieme z formy a krájame ostrým nožom.

    Torta di pane (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vrch je chrumkavejší, vnútro má byť vlhké, ostáva mierne lepkavé, nemá byť vysušené. Na reze vidieť kúsky mandlí. Niekde sa do cesta pridávajú aj kúsky sušienok. Je len mierne sladký, môže sa posypať práškovým cukrom alebo poliať javorovým sirupom, medom apod. Urobila som k nemu maslovú omáčku, ktorú tu mám tiež zverejnenú, bolo to spolu výborné aj na druhý deň z chladničky.

    Torta di pane (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

maska10
To je dobry napad na zuzitkovanie stareho chleba.Viem si tam predstavit aj sekane orechy alebo nasekane susene ovocie.U mna je to za5*a urcite vyskusam dakujem
denyany
Interesantné. Práve dnes mali v potravinách kopu zlacneného chleba, ale nevzala som žiaden, lebo potrebujem tak dva krajce zajtra na raňajky. Kiežby som bola kukla na Vatechu skôr! Lebo toto určite vyskúšať chcem.
monty469
Zaujímavý recept, stojí za vyskúšanie, vyzerá to dobre :-)
kukulienka71
@Maska10 (20.3.2016 10:54)

áno, tiež ma to zaujalo práve kvôli využitiu staršieho chleba, spojí sa príjemné s užitočným:-) koláčik má mnoho verzií, toto je asi taká najjednoduchšia, používajú sa aj plus lieskovce, citrónová či pomarančová kôra, škorica, muškátový orech, sušené ovocie a sušienky Amaretti...tiež som mala v miske pripravené sušené brusnice, hrozienka a kandizované ovocie, ale premiéru som urobila takúto jednoduchšiu. Ďakujem za pekné hodnotenie, nech vám chutí.
kukulienka71
@Denyany (20.3.2016 13:29)

:-)), zlacnený chlieb síce nekupujem, ale to je iste aj ekonomickejšie riešenie k vyskúšaniu tejto maškrty, vďaka za milý komentár
danda3
Wau, vyzerá super, a čaká na vyskúšanie, ivetka.♥
jack
Uložené,dobrý nápadik.Pekný dník.
denyany
@Kukulienka71 (20.3.2016 16:10)

No veď ani ja nekupujem, len som si ho dnes všimla, mali ho tam dve vrchovaté prepravky. Bol väčšinou biely, všetok ale balený. Kúpila by som pár krajcov, keby bol záujem o chlieb vo vajci, ale jednak po krajcoch nepredávajú a jednak záujem nebol, tak som kúpila štvrťku čerstvého. To sa iste zje a potom mi nezvýši napr.na tú tvoju dobrotu:-) .
sweetlaab
Mám rada talianske a stredomorské recepty, torta di pane je ďalšou inšpiráciou, a fotka je tiež pekná :-)
bembo
mám kopec starého chleba v mrazáku.tento skvelý recept mi teraz prišiel vhod.aspoň sa konečne trochu vyprázdni mrazák.a na záver,veselú veľkú noc Ti prajem
pekajka
Veľmi dobry napad, mam rada taketo recepty, kedy sa niečo už takmer nepotrebné, ako ten starší chlieb, využije a pripraví ako chutné jedlo, po ktorom sa len tak zapraši. Zajtra to vyskusam. Ďakujem za skvelú inspiraciu :)
pekajka
Dnes som robila. Ale nedala som ani štipku cukru, ale do mlieka som dala 2 PL medu a miesto mandlí sušené slivky a celá torta sa zjedla sa polhodinku. Odteraz robim častejšie :)


kukulienka71
@Pekajka (3.4.2016 20:50)

Ty si šikulka, už si aj urobila...som rada, že chutilo:-) len skúšaj, nápady ti nechýbajú, slivky to ozvláštnili;-)
nie každému musí chutiť starší chlieb nasladko, preto som aj ja použila viac sendvičového chleba, predsalen je trocha koláčovejší, ale po stuhnutí v chladničke to bolo naozaj fajn spestrenie.
Ďakujem aj za foto, pekný deň ti želám:-)
denyany
Výborné! Aj keď som dala orechy namiesto mandlí, ktoré som zabudla kúpiť. A pridala som za hrsť hrozienok, ktorých som sa už chcela zbaviť.:-)


bembo
tak som sa včera k tomuto receptu dostal,a dobre som urobil.skoro všetko som urobil podľa teba len som miesto mandlí dal vlašské orechy,asi som dal menej chleba ako bolo treba,tak som prisypal za kopcovatú pol.lyžicu tapiokovej múky na zahustenie,trocha mandľového likéru,aby to malo mandľovú chuť.výsledok bol prekvapujúco dobrý.keďže som nemal kakaový prášok švacol som tam granko,čo spôsobilo,že torta bola sladšia ako by zrejme mala byť,a chutilo to ako keby bola v nej pudingová plnka,čo mi veľmi chutilo,a aj mojej žene.veľká vďaka milá kukulienka za tento skvelý recept.aspoň sa zužitkuje starý chlebík,a důchodci mali v nedeľu aspoň lacnú maškrtu za obedom


kukulienka71
Výborne si ju vylepšil mandľovým likérom, to si musím zapamätať. Aj ja mám veľkú radosť, že vám obom chutilo, často sa dá takto ušetriť čas aj financie oproti zložitejším maškrtám;-) Ďakujem ti za príjemnú recenziu a pekné foto:-)
bembo
@Kukulienka71 (26.4.2016 09:11)

Ahoj Kukulienka.dnes som opäť robil tento skvelý koláčik.dnešná verzia,ale mi chutila najviac.dal som variť mlieko,do ktorého som dal 1 sáčok škoricového vanil.cukru.ostatné tak ako ho robíš Ty,ale našiel som v špajzi mangový kompót.kúpil som ho vlani v akcii,že raz ho niekde použijem.nuž napadlo ma že 1/2 masy dám naspodok,potom necelú konzervu manga trochu roztlačeného som roztrel na prvú vrstvu,a zakryl druhou polkou masy.aby som nezabudol,trochu mangovej šťavy som prilial do chlebíka spolu s mliekom.keď bol koláčik upečený,nasekal som navrch hotovú čokoládovú polevu,a nechal vo vypnutej rúre nech sa roztopí,a roztrel som ju.koláčik som nechal vychladnúť,a ešte nie celkom vychladnutý som koštoval,lebo som sa nevedel dočkať.možno je trocha nevýhoda,že mango sa celkom nespojilo s cestom,ale mne to nevadí,lebo som ho jedol príborom.dôležité je,že mi veľmi chutil.uvidím,keď vychladne celkom.pekný deň Ti prajem Kukulienka
kukulienka71
@Bembo (6.11.2016 11:19)

Ahoj, milý Bembo:-) No, prosím, veď v tebe sa skrýva veľa kreativity, koláčik si znova vylepšil, ovocie by ma nenapadlo, takto je určite výborný šťavnatý a čokoládová poleva ho dokonca povýšila o ďalší level;-) Páčia sa mi tvoje nápady a ďakujem pekne, že sa o ne delíš. Mám veľkú radosť, že chutí:-) Ak vychladne, bude kompaktnejší. Krásny zvyšok nedele želám celej rodinke:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia