Makový koláč

Točený višňovo-makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: luclup

Šťavnatý a krehký, tieto dve slová vystihujú tento koláčik (: Piekla som ho ešte včera ráno, a aj dnes je úplne mňam ♡

35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme múku, v ktorej rozmiešame sódu bikarbónu a soľ, pridáme na menšie kúsky nakrájané maslo, jogurt (ja som použila grécky), vanilkový a práškový cukor a vypracujeme cesto.
  2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do obdĺžnika na hrúbku 3-4 mm a nakrájame ho pozdĺžne na pásy široké asi 9 cm. Na každý pás poukladáme do dolnej časti vykôstkované višne tesne vedľa seba a posypeme ich makom zmiešaným s cukrom.
  3. Formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou, zrolujeme prvý pás, stočíme do slimáka a preložíme do stredu formy (rozmer formy 27 cm)
  4. Ďalej postupujeme tak, že postupne rolujeme každý pás s višňami a makom, a postupne "slimáka" nadpájame, až vyplníme celú formu. Pečieme do zlatohneda na 190 °C asi 35 minút (po dopečení mi napadlo, že jednoduchšie by bolo zrolovať cesto "slimáka" na papieri na pečenie v rozmeroch formy, a jednoducho to celé vložiť do formy, tak tip pre vás (: )
  5. Vrch poprášime cukrom podľa chuti. Krájame do trojuholníka, po odkrojení pekne drží tvar a ako vidíte, celý kúsok sa dá rozmontovať a zobkať jednotlivé dieliky :-)
  6. Ešte jeden záber ..
  7. .. a na záver Vám predstavujem ďalšieho člena varecháčskej zvieracej rodinky - môj piskáčik Laky ♡