Torta citrónka fotorecept

janger - fotkajanger, 15. januára 2017
Torta citrónka (fotorecept)
Foto: janger

Upiekla som mužovi k narodeninám.... Výborná, kyselkavá torta.

45 minút
na 175 °C

Suroviny

Korpus:
175 g
165 g jemný
6 ks
štipka
Citrónový sirup:
80 g jemný
1,5-2 ks
90 ml
Lemon curd:
2 ks
115 g
2 ks
200 g jemný
Plnka:
400 g
250 ml
2 PL
Na ozdobu:
3 PL




Postup

  1. 1

    Uvarime lemon curd podla receptu, ktory mam tu, na Vareche. Tam si mozete pozriet presny postup: Lemon curd
    Nechame vychladnut.

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravime 26cm tortovu formu. Na dno dame papier na pecenie. Boky formy nepotieram. Ale kto je ako zvyknuty. Dame vyhriat ruru, na 175stupnov, klasicky vyhrev.

  3. 3

    Na korpus dobre vyslahame cele vajcia (ktore maju izbovu teplotu) s cukrom. Ak ste ich vopred zabudli vybrat z chladnicky, tak mozete dat cele vajcia na chvilu do hrnceka s teplou vodou. Lepsie sa vyslahaju, ako studene.

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Muku zmiesame so stipkou soli, preosejeme. Opatrne primiesame postupne vareskou do vajec. Nalejeme do formy. Dame do rury, nieco pod stred a pecieme asi 45 minut. Skontrolujeme palickou, ihlicou, ci je cesto upecene a vyberieme. Nechame trosku vychladnut.

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyberieme z formy a dame hore nohami na rost uplne vychladnut.

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarime sirup. Najskor z citronu postruhame korku, dlhsie sliziky, ktore budeme neskor potrebovat na ozdobu. Ja mam na to takyto struhacik, zesteur. Zakryjeme foliou, aby to neobschlo. Do kastrolika dame vodu s cukrom. Pridame stavu z citrona, 3 polievkove lyzice. Varime, kym to trochu nezhustne. Nechame vychladnut.

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyslahame dobre vychladenu slahackovu smotanu s cukrom. Cim studensia, tym sa lepsie vyslaha. 1/3 lemon curdu zmiesame s ricottou. Primiesame to do slahacky.

  8. 8

    Tortu prerezeme na 3 diely. Zo zostavajucich 2/3 lemon curdu odoberieme 1 pol. lyzicu, to budeme potrebovat az neskor.

  9. 9

    Spodny diel torty pokvapkame sirupom. Potrieme kremom z ricotty. Na krem rozotrieme polovicu zostavajuceho lemon curdu.

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na to dame dalsi diel korpusu, pokvapkame dobre sirupom. Na to krem z ricotty, na to druhu polovicu lemon curdu.

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zakryjeme tretim korpusovym dielom. Celu tortu potrieme zostavajucim kremom. Boky ozdobime mandlovymi lupenmi, ktore mozeme vopred trosku opiect na suchej panvici.

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vrch torty ozdobime citronovou korkou. A trosku pokvapkame zbytkom lemon curdu (co sme si odlozili, tu jednu polievkovu lyzicu). Ja som si spravila maly kornutik, do toho lemon curd a tak som to trosku ozdobila.

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ak vyskusate, prajem dobru chut!

  14. 14

    Posielam tulipanovy pozdrav. Prva tohtorocna kyticka tulipanov, dostala som ju v obchode...

    Torta citrónka (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

dosa
...paradna torticka, dala by som si - foto na zjedenie a za krasny pozdrav dakujeme ...tulipany dostat uz aj u nas, ale musis kupit...
1x janger
haji
Krásná a určo výborná torta, moc se ti povedla, milá @Janger. Tulipány máš také krásné. Všechno nejlepší oslavenci, ať se mu daří!
1x janger
denyany
Torta vyzerá tak lákavo, neumelo...Iste bola chutná. Tulipány mám veľmi rada, už aby bola jar!
1x janger
martamm
Mnam, vyborna torticka, priam citim osviezujucu citronvu chut na jazyku, uz je u mna v KK :)))))))))))))))
1x janger
janger
@Dosa (15.1.2017 20:45)

Dakujem @dosa , za mily koment. Tulipany bezne nedostavame v obchode ani tu, no bola som milo prekvapena, ked predavacka pri zaplateni inych kvetov darovala kyticku tulipanov :-).
janger
@Denyany (15.1.2017 21:39)

Dakujem aj tebe, @denyany , za komentik. Tiez mam kvety rada, vsetky. U nas velmi zima nie je, skoda, ja mam zimu dost rada. Ked je pekna, taka, ze trochu mrzne, je sucho, svieti slnko, takze taky ideal :-). Ale to je malokedy...
janger
@Martamm (15.1.2017 22:11)

