Terina z bravčového kolena fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. decembra 2014
Terina z bravčového kolena (fotorecept)
Foto: pusta

Prišiel čas z dobrôt zimnej zabíjačky, rozhodla som sa miesto tradičnej tlačenky alebo huspeniny pripraviť niečo iné, pre nás doma nové a veľmi Zobraziť celý popisPrišiel čas z dobrôt zimnej zabíjačky, rozhodla som sa miesto tradičnej tlačenky alebo huspeniny pripraviť niečo iné, pre nás doma nové a veľmi chutné, rozhodla som sa pre Terinu z čerstvého bravčového kolena.

30 minút
príprava
1 + 4 hodiny minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

1500 g (zadné svieže)
700 g (svieže)
700 g (svieže)
podľa chuti
3 ks (stredná)
1 hlavička
1 ks (podlhovastá)
2 vetvičky
1 PL
2 ks
1 PL
2 ks (s vňaťou)
6 ks (sladkokyslé nakladené domáce pikantné)
1 balenie
3 ks
2 ks (koreň)
100 g
1 zväzok
 na biskupský chlebíček 30 x 11 x 7 cm
podľa potreby studená




Postup

  1. 1

    Do hrnca som dala očistené umyté bravčové koleno, nožičku a bravčové kože,...

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..zaliala som ich dostatočným množstvom studenej vody, pridala som soľ, dlhú štipľavú červenú sušenú papriku, farebné korenie, vetvičky čerstvého rozmarínu, cibuľu, cesnak a bobkové listy.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko som na najnižšom plameni pomaly priviedla do varu, priebežne som zbierala penu, po 1 hodine pomalého varu som pridala očistenú umytú mrkvu, petržlenový koreň, zeler a varila som pomaly ešte 4 hodiny sotva znateľným čerením vývaru, kým bolo mäsko mäkké, čo sa dá poznať podľa toho, že zapichnutá vidlička ľahko vbehne cez kožu do mäska.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vybrala som zvlášť do misy zeleninu, kože, nožičku, uvarené koleno, vývar som precedila cez husté sito, ktoré som vystlala 3 vrstvami čistej lekárskej gázy, čím som vývar odmastila. Uvarené bravčové koleno som nechala trocha vychladnúť a odstránila som z neho kožu, tuk a vykostila som ho.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ som namočila do 5 PL studenej vody plátky želatíny, ktoré som vyžmýkala,...

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pomaly som zohriala 600 ml odobratého precedeného vývaru z celkového množstva, v ktorom som za stáleho miešania nechala želatínu úplne rozpustiť.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Domáce nakladané sladko - kyslé uhorky som pokrájala na malé kocky,pripravila som 1 PL kaparov v náleve, papierovou kuchynskou utierkou som z oboch odsala prebytočnú tekutinu, jarnú cibuľku aj so zelenou vňaťou som pokrájala na kolieska, čerstvú petržlenovú vňať som posekala na jemno a uvarené mäsko z bravčového kolena som rukami natrhala na malé kúsky.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zeleninovú zmes som pridala k mäsku a premiešala som.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som len toľko precedeného vývaru bez želatiny, aby siahal len do výšky mäska.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Formu na biskupský chlebíček som potrela mašľovačkou studenou vodou, priložila som 3 vrstvy potravinárskej folie, jednotlivé vrstvy folie som tiež potrela studenou vodou, uhladila rukou o steny formy, aby pekne priľahli k sebe a jej okraje o veľký kus prevísali cez okraje formy z každej strany.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na spodok formy som naliala 2 naberačky vlažného vývaru so želatínou,...

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...na ktorú som dala 2 naberačky mäska so zeleninou, jemne a rovnomerne som uhladila povrch chrbtom polievkovej lyžice, nasledovala vrstva vývaru so želatínou, znovu mäsová zmes, kým sa forma nezaplnila, pričom poslednú vrchnú vrstvu tvoril želatínový vývar, na ktorý som položila papierový karton obalený potravinárskou foliou, cez tento karton som preložila foliu, ktorá prevísala z formy von a tým som terinu uzavrela jemným stlačením povrchu. Nechala som terinu vo forme úplne vychladnúť, potom som ju odložila stuhnúť do chladničky na 24 hodín, za ten čas sa krásne prepoja všetky chute.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Obrázok papierového kartonu veľkosti formy, ktorý som obalila foliou. Volila som takýto postup, kedže nemám priamo formu na terinu, avšak forma na biskupský chlebíček výborne miesto nej poslúžila.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Včera večer nastala slávnostná chvíľa, terinu som vyklopila z formy, odstránila som z nej potravinársku foliu, ostrým nožom som ju pokrájala na plátky asi 1,5 cm silné. Zostal mi ešte scedený vývar, ten som podávala na obed ako silnú mäsovú polievku s pokrájanou uvarenou zeleninou s krupicovými haluškami a posypala čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou.

