Tmavý chlieb

glosterka - fotkaglosterka, 11. februára 2011
Tmavý chlieb
Foto: glosterka

Chcela som si upiecť chlebík, no minula sa mi grahamová múka. Tak som to riskla a pridala som o niečo viac tmavej ražnej múky Zobraziť celý popisChcela som si upiecť chlebík, no minula sa mi grahamová múka. Tak som to riskla a pridala som o niečo viac tmavej ražnej múky a dosypala som ešte špaldovú múku. Výsledok bol prekvapujúci, voňavý, chrumkavý a lahodný. Chuť chlebíka okrem troch druhov múky dotvárajú aj bylinky. :-)

185 minút
príprava
48 minút
tepelná úprava

Suroviny

280 ml, vlažná
3 PL
1,5 KL
2 KL
1 PL, celá
1/2 KL, mletý
200 g
200 g
100 g
1 KL




Postup

  1. 1

    Do pekárničky dáme suroviny: najskôr voda, olej, soľ, cukor, rasca, kardamón, preosiata múka a na vrch dáme droždie.

  2. 2

    Program zapneme na 4ku, veľkosť dáme strednú a vypečenie kôrky na tretí stupeň.

  3. 3

    Po dokončení pečenia chlebík vytiahneme z pekárničky a v nádobke ho necháme ešte postáť 10 minút. Potom ho vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť. Dobrú chuť! :-)

Diskusia k receptu

frezia68
Krásny chlebík! Pekárničku nemám,pečiem bez nej a tiež miešam všeličo a vždy je iný :-))) hlavne,že nám chutí,nie?
glosterka
Jasné @frezia68 , hlavne že nám chutí. :-) Takýto chlebík čo si vykúzlime doma, nikde nekúpime...:-))
duschko
Chlebik vyzera velmi pekny a urcite je aj taky chutny. Mam tiez pekarnicku, ale tie casy sa mi zdaju dost dlhe. Viac ako 4.5 hod. No neviem.....Aj tak vyskusam. Ukladam do MKK.
baboja
Ja som zacala piect chlebik podla Varechy.Kupovany uz len obcas detom.Pekarnicku nemam,peciem v rure.Tento vyskusam tiez.
nadia56
chlebik je pekny a urcite aj dobry, my chlieb nekupujeme, mame pekarnicku, tak ju vyuzivame co najviac- nielen na chlieb, chystam sa upiect tvoje susienky so spaldovej muky, tie ma velmi zaujali, nech sa ti aj nadalej dari, pekny den vsetkym :-)
ancicka
Ja pekarničku nemám,ale chlieb občas pečiem v rúre.Koľko asi spotrebuje prúdu za tie 4hodiny.Rozmýšľala som o kúpe pekárničky,ale neviem či sa to oplatí.Mate to prepočítané?
abend
ancicka, spotreba el. prúdu nie je veľká, samotné pečenie netrvá ani hodinu, spotreba el.prúdu v rúre je určite väčšia, objem rúry je niekoľkonásobne väčší ako má pekáreň.Prepočítané to nemám, ale tá chuť chlebíka a hlavne že je bez éčok stojí za to.
evanaaa
Kpila som chlebové zmesi, chcem skúsiť upiecť chlieb aj keď nemám pekárničku. Raz, dávno som jeden skúsila, bol to prvý pokus, ale nevyšiel, kôrka bola dosť tvrdá. Glosterka, prosím ťa, kde si kúpila kardamom, ja ho hľadám, keď idem nakupovať vždy a neviem ho nájsť.
...kúpila....,opr.
glosterka
Milá @nadia56 , ďakujem za pochvalu chlebíka, aj za Tvoje prianie. Tie sušienky-špaldovky sú fajn. Nemôžem sa ich dojesť...:-) Sú zdravé, chutné a aj mi pomohli pri zdravotných problémoch. :-) Zázračná špalda! Teraz ju dávam všade: do halušiek, do koláčov... stačí trošku a robí zázraky. :-) Prajem Ti všetko dobré a nech sa aj Tebe darí! ;-) A príjemný večer prajem Tebe, aj všetkým!
glosterka
Milá @evanaa , ja som minulý týždeň kúpila mletý kardamon v Terno Coop Jednote. Niekde ho majú, niekde nemajú... náhodne som ho našla. Pridávam ho po troške do chlebíka, i pečiva. Minulý týždeň som po 1x robila pravý kváskový chlieb (bez kvasníc) a tam som dala tiež kardamon.
cica2
chlebík sa krásne vydaril, je nadýchaný a už teraz cítim tú úžasnú vôňu:))...vyskúšam aj tento, kedže rada trápim aj pekárničku:)....@ancicka , ja by som pekárničku nedala za nič, som velmi spokojná:)
remcula
Vypadá fakt úžasně, tmavé chlebíky mám moc ráda.
glosterka
@cica2 , ja by som tiež pekárničku nedala za nič. Je to úžasná spoločníčka a pomocníčka. :-) Práve mi v nej kysne cesto na domáce rožky!!! Recept čoskoro pridám - snažím sa to vyfotiť. Takže dnes budú rožteky!!! :-)) Chrumkavé... tak do schrumkavenia... papaaaa :-))
maminkatn
ja robim tiez v pekarnicke,,,a davam polovicku,,,tmavej raznej muky a polovicku,,,obycajnej hladej,,a,pridavam vselico,,,cesnak,bylinky,,ccccsemienka,,vselijake,,,,ale davam kysnut do osatky,,,a potom sup na plex,,a do truby,,,,a je supeeeeeer,,,,,
ejmepb
tiež už máme pekárničku a veru ide každý deň a niekedy aj 2x, čo sa týka energie tak sa rozhodne vyplatí. A odbremení aj pri miesení cesta. Super vecička, len nech dlho slúži.
betka11
glosterka chlebík máš parádny ak by si mala čas deň vopred uvariť zemiak a pridať nastrúhany do cesta chlebík bude dlhšie mäkký a vláčny,ja som začala podla odporučenia pridávať sušenú zemiakovú kašu,do jedného rohu dám 2PL kaše aby sa napučala,oproti do rohu dám droždie a cukor pokial droždie vzíde kaša napučí potom pridám múku podla receptu a nechám upiecť,čo sa týka spotreby tak pekárnička pekne žerie energiu ale stačí keď si necháme chlebík vymiesiť a pečieme v rúre,môžme to spojiť s tým že pečieme viac vecí napr.koláč potom upečieme trebárs koložvársku kapustu zatial nám vykysne chlebík a rúra je horúca môžme pokračovať v pečení chlebíka,nemusíme na viackrát zapínať ohrev,to sú moje postrehy možno budú prospešné aj pre niektoré z Vás
marienka44
@Glosterka ,v mojej pekarnicke sa velkost nastavuje bud na 700 g alebo na 900 g a nie ,ako pises, stredna velkost. Farba korky le mozna bleda, stredna a tmava. Prave peciem chlebik zo spaldovej muky a pridala som grahamovu muku. K tomu 1 PL jablcny ocot a 1 PL ol. olej a semiacka a morska sol. Uvidim, co sa napecie. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia