Tmavý halibut so šafranovou omáčkou

martinis - fotkamartinis, 28. augusta 2013
Tmavý halibut so šafranovou omáčkou
Foto: martinis

Ak sa dostanete k nádherným filetom bielej ryby, treba si ich náležite vychutnať. Tmavý halibut je veľkou lahôdkou a tak som k nemu pripravil Zobraziť celý popisAk sa dostanete k nádherným filetom bielej ryby, treba si ich náležite vychutnať. Tmavý halibut je veľkou lahôdkou a tak som k nemu pripravil šafranovú omáčku, fazuľky na masle s mandľami a ryžu s kurkumou. Recept pre priateľov čerstvých rýb a jemnej chuti :)

1
porcia
30 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 šálky (180 g)
hrsť
(halibut, treska, ap.) zhruba 200 g
na potretie
PL
3 PL
štipka
2 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Nevyhnutnosťou tohto jedla je kvalitný, rozhodne čerstvý filet z bielej ryby - treska, či halibut sú výborné. Umyjeme ho pod vodou, osušíme, zľahka osolíme a okoreníme čiernym korením. Takéto ryby nepotrebujú veľa soli ani korenia, zbytočne by prebili výbornú chuť mäsa. Pokvapkáme či potrieme olejom, olivový môže byť, ale nie extra panenský.

  2. 2

    Medzičasom si dáme uvariť ryžu alebo si pripravíme predvarenú. Na paráčik dáme za hrsť zelenej fazuľky a paríme asi 10 minút, do zmäknutia, ale nie celkom. Na suchej panvici opečieme na strednom plameni mandle - plameň konkretizujem preto, lebo som nadobudol cennú skúsenosť, že mandle sú takto oveľa chutnejšie a aromatickejšie, než rýchlo opečené pri vysokej teplote, kedy hrozí, že sa spália.

  3. 3

    Mandle presypeme do misky, na na horúcu panvicu dáme lyžicu masla, ktoré sa na zbytkovom teple roztopí. Fazuľku vyberieme z pary a spolu s mandľami a štipkou soli chvíľu opekáme na masle, potom oheň zmiernime a udržiavame v teple.

  4. 4

    Rozohrejeme gril či grilovaciu panvicu a filet vcelku či prekrojený na dva kusy grilujeme z každej strany 3 až 4 minúty. Možno by stačilo kratšie, ale nie som až taký odborník na grilovanie a nechcel som riskovať surové mäso, to nemusím :) Kým je ryba na grile, do horúcej ryže vmiešame polovicu lyžičky kurkumy a lyžicu masla.

  5. 5

    Na malej panvičke ohrejeme tri lyžice bieleho jogurtu, do ktorého vmiešame štipku šafranu, soli a čierneho korenia. Šafran je mimoriadne drahá korenina, s hodnotou takmer ako zlato, ale štipka našťastie naozaj postačí - a koniec koncov, pripravujete si špeciálny obed či večeru, tak to euro za 0,12 g obetujte :)

  6. 6

    Horúcu ryžu naservírujeme na tanier, vedľa uložíme rybu z grilu a maslové fazuľky s mandľami. Prelejeme šafranovou omáčkou a ozdobíme stonkami tymiánu, tiež môžme posypať trochou čerstvo pomletého farebného korenia. Výnimočne drahšie jedlo, ktoré sa však aspoň raz za rok oplatí si dopriať :)

    Tmavý halibut so šafranovou omáčkou - obrázok 6

Diskusia k receptu

cesminaz
@martinis uzasne jedlo!!!! My rybu milujeme,takze je u nas caste jedlo.Tento tvoj recept sa mi naozaj veeeelmi paci ;-D podla tych prisad a korenin to musi byt LAHODKA ;-) ukladam a urcite vyskusam a dam vediet ako nam chutilo,dakujem za receptik.Mas mojich 5*
martinis
no tak to mám veľkú radosť, že aj u vás ryby "letia" a vyskúšaš moje jedlo. teším sa na tvoj komentár, dúfam že sa podarí a ďakujem za tvoje hviezdičky :))
mariamka
exkluzivne!! varenie aj citanie, som si to totalne vychutnala,, mas krasnu slovencinu, stylizaciu a to je vzacnost, vies citatela vtiahnut do deja a tu sa to podarilo na 100 % :)),, rybky mame radi a takto luxusne upravene su isto super,, skoda ze nemam dcerku :))
lyali
paradnicka uprava :-) tvoje namiesanie je dla mojich chuti :-) ja si veru musim davat pozooor na nespalene mandlicky..
martinis
@mariamka : no to som tvojimi slovami naozaj poctený, veľmi, veľmi rád by som chcel na vysokej študovať žurnalistiku, takže si tvoju pochvalu mimoriadne cením :) recept nie je len o suchom výpise surovín, páčia sa mi recepty s príbehom (napríklad aj takým, ako si si kúpila indickú uhorku na trhu :)), zaujímavosťami a podobne, ja by som sa teda vedel rozpísať, bohužiaľ tu na to nie je priestor, tak sa vykecávam skôr na svojom blogu :)) prajem ti z rybky v takejto úprave príjemný pôžitok a naozaj si ma svojím komentárom potešila, tak ako vždy ;-)
@lyali : taká, povedal by som - fajnovejšia verzia, je super, že som sa trafil aj do tvojho gusta :) na mandle pozor, koľkokrát som ich ja spálil do čierna ... ale ako píšem, konečne mám spôsob, ktorým sa vždy podaria výborne, pravda, ak neodbehneš do inej miestnosti a nevrátiš sa o desať minút neskôr, ale to je o inom ;)
mariamka
paradoxne @martin moj prvy komentar na Vareche bol prave k tvojmu receptu :)) to len tak na okraj,, a mas pekny blog, nech sa dari :)
martinis
@mariamka : naozaj ? to si tak pamätáš ? :)) ďakujem, aj tebe, aj ja sa teším na všetky tvoje ďalšie recepty ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia