Tod Mun Pla - thajské rybacie fašírky

Autor receptu: 2010

Jedno z najpopularnejsich ulicnych jedal "Thai fish cakes".Velmi jednoducha priprava ziadne priezle ,trojobal a da sa pouzit aj lacna ryba.Tradicna verzia je ovela viac premiesana-rozmixovana v maziary ( da sa pouzit mixer). Tato "hrubsia" verzia nam bola servirovana v Pukhet a snazil som som sa ju pripravit.

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tradicna verzia rozmiesava vetky suroviny podobne ako keby sa mixovali. Tato je pracnejsia lebo vsetky suroviny boli nakrajane na velmo drobno. Pouzili sme rybaci filet lacny ale pevnejsej struktury, na slovensku by bol aj Pandasius vhodny.Tym ze sa zmes ochucuje potlaci sa chut lacnejsej ryby. Rybaci filet sme nakrajali na velmi drobno, da sa aj pomliet alebo rychlo premixovat. Zelenu fazulku na cca. 3mm koliecka. Jarnu cibulku na este jemnejsie. Tak isto malu feferonku na najmensie ako sa da .Koriandrovu vnat tiez na jemne. Kafirove listky sme zrolovali a pokrajali na vlasovo.( Da sa nahradit nastruhanou korou z limetky.) Vajicko rozmiesali .
  2. Do misky sme pridali vsetky suroviny , pridali thajsku cervenu kari pastu a rozmiesane vajicko trochu rybacej omacky , soli a cukru. A poriadne sme miesali az zacne byt zmes "lepkava" leskla.( ziadna muka ) a aj tak v thajsku sikovne vyrabaju medzi prstami male fasirky.Ja som si zvolil jednoduchsiu formu.Zmes sme dali schladit do ladnicky a potom sme lyzicou natlacili do formiciek na vyprazania vajicok.Dame vyprazat do oleja z obidvoch stran do zlatista.
  3. Serviruju sa bud ako predjedlo alebo s ryzou ako hlavne jedlo. Mi sme servirovali s thajskou sladkou chilli omackou, dava sa aj s pikantnym oharkovym salatom.