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    K terine som podávala cibuľu pokrájanú na kolieska, ocot, čerstvo nastrúhaný chren, horčicu a čerstvo upečený domáci chlieb, dobre vychladené pivo Pilsner Urquell, bola to vynikajúca večera, niečo iné ako klasická tlačenka či klasická huspenina, s jemne pikantnou chuťou štipľavej sušenej papriky a s chuťou použitých korenín, cesnaku, kaparov, sladko - kyslých domácich nakladaných pikantných uhoriek, čerstvej petržlenovej vňate, jarnej cibuľky, rozmarínu, koreňovej zeleniny a ostatných surovín, moji chlapi sa nevedeli dojesť a poprosili ma o túto terinu aj na Silvestra, kedy bude znovu. :-)))

    Terina z bravčového kolena (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

pusta1
@2010 , kuk :-)))
no do dertailov jasne, že nemá nič spoločného, ked tamto sa varí v ban marie a toto chladí v chladničke DDDDD....súhlasím :-)
no aspoň že pekne a dobre :-)
no to vieš, varila som straaaáášne dlho a pomaly predtým, pravda, nie v ban marie :-)
dakujem ti :-)
1x pusta1
pusta1
@2010 , aby som nezabudla, tvojich 5* za "Hausmacher Sülze"
si mimoriadne vážim a aj tvoju pochvalu .-ň
dakujem ti.
1x pusta1
pusta1
@2010 , ani veľký a obdivovaný Francúz Georges Auguste Escoffier
by to neschválil :-)
1x pusta1
pusta1
@2010 , veľmi pekne ti dakujem za krásne pozvanie :-)
vážim si to od teba, potešil si ma :-)
máš TS :-)
1x pusta1
slonikvzoo
Osobne si tiez myslim, ze to nie je "terina" - stravil som dlhsi cas vo Francuzsku, ale chutit to musi famozne - este k tomu s cerstvym domacim chlebikom! Za vynikajuci napad aj recept nemozem nic ine ako *****
pusta1
@jj1 , šovinizmus nepatrí sem na varechu, ani pod pokrievku!!!
áno, som Maďarka a som na to veľmi hrdá!!!
vie to tu každý, netajím sa tým. :-)
na rozdiel od vás nerobím v krásnom slovenskom jazyku hrúbky ako robíte vy vo vašej rodnej reči, môžete sa hanbiť.
tá želatína v recepte je na to, aby zalepila tie Vaše nevymáchané ústa a "čistotné" ručičky, aby ste netárali nezmysly a nepísali hlúpe rečičky:))))
vaša odpoved je zbytočná, nezaujíma ma!!! radšej sa plesknite tými vychýrenými syrovými korbáčikmi zo Zázrivej poriadne po puse DDDDD
však vieme, kto ste a kto figuruje pod týmto nickom :-))))
môžete sa strčiť viete kam... tam, kam patríte DDDDD
citujem vás:
"Pre boha živého!"
pusta1
@frezia , áno, niečo podobné, avšak s iným zložením a ochutením :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
pusta1
@amilka2 , poteší ma, ak vyskúšaš :-)))
máš pravdu, je to prudko jedlé :-)
dakujem za pochvalu.
pusta1
Milá@dandika1 , je to výborné :-)
určite syna, seba, vás všetkých príjemne chutne prekvapíš a potešíš :-)
to ti garantujem.
dakujem za uznanie, za pochvalu a 5*.
Prajem ti krásne a pokojné dni Adventu!
1x pusta1
pusta1
@radox1 , robila som po prvýkrát, dala som si na tom záležať , tak pre istotu bola aj + želatína :-)
teraz už viem, že nie je treba, lebo číry vývar bez želatíny mal do rána rôsol ako DRN!!! :-)
rozpustila som ho teplom a bola z toho úžasná silná mäasová polievka.
nič z toho nevyšlo na zmar :-)))
dakujem za pochvalu .
smejkad
silikonovy variant pierka na potieranie :-)
huraaaa, ja viem nieco, co ty nie :-)))
joke, pekny den prajem :-)
1x pusta1
safran
>5* za čírosť, páči sa mi, aj keď terina to naozaj nie je...
ja pridávam kacírsky aj tú mrkvu - len tak pre oko :-)
1x pusta1
pusta1
Milá@safran , vieš veľmi dobre, že to pravá terina v užšom slova zmysle nie je :-)
mala som na mysli formu a vrstvenie základných surovín vo forme :-)))
mrkvu a ostatnú zeleninu som použila v dobrej silnej mäsovej polievke z tohoto vývaru.
pre oko do teriny môžeš použiť čokoľvek, čo ti chutí a je pekne farebné.
dakujem za pochvalu a 5*
1x pusta1
jozefj
Marcel 83 Veľmi múdro píšeš.Máš veľký prehľad a široké vedomosti.
jozefj
jj1. Máš pekný slovník, rýdzo Oravský.
pusta1
@jozefj , a to kam sme sa už dostali, že sa bojíš pochváliť to, čo sa ti páči???
všimla som si, že ma už nekomentuješ :-(
ja mám rada ľudí z Oravy, sú to tvrdí, priami, pracovití a čestní ľudia, ktorí sa neboja povedať, čo majú na srdci :-)
tá spomínaná osoba má do toho príliš daleko, ak absentuje výchovu z do u, vychovávať ju nebudeme, no nie :-)))
beriem tvoju výstižnú pochvalu:

