Kysnutý koláč

Tisícvrstvový koláč (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tento recept som videla v TV vysielaní pre maďarskú menšinu Švábov. Veľmi ma zaujal a chcela som zistiť jeho chuť, lebo je veľmi jednoduchý. Nemenila som nič v recepte, názov som iba preložila.

20
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku som preosiala, urobila som v nej jamku a rozmrvila droždie.
  2. Z množstva mlieka som odobrala 50 ml, zohriala a droždie som zaliala mliekom, posypala cukrom a nechala vykysnúť.
  3. Keď droždie vykyslo, pridala som olej, soľ, zbytok mlieka a cesto som zmiesila.
  4. Cesto som preložila do kuchynského robota a nechala vypracovať, počas miešania som ešte pridala k množstvu mlieka 50 ml vlažného, lebo sa mi cesto zdalo husté, to asi záleží od múky. Vymiešané cesto má by skôr redšie než hutné.
  5. Keď sa cesto prestalo lepiť, bolo vymiesené a vyložila som ho na kuchynskú dosku, cesto netreba nechať kysnúť.
  6. Rukami som ho sformovala na koleso, nemusí byť presne okrúhle, nezáleží ani na tvare, treba aby bolo všade aspoň približne rovnako hrubé.
  7. Do cesta som urobila zárezy, ako keď sa idú tvoriť rožky, ale sa nemá prekrojiť až do stredu, vidieť na foto... stred má zostať celý.
  8. Pripravila som si do misiek olej a kryštálový cukor na potieranie, treba aj štetec.
  9. Natierajú sa vždy dve protiľahlé cípy cesta najprv olejom a posypú sa hodne cukrom.
  10. Dva protiľahlé cípy sa uložia na seba, tak že raz sa berie cesto zdola, potom zhora...
  11. ...pokračujeme cestami z druhej strany.
  12. Pokračujem v natieraní a cukrovaní, kým sa nám všetky cípy neminú.
  13. Dokončené a posledný cíp cesta sa má trošku natiahnuť, aby zakryl vrstvy.
  14. Teraz cesto rozvaľkám tak, že začnem cesto roztláčať od stredu smerom von.
  15. Treba ho rozvaľkať na veľkosť vášho plechu, ja som použila 27x37 cm a vyložila som ho papierom na pečenie, alebo si ho iba vymažte maslom a vysypte múkou a vložila som koláč na plech a ihneď urobím nožom mriežku.
  16. Potriem rozšľahaným vajcom
  17. a posypem vanilkovým cukrom na hrubo, ak vám zvýšil cukor zo sypania cípov, pokojne ho vysypte na vrch, koláč bude chrumkavejší.
  18. Zakryla som ho kuchynskou utierkou a nechala kysnúť hodinu.
  19. Keď bol plech úplne vrchom, rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 20 min.
  20. V reze... Koláč sa lístkuje, je z vnútra hebký a zvonku náramne chrumkavý.
  21. Dokázala by som si ho predstaviť aj s plnkami napríklad s tvarohovou, lebo tá vanilka krásne vonia. Napokon som ho ešte posypala mletým vanilkovým cukrom. Prajem vám dobrú chuť.