Tiramisu fotorecept

sonijamt - fotkasonijamt, 10. januára 2011
Tiramisu (fotorecept)
Foto: sonijamt

Suroviny

Cesto:
4 ks
80 g
120 g
trošičku
Plnka:
4 ks
160 g
1 ks
250 g
300 ml
na posypanie
Na poliatie:
p.p.
p.p.
p.p. ( amareto )




Postup

  1. 1

    Cesto: Upečieme si 2 pláty. Suroviny sú písané len na 1 plát.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky vyľšaháme so štipkou soli, žĺtky vymiešame s cukrom.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vmiešame múku a nakoniec zľahka sneh z bielkov

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozotrieme na plech vystlaný mastným papierom a upečieme. Po upečení dobre potrieme kávou: káva+voda+rum Taký istý postup - aj pri druhom pláte.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnka: Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Vmiešame mascarpone. Zvlášť si vyšľaháme šľahačku a zľahka spojíme s macarpone a žĺtkami.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na kávou potretý plát nanesieme asi 3 mm vrstvu plnky, položíme na ňu ďalší plát, potrieme dôkladne kávou a nanesieme opäť asi 3 mm plnky. Zvyšnú plnku nastriekame ozdobnou striekačkou po celom koláčiku, posypeme kakaom a dáme do chladničky.

