Makový koláč
Točený višňovo-makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: luclup
Šťavnatý a krehký, tieto dve slová
vystihujú tento koláčik (: Piekla som ho ešte včera ráno, a
aj dnes je úplne mňam ♡
Postup
- Do misy dáme múku, v ktorej rozmiešame sódu bikarbónu a soľ, pridáme na menšie kúsky nakrájané maslo, jogurt (ja som použila grécky), vanilkový a práškový cukor a vypracujeme cesto.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do obdĺžnika na hrúbku 3-4 mm a nakrájame ho pozdĺžne na pásy široké asi 9 cm. Na každý pás poukladáme do dolnej časti vykôstkované višne tesne vedľa seba a posypeme ich makom zmiešaným s cukrom.
- Formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou, zrolujeme prvý pás, stočíme do slimáka a preložíme do stredu formy (rozmer formy 27 cm)
- Ďalej postupujeme tak, že postupne rolujeme každý pás s višňami a makom, a postupne "slimáka" nadpájame, až vyplníme celú formu. Pečieme do zlatohneda na 190 °C asi 35 minút (po dopečení mi napadlo, že jednoduchšie by bolo zrolovať cesto "slimáka" na papieri na pečenie v rozmeroch formy, a jednoducho to celé vložiť do formy, tak tip pre vás (: )
- Vrch poprášime cukrom podľa chuti. Krájame do trojuholníka, po odkrojení pekne drží tvar a ako vidíte, celý kúsok sa dá rozmontovať a zobkať jednotlivé dieliky :-)
- Ešte jeden záber ..
- .. a na záver Vám predstavujem ďalšieho člena varecháčskej zvieracej rodinky - môj piskáčik Laky ♡