Zeleninový šalát
Teplý šalát s cícerom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nikdy by som si nebol pomyslel, že si tak rýchlo obľúbim zeleninovú stravu. Nie som
ortodoxný vegetarián, ale už 1/2
roka sa zelenina, vo forme príloh zvlášť, stala každodennou súčasťou našeho
jedálnička. Ak do jej prípravy zaradíte
sem-tam aj slaninu, cesnak, sušené chilli alebo semienka feferóniek, či strúhaný syr,
vrátane slovenského oštiepku,
zvýrazníte nielen chuť jednotlivých zložiek, ale aj finálnej zostavy. Nuž a potom si
takúto prílohu bez problémov
pridáte aj k mäsám v rôznej úprave.
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- vo väčšej panvici s rastlinným olejom som krátko opražil mokka lyžičku (ML) semiačok sušených feferóniek a vrestovaní som pokračoval pridajúc na kolieska pokrájanych pórov a jalapeño papričiek; za občasného premiešavania som vložil baby arugulu (moja dcérka Angie ju nazýva rukola),
- na ktorú som pretlačil strúčiky cesnaku, všetko podľa chuti posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), premiešal a rozložil kolieska roma paradajok
- po krátkom 3÷4 minútovom podusení prišiel čas aj na čerstvý mladý špenát,
- opäť po krátkom podusení a premiešaní, som chuť zostavy zjemnil hoblinkami masla
- a vsypal scedený cícer, tentoraz v konzervovanej úprave a čerstvo
- pokrájanú petržlenovú vňať; ešte podliať „deckom” polosuchého sherry (ja som tentoraz mal španielske Delgado Zuleta Moscatel), premiešať a nechať 2÷3´ odpariť a tak zredukovať množstvo tekutiny v šaláte!
- v závere dusenia som na povrchu už len zohrial rozložené plátky uvarenej „pácovanej” hovädziny (írsky štýl prípravy à la „corned beef ”)
- a za horúca prestieral
- pretože som prílohu pripravil vo väčšom množstve, druhú porciu som servíroval s hovädzími maffinami. Na záver ešte jedno príjemné konštatovanie. Zvýšená konzumácia zeleniny, aj v prílohovej úprave, sa u nás obidvoch, pozitívne prejavila nielen na nenásilnom korigovaní telesnej hmotnosti a zlepšení psychiky, ale aj na komplexnom zdravotnom stave, vrátane črevnej klímy, trávenia a aj …!
- je začiatok mája, my sme tu len tretí mesiac, ale už je vidieť zelené plody budúcej úrody citrónov, rastúcich v takýchto zhlukoch, na rozdiel od
- pomarančov, ktoré sú na konároch každý osve.