"Pre hladného nič planého"

dakujem ti veľmi pekne.
ak sa ti niečo páči, smelo pochváľ!!!
ak nie, tak nepochváľ!!!
Prajem Ti Pekný večer :-)
marika21
Len tak pre oko vyzerá a chutí určite dobre.***** ja sa nebojím pochváliť. Prečo?
1x pusta1
pusta1
@marika21 , presne tak, ako vravíš :-)))
viem, že ty sa pochváliť nebojíš :-)
dakujem ti za uznanie a 5*
1x pusta1
používateľ nemá avatar
asu
asu
Milá pusta, prepáč ale "Tebe niet pomoci" veď si mi sľúbila, že nebudeš reagovať na podpichovanie. Ako keby záležalo na tom či sa nejaké jedlo volá tak alebo inak.........Veď to nevaríme pre snobov v ***** reštauráciach ale pre seba a našich blízkych.
Podobné varíme aj u nás doma a vnímame to ako huspeninu a chutí nám.
Inak recept je podaný tak,že podľa neho navarí hádam každý. Výborný je aj ten fotografický "doprovod" . Prajem Ti veľa dobrých nápadov, pokoj a pohodu.
julica
Wau, že nadávanie do Maďarov či Maďariek? som si myslela, že táto témička už odišla so Slotom, že teraz už len na Rómov… tak či tak, je to smutné, ak sa musí hovoriť toto :(
pusta1
Milý@asu , nehnevaj sa ty na mňa, ale sú veci, ktoré si nedám pristúpiť nikdy a to od takých individuí, do ktorých by som ani nekopla... neznesiem napadnutie mojich rodičov a sprostý šovinizmus...ty by si reagoval možno viac ako ja a bol by si nemilosrdnejší ako ja.
uznáš sám, že takéto sem nepatrí!!!
ani tebe by sa nepáčilo :-(
dakujem ti za pochvalu receptu a fotopostupu.
Aj ja tebe prajem veľa tvorivého varenia, radosť pokoj a pohodu.
snobi ma nezaujímajú...:-))))
pusta1
@julica , mňa vychovali doma kozmopolitne a slušne.
urážať môžu pre národnosť len obyčajní primitívi, čo nič iné nevedia. to inteligentný človek nedokáže.
do varenia to vôbec nepatrí, to hádam uznáš sama.
inak receptu samotnému nič nemáš?
sracz
Domáce zabíjačky s chutnými výrobkami a nedefinovateľná atmosféra na nich, patria k tým najsentimentálnejším spomienkam na časy dávno minulé. Aj tento "klátik" bravčovinky v Tvojom prevedení, milá @pusta patrí u mňa už ku viac ako 60 ročným skvostom! Blahoželám a chválim!
pusta1
Milý@sracz - ferikém drágám, kdeže už tie krásne časy s atmosférou domácich zabíjačiek sú :-))), mala som len 10 rr a mohla som byť aktívne účastná, bolo nádherné, ked sa zišla celá naša veľká rodina, už ráno o 4,00 bolo prasa zabité, opaľovalo sa zavesené nad horiacou slamou, na dvore vreli kotle s horúcou vodou a každý priložil pracovitú ruku k dielu pri výrobe neskutočných domácich dobrôt, však sa zabili hned dve prasatá, aby mohli každému dať bohatú výslužku, neprekážala tma, ani sneh a mráz, len ked sme mohli byť spolu všetci.
u nás vždy zabíjal Lajos bácsi, mamin strýco a dirigovala moja dobrá stará mama :-)))
dakujem Ti za tvoje blahoželanie a krásnu pochvalu :-)))
1x pusta1
bembo
netreba sa hádať ani podpichovať.komu sa recept páči nech ho vyskúša,poprípade vytuninguje podľa seba.komu sa nepáči,nech ho ignoruje,a vyhliadne si recept,čo sa mu pozdáva.existuje na vareche kolonka "tajné správy".ak má niekto potrebu sa z niekým hádať nech si to vydiskutuje tam.ja osobne na urážlivé a hanlivé komentáre zvedavý nie som.toto nie je facebook,alebo po našom ksichtokniha.