Kysnutý koláč
Tisícvrstvový koláč (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Tento recept som videla v TV vysielaní pre maďarskú menšinu Švábov. Veľmi ma zaujal a chcela som zistiť jeho chuť, lebo je veľmi jednoduchý. Nemenila som nič v recepte, názov som iba preložila.
20 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Múku som preosiala, urobila som v nej jamku a rozmrvila droždie.
- Z množstva mlieka som odobrala 50 ml, zohriala a droždie som zaliala mliekom, posypala cukrom a nechala vykysnúť.
- Keď droždie vykyslo, pridala som olej, soľ, zbytok mlieka a cesto som zmiesila.
- Cesto som preložila do kuchynského robota a nechala vypracovať, počas miešania som ešte pridala k množstvu mlieka 50 ml vlažného, lebo sa mi cesto zdalo husté, to asi záleží od múky. Vymiešané cesto má by skôr redšie než hutné.
- Keď sa cesto prestalo lepiť, bolo vymiesené a vyložila som ho na kuchynskú dosku, cesto netreba nechať kysnúť.
- Rukami som ho sformovala na koleso, nemusí byť presne okrúhle, nezáleží ani na tvare, treba aby bolo všade aspoň približne rovnako hrubé.
- Do cesta som urobila zárezy, ako keď sa idú tvoriť rožky, ale sa nemá prekrojiť až do stredu, vidieť na foto... stred má zostať celý.
- Pripravila som si do misiek olej a kryštálový cukor na potieranie, treba aj štetec.
- Natierajú sa vždy dve protiľahlé cípy cesta najprv olejom a posypú sa hodne cukrom.
- Dva protiľahlé cípy sa uložia na seba, tak že raz sa berie cesto zdola, potom zhora...
- ...pokračujeme cestami z druhej strany.
- Pokračujem v natieraní a cukrovaní, kým sa nám všetky cípy neminú.
- Dokončené a posledný cíp cesta sa má trošku natiahnuť, aby zakryl vrstvy.
- Teraz cesto rozvaľkám tak, že začnem cesto roztláčať od stredu smerom von.
- Treba ho rozvaľkať na veľkosť vášho plechu, ja som použila 27x37 cm a vyložila som ho papierom na pečenie, alebo si ho iba vymažte maslom a vysypte múkou a vložila som koláč na plech a ihneď urobím nožom mriežku.
- Potriem rozšľahaným vajcom
- a posypem vanilkovým cukrom na hrubo, ak vám zvýšil cukor zo sypania cípov, pokojne ho vysypte na vrch, koláč bude chrumkavejší.
- Zakryla som ho kuchynskou utierkou a nechala kysnúť hodinu.
- Keď bol plech úplne vrchom, rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 20 min.
- V reze... Koláč sa lístkuje, je z vnútra hebký a zvonku náramne chrumkavý.
- Dokázala by som si ho predstaviť aj s plnkami napríklad s tvarohovou, lebo tá vanilka krásne vonia. Napokon som ho ešte posypala mletým vanilkovým cukrom.
Prajem vám dobrú chuť.
|