Ano, ozaj taka osviezujuca:-). Povacsine peciem (aj ked nie casto) chutovo sladsie veci, cokoladove, orechove atd. Ale boli sme ozaj prekvapeni, aka je to dobra torta. Iste nebola poslednykrat. Dakujem za koment, @martamm.
jerica
@janger , Janka, to musela byť "svieža lakocinka na jazýčku" ukladám si , mám rada svieže a krémové zákusky , a tu je toho ozaj pre môj mlsný jazýček. Pozdravujem do krajiny tulipánov :-)
1x janger
monty469
Torta vyzera dobre a chutovo je urcite vyborna. Podla surovin o tom niet pochýb .-)
1x janger
pacik
Veľmi sa mi páči, uložila som si recept do kk a dúfam, že sa mi ju niekedy podarí urobiť :-)
1x janger
chica114
Mňaaam, citrónové tortičky priam zbožňujem. Táto vyzerá veľmi chutne. Už je uložená v KK a davam ešte 5* :-)
1x janger
luwinka
Veľmi pekná torta a citrónova chuť osvieži, pekne vydarený korpus .
1x janger
conscientia
Normalne sa mi spustili sliny, typicky Pavlov reflex...ZATIAL si ju ukladam do KK a budem verit, ze o mesiac ju uz budem zvladat spravit, len co sa ruka zahoji. Citronove a kyslaste milujem.
janger
@Conscientia (20.1.2017 07:47)

@conscientia , vcera som myslela na teba, ze ktovie ako sa mas, ci to vsetko uz mas za sebou... Dufam, ze si to dobre prekonala a ze rychlo bude zase vsetko v poriadku. Da sa bolest vydrzat? Tak sa drz! A dakujem za komentik :-).
conscientia
@Janger Ďakujem, si veľmi láskavá. OP dopadla dobre, už mám ruku vystuženú titánom, tak dúfam, že bude mať aj silu titána, najmä ak budem niekedy vo vzdialenej budúcnosti miesiť kysnuté cesto. Ale keďže mám ruku zaťažovať postupne, plánujem po zložení dlahy začať touto citrónovou tortou. Mohla by som si ju nechať upiecť teraz na narodeniny, ale ja si ju chcem upiecť vlastnoručne sama. Toto je na zlomenej ruke najhoršie: chýba mi varenie a pečenie. Rada krájam, lúskam, miešam, strúham. No takto si ani chlieb nenatriem maslom a ani citrón neprekrojím. Veď aj v nemocnici som ľavým ukazovákom cez mobil klikala a ukladala recepty na "lepšie časy..."

1x janger
janger
@Conscientia (20.1.2017 12:43)

Je to nanic, ak clovek je so vsetkym odkazany na inych :-(. Ale po urcitej dobe, ked sa to zlepsi, mozno ani robot, mixer nebudes potrebovat, ked budes mat silu titana ;-), takze ber to pozitivne, ze aj vyhoda je v tom nejaka :-))).
A krasne tulipany si dostala, super :-).
jamarlen
krásne…tulipány aj torta, do ktorej mi fantázia pri pozeraní, nevedno prečo, primiešala makové zrniečka…. :)
1x janger
jamarlen
krásne…tulipány aj torta, do ktorej mi fantázia pri pozeraní, nevedno prečo, primiešala makové zrniečka…. :)
janger
@Jamarlen (20.1.2017 16:24)

No to je napad, @jamarlen , s tym makom:-). Veru, asi to niekedy skusim...Fantazia je uzitocna ;-). Normalne to citim, tu chut.
Dakujem za koment.
violetacamorova
No ja mám recept na ľahký citrónový rez je veľmi chutný. Lemon curd som ešte nikdy nejedla uložila som si túto tvoju tortu. Vyskúšam niekedy. Pekný recept spolus tým lemond curdom doma urobeným...
1x janger
janger
@Violetacamorova (23.1.2017 17:16), ten lemon curd je vlastne ako taky puding. Vhodny na plnenie, do kremov, aj do palaciniek je dobry...Dakujem ti za komentik :-).
hajkah
Natrafila som na túto tortu a v sobotu mám narodeniny, tak si ju upečiem - pre návštevy. Väčšinou pečiem čokoládové, takže už teraz sa teším na kyslastú chuť. Dám vedieť, ako sa mi vydarila a vďaka za recept.
1x janger
janger
@Hajkah (24.1.2017 16:43) , dufam, ze budes spokojna. Drzim palce, nech sa podari. Prajem pekny narodeninovy den v sobotu :-).