    Tiramisu (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

dorisa
Krasne,a aké kopčeky si narobila. Priznám sa, že nepatrí koláčik k mojim oblúbeným,ale jeden za čas neodmietnem, však@bejda7.
ailuj82
To ja zase tiramisu môžem vždy. Určite skúsim aj tento recept. KK :)
alexdidi
Pekné a dobré tiramisu....tiež robím z upečenou piškótou radšej ako s piškótami...a mám rada aj jahodové....
jarca
Vyborne uz na pohlad, urcite vyskusam. Tiez robim z pecenej piskoty,
ale aj do poharov, je to velmi prakticke a dobre. Ukladam do KK
sonijamt
Priznám sa, že Tiramisu som piekla prvýkrát. Doteraz som o ňom len počúvala, aký je to vynikajúci koláčik, tak som sa konečne odhodlala a robila som ho najmä kvôli mojej dcére, ktorá ho zbožňuje. Nemôžem povedať, žeby nebol dobrý, je fajný:-) Ale príde mi dosť drahý, ale tak raz do roka sa obetujem:-))) A keby som ho mala najbližšie robiť, skúsim ho dať s piškótami do pohárov
bambitka
@sonijamt , aby tiramisu bolo lacnejsie,tak namiesto mascarpone pouzi natierkove maslo bez prichute.Chuti to skoro rovnako:)))))
sonijamt
bambitka, ďakujem za radu, poviem ti pravdu, že som o tom už uvažovala, ale nemám s tým skúsenosť
julica
Super, tak toto pripravím, hádam mascarpone zoženiem, tá náhrada je ťažká, mne to tak nechutí. Zase mascarpone nie je až také drahé, veď okrem neho do koláča nejdú žiadne náročné suroviny, orechy, maslo... Nebude jedno málo?
hannah22
ako náhradu používam nátierkové maslo neochutené zmiešané s jemným tvarohom vo vedierku (z Lídlu 1/2 kg) lebo 1 mascarpone je málo a dochutím vanilkou.... :))
ailuj82
ten tvaroh z lidlu používam aj ja, je výborný do plniek alebo len tak s vanilkou.
letisia
Jedno mascarpone je málo, ja robievam z dvoch a mám plnky presne akurát. V niektorých obchodoch dostať kúpiť aj slovenské mascarpone, volá sa Maskar z polné. Ale nie je to ono, moja dcéra, ktorá miluje tiramisu, krútila nosom a ani ho nedojedla. Ale ona nezje ani z nátierok, či tvarohu, takže u nás jedine originál mascarpone.
enge149
aj my máme tiramisu,ale mne chutí najviac "originál"piškoty dlhé a mascarpone pravé talianske/na túto dávku by boli lepšie dva kusy/balenie u nás 250g alebo v rakúsku oveľa lacnejšie 500g/ a namiestoˇrumu tam ide amareto,toto môže byť dobré a lacnejšie ako "slovenské tiramisu"ale ku kávičke je to super múčnik..
andys
Na hlavnom obrázku vyzerá Tvoje tiramisu impozantne :) Určite je aj chutné, odkedy som vyskúšala pravé tiramisu z mascarpone, patrí k mojím obľúbeným dezertom.
ejmepb
Ešte má vnúčik odložený jeden kúsok torty mal narodeniny, mascarpone som nezohnala , tak som použila banoveckú nátierku neochutenú.Ja surové vajíčka do plnky nedávam (ja by som to nezjedla) odkedy mal vnuk salmošku, takže 3 celé vajcia som vyšľahala s 3 PL kryš. cukru nad parou a do vychladnutého som pridala cca 0,5 dcl rumovej káva a 2 ks banoveckú nátierku, osobitne som vyšľahala 2 ks šľahačky v prášku a spolu zmiešala, keď vychladne chutí výborne, tortu som posypala nasekanou zmäsou orechov a mandlí opražených v karameli, ozajstná mňamka.
letisia
ja mám aj taký recept, kde namiesto vajec ide vajcový likér
garanco
Krásne pripravené! Ešte som nerobila, ale podľa tohto receptu a pripojených komentárov vyskúšam.
drquinova
No,o,...fajn ale u nás asi nedostanem mascarpone.Ale vyskúšam podľa rád vyššie.
evanaaa
Komu sa nepozdáva táto verzia, nájde si tu plno iných, len si vybrať. A mzslím, že tá bánovecká nátierka je najlepšia náhrada za Mascarpone, o ktorom Julica tvrdí, že nie je až tak drahé, stará mena 80-90 korún za 250 gr.,tak to teda lacné nie je, lebo jedno je málo. Ináč, ani Ricotta nie je zlá, je aj slovenská, ale o tom čo spomína Letisia - Maskar z polné, počujem prvý krát. A nie je to náhodou český výrobok? Lebo ten názov sa mi vôbec nezdá slovenský. Ja som mala kúpené Mascsarpone v Rakúsku, pol kg a keď som ho otvorila, nebolo pod vrchnáčikom nič, žiadna fólia, rovno krém a - pokazený. Neviem, či tak mal byť, ale pochybujem, tá predelovacia fólia tam chýbala.
bejda7
Mňam,tiramisu robievam nepečenú originál z talianska,ale aj tam ju každý šéfkuchár robieva inak..možno skúsim aj pečenu-vyzerá chutne!Žienky mascarpne začali dovážať nemci do jednoty coop,neviem či vo všetkých regiónoch,nedastať ho vždy ale má prijateľnú cenu,tak okolo 1,50eur 250g
orchidea
Mascarpone mi vôbec nechutí a tiež dávam ako náhradu do tiramisu nátierkové maslo s jemným tvarohom a som spokojná, vyskúšam recept lebo vyzerá veľmi vábivo a chutne.
jerica
páči sa mi recept:-)) ja ju nerobievam,nevesta ju robieva s piškótkami,krém z mascarpone . Tvoj recept vyskúšam,ukladám:-)
ewka87
nevyšila mi tá plnka neviem kde som urobila chybu.... namiesto tej krasnej sneho bielej pevnej plnky mi vysiel len nejaky zlty tekuty krem... ako chutovo super... ale ako kolac to nemoem ponuknut.... u presnite mi prosim ten postup na plnku lebo neviem co s tym... dakujem... niesom nejaka extra cukrarka len zacinam doma nove chute ale tak toto je bud na plac alebo na max. rehot ;-) dakujem
sonijamt
fúha to ma mrzí, ja som toto tiramisu robila prvýkrát, postup som popísala podrobne ako sa len dalo, neviem ako by som vám mohla pomôcť:-(( Žĺtky treba s vanilkovým a práškovým cukrom dôkladne vymiešať do hustej peny, tým žĺtky aj zblednú - ak nie sú domáce, zamiešala som do nich mascarpone, potom som si zvlášť do husta vymiešala 33% šľahačku - a zľahka som ju vmiešala do tých žĺtkov spojených s mascarpone, to je všetko, naozaj neviem, kde sa mohla stať chyba, keď vám vznikol žltý a ešte k tomu tekutý krém:-) že je tekutý, to by som pochopila a riešila by som to tak, že by som pridala ešte hustú vyšľahanú šľahačku alebo by som pridala mascarpone, ale to je drahé, tak potom ako píšu žienky, náhradu-nátierkové maslo a dala by som ju na chvíľu do chladu stuhnúť, ale že je žltá, hm, nechápem:-) ale nevzdávajte sa, mne sa veľa vecí na 1x nepodarí, netreba hneď flintu hádzať do žita:-))) a najlepšie je, keď tú istú vec robím 50x a na 51 krát sa mi vôbec nepodarí, je to do plaču, ale netreba sa vzdávať. Ako sa hovorí, človek sa učí celý život, držím palce a dajte vedieť, ak vôbec budete mať náladu ešte na tento koláč ho niekedy zopakovať, ako sa podaril:-))
3sandra3
toto je dobrý koláčik.... krásny na oči a určite chutný na jazyk
sejla
no ja som to tiramisu pbjavola az teraz ,no je na oko super urcite aj chutne, no vadia mi surove vajicka . Rada to vyskusam ,ale to urobim tak ako ejmepb ,ze vyslaham vajicka nad paru a spojm .
alali
tak na toto sa necham kludne nahovorit. ukladam a dufam, ze coskoro vyskusam. a to kde neviete zohnat mascarpone? ja som ho videla skoro vsade, teda ak neratam male dedinske potraviny.
bella112
Tento zakusok vyzera chutne, a urcite aj je, ale prosim zmente meno. Toto nema z Tiramisu nic spolocne. Ako by ste sa citili, keby na nejakej talianskej stranke, nazyvali vajcove halusky s Fetta syrom , Bryndzove halusky ? moze sa to volat napriklad Alternativne Tiramisu, alebo Lacna verzia Tiramisu.
iwka80
vynikajúci dezert,chuťovo tiež výborný...vrelo odporúčam
zuzanka1367
Milá @sonijamt neviem, či sem občas nazreš, ale dnes som sladkosť robila podľa Tvojho vzoru a piškótove pláty som si upiekla, nejako ma to už dávnejšie lákalo takto vyskúšať Spodok a vrch som dala piškótové pláty a do stredu namočené piškoty. Ešte neviem ako to dopadne, zatiaľ oddychuje na balkóne, ale vyzerá dobre :)


1x radost
sonijamt
@Zuzanka1367 (6.1.2018 13:11)

Zuzanka 1367 ,tesim sa, lebo kolacik je fajny, stavnaty, budem rada ked napises ako dopadol a hlavne ako chutil, prajem krasny vikend




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia