Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom

slavka2012 - fotkaslavka2012, 9. marca 2013

Čím ďalej tým viac mám rada japonskú kuchyňu. Je chutná a zdravá a vďaka tomu, že sú v jedlách zastúpené všetky chute, dokáže nadlho Zobraziť celý popisČím ďalej tým viac mám rada japonskú kuchyňu. Je chutná a zdravá a vďaka tomu, že sú v jedlách zastúpené všetky chute, dokáže nadlho zasýtiť. Pri tomto recepte som sa inšpirovala knihou Japanese Bible z vydavateľstva Dorling Kindersley.

2
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
4 PL
300 g (struky)
4 ks
2 PL
1 ČL
2 strúčiky
1 cm
1 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme fazuľku. Očistené zelené struky chvíľku, ale naozaj iba chvíľku povaríme v neosolenej vode, scedíme a vzápätí ich ponoríme do studenej vody, aby vychladli.

    Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom - obrázok 1
  2. 2

    Tofu pokrájame na kocky 2x2 cm a zalejeme teriyaki marinádou, v ktorej sme rozmiešali pretlačený cesnak. Namočené shiitake huby pokrájame na kúsky, zázvor pretlačíme, chilli papričku rozlámeme na drobné kúsky. Sezamové semienka nasucho opečieme na panvici.

    Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici zihrejeme trochu olivového oleja zmiešaného so sezamovým olejom, pridáme chilli papričku a postrúhaný zázvor.

    Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom - obrázok 3
  4. 4

    Keď začne zázvor voňať, pridáme pokrájané shiitake a za stáleho miešania 2-3 minúty pražíme.

    Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme marinované tofu pokračujeme v pražení, až kým nie je tofu z každej strany dochrumkava opečené.

    Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme zelenú fazuľku a za stáleho miešania pokračujrme v smažení.

    Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom - obrázok 6
  7. 7

    Ak je zmes príliš suchá, môžme pridať ešte trochu teriyaki marinády.

    Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom - obrázok 7
  8. 8

    Na záver pposypeme sezamom, dôkladne premiešame a odstavíme.

    Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom - obrázok 8
  9. 9

    Podávame s varenou guľatou ryžou, ktorú servírujeme zvlášť v malých mištičkách na ryžu. Jeme paličkami. Ako nápoj je vhodné biele víno, ja som podávala s nitrianskym Rulandským bielym, ročník 2009.

    Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom - obrázok 9

Diskusia k receptu

alexdidi
Perfektný recept a keďže všetky potrebné suroviny mám,hneď zajtra si túto pochúťku pripravím.Ďakujem za recept,aspoň občas sa tu ešte objaví dobrý recept.
tiginko
pekný recept, teriyaki rada používam na marinovanie
micanela
bola som v Japonsku a ich kuchyna je naozaj uzasna. Ak to niekoho zaujima, skuste si pozriet knihu "Navarme si Japonsko" od autorky Denisa Ogino - normalne recepty, suroviny bezne dostupne aj u nas.
lusinkab
Mne tiez velmi chuti azijska kuchyna a toto je ako receptik pre mna stvoreny :-) takze kk na vyskusanie
slavka2012
@alexidi , @tiginko ,@lusinkab : Dakujem za komentare, ano je to jednoduche a rychle jedlo, pritom chutne, s nadychom exotiky a relativne dietne. Mne sa na japonskej kuchyni paci aj sposob servirovania a jedenia. Tymi palickami to (aspon mne) ide pomalsie, takze aj menej zjem a skor sa zasytim:-).
slavka2012
@micanela : dakujem za komentar a za tip, urcite sa po tejto kucharskej knihe pozriem. Hoci som zatial v Japonsku nebola, suhlasim s vami, ze velmi vela ich jedal sa da pripravit z u nas bezne dostupnych surovin, su naozaj ine a (aspon pre mna a moju rodinu) aj nesmierne chutne.
slavka2012
@2010 , dakujem, za komentar aj za recept na teriyaki marinadu, urcite ho pouzijem, pretoze tuto marinadu (1 balenie) som kupila na skusku v UK, spolu s kucharskou knihou. Ta jarna cibulka ma nenapadla, nabuduce pouzijem aj ju.
martamm
Slavka, krásny receptík, zaujal ma ako ingredienciami, tak výzorom, určite sa oplatí vyskúšať tofu na nový spôsom, ďakujem :)
slavka2012
@martamm : dakujem za komentar, ano je to velmi dobre a pre nas aj netradicne skombinovane jedlo. Uz som ho robila aj s kuracimi prsami, pokrajanymi na kocky a tiez chutilo:-).
marianne
@slavka2012 ak mas rada japonsku kuchynu,tak tento web mam uplne dostal,su tam aj vyborne recepty.Zalozila ho Japonka Etsuko Iwasaki s manzelom Slovakom,obaja ziju v Japonsku. Naozaj pekny web o kulture,jedle,tradiciach a stravovani.... sumoboss.com/sk/...


mariamka
@marianne to video je uzasne!, co jedlo to skvost, teda pre mna na pohlad :) vyzera to vsetko velmi sviezo a zdravo, nechapem, kam to do nich ide :), ten jazyk treba prepnut manualne :) dik za pekny link..
slavka2012
@marianne , dakujem za link, prave som si stranku doprezerala, velmi zaujimave veci, ta okinawska kuchyna ma laka, je to jedno z miest na zemi, kde sa ludia dozivaju najvyssieho veku:-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia