Fazuľová polievka

Terchovská čierna polievka

Autor receptu: redakcia

Mlieko a z neho syry, bryndza, tvaroh. K tomu zemiaky, kapusta a slivky, mäso z vôd, z lesa, občas zo zabíjačky či z košiara... Gazdinky horného Považia však zapojili fantáziu a vymysleli dobroty, o akých nechyrovali ani na kráľovských dvoroch. Určite stojí za to poučiť sa z ich nápadov, pridať svoje a tvoriť jedlá inšpirované týmto regiónom.

4
porcie
80 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V hrnci uvaríme cez noc namočenú fazuľu.
  2. Z masla, posekanej cibule a hladkej múky urobíme zásmažku, ktorú zalejeme vývarom (kuracím, zeleninovým, hovädzím). Pridáme klinčeky, škoricu, slivkový džem, sušené slivky a dva strúčiky nastrúhaného cesnaku. Všetko spolu povaríme.
  3. Uvarenú fazuľu scedíme, primiešame do polievky, ktorú môžeme podávať vo vydlabanom bosniaku.