Zeleninový šalát

Teplý šalát s cícerom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nikdy by som si nebol pomyslel, že si tak rýchlo obľúbim zeleninovú stravu. Nie som ortodoxný vegetarián, ale už 1/2 roka sa zelenina, vo forme príloh zvlášť, stala každodennou súčasťou našeho jedálnička. Ak do jej prípravy zaradíte sem-tam aj slaninu, cesnak, sušené chilli alebo semienka feferóniek, či strúhaný syr, vrátane slovenského oštiepku, zvýrazníte nielen chuť jednotlivých zložiek, ale aj finálnej zostavy. Nuž a potom si takúto prílohu bez problémov pridáte aj k mäsám v rôznej úprave.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. vo väčšej panvici s rastlinným olejom som krátko opražil mokka lyžičku (ML) semiačok sušených feferóniek a vrestovaní som pokračoval pridajúc na kolieska pokrájanych pórov a jalapeño papričiek; za občasného premiešavania som vložil baby arugulu (moja dcérka Angie ju nazýva rukola),
  2. na ktorú som pretlačil strúčiky cesnaku, všetko podľa chuti posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), premiešal a rozložil kolieska roma paradajok
  3. po krátkom 3÷4 minútovom podusení prišiel čas aj na čerstvý mladý špenát,
  4. opäť po krátkom podusení a premiešaní, som chuť zostavy zjemnil hoblinkami masla
  5. a vsypal scedený cícer, tentoraz v konzervovanej úprave a čerstvo
  6. pokrájanú petržlenovú vňať; ešte podliať „deckom” polosuchého sherry (ja som tentoraz mal španielske Delgado Zuleta Moscatel), premiešať a nechať 2÷3´ odpariť a tak zredukovať množstvo tekutiny v šaláte!
  7. v závere dusenia som na povrchu už len zohrial rozložené plátky uvarenej „pácovanej” hovädziny (írsky štýl prípravy à la „corned beef ”)
  8. a za horúca prestieral
  9. pretože som prílohu pripravil vo väčšom množstve, druhú porciu som servíroval s hovädzími maffinami. Na záver ešte jedno príjemné konštatovanie. Zvýšená konzumácia zeleniny, aj v prílohovej úprave, sa u nás obidvoch, pozitívne prejavila nielen na nenásilnom korigovaní telesnej hmotnosti a zlepšení psychiky, ale aj na komplexnom zdravotnom stave, vrátane črevnej klímy, trávenia a aj …!
  10. je začiatok mája, my sme tu len tretí mesiac, ale už je vidieť zelené plody budúcej úrody citrónov, rastúcich v takýchto zhlukoch, na rozdiel od
  11. pomarančov, ktoré sú na konároch každý osve.