Teľacie pľúca na šošovici

eraserhead - fotkaeraserhead, 4. júla 2013

..ak máte aj iné čerstvé vnútornosti pripravte si studené predjedlo

2
porcie
5 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
300 g
3 ks
3 ks
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Pľúca dáme variť do studenej osolenej vody pridáme zeleninu, korenia a na slabom ohni varíme asi 2 hodiny, (keď voda zovrie môžete túto vyliať pľúca opláchnuť a dať opäť variť do studenej vody, v tomto prípade zeleninu a korenia pridáme až na druhý krát).

  2. 2

    V polovici varenia pridáme šošovicu a všetko uvaríme domäkka. Keď je jedlo uvarené, pomocou sitka zbavíme šošovicu tekutiny, pľúca nakrájame natenko a ozdobíme šípkami a lekvárom. Podávame teplé alebo studené.

  3. 3

    Vývar nevyhadzujeme, buď ho rozmixujeme s časťou šošovice na krémovú polievku alebo si ho odložíme na podlievanie iného jedla pri dusení alebo pečení.

Diskusia k receptu

evusik
pľúcka na smotane sú hádam jediné jedlo ktoré nezjem, pritom si ich občas varieva manžel... ale toto by som ochutnala, nevyzerá to zle, teda na tanieri to vyzerá priam úžasne :-)
concord
@evusik
Tejto "papaničke" pán zubný doktor Ševčík z Kramárov hovoril cigánske žrádlo.Takže sa ti ani nečudujem. My bratislaváci tomu hovoríme pajšel a ani keď idem na bitúnok kupovať mojim psom papanie, tak im to nekupujem. Tým ťa nechcem dehonestovať, podľa gustu žiaden dišputát, ale toto nie.Sorry za poznámku. Ak by som sa ti neospravedlnill, tak by už kopa pokryteckých, akože serióznych dám intervenovala u administrátora zrušenie môjho príspevku.
evusik
@cocord aj u nás tomuto hovoríme pajšle :-) len nechápem prečo to adresuješ mne??? to nie je môj recept, pajšle neľúbim a že by som to okoštovala je pravda... ak by to bolo takto krásne upravené a naservírované tak áno, ja sa nebránim novým veciam... neviem či by som to naozaj zjedla, nie som vševedko ale pokúsila by som sa... veď vnútornosti jeme celkom bežne, či?
eraserhead
@evusik ....... jasne že nemusíme všetko jesť
keď som mal menej rokov niektoré jedla som naozaj nemal rád, dnes je to iné sú veci ktoré mi nechýbajú a ani po nich netúžim napriek tomu že mi prechádzajú rukami
Mám v rezerve zopár jedál a spôsobov prípravy z lokálnych surovín (slovensko), neskôr to sem zavesím
slavka2012
Zaujimava uprava plucok. Opat dokaz, ze aj z na prvy pohlad pre mnohych neatraktivnej suroviny sa da pripravit esteticke a podla pouzitych surovin iste aj chutne jedlo. Naozaj ma laka pri nejakej prilezitosti ho vyskusat, len neviem, kde sa u nas daju telacie plucka kupt.
mesiar50
Ja mám vnútornosti rád.Dávam palec hore.Pľúca sa v mäso výrobách
aplikujú najčastejšie do pečeňových pomazánok,jaterníc a paštét.
medovnicek
ja vnútornosti príliš nejem, ale keby si mi ponúkol takto krásne na-servírovaný tanier, tak by som zrejme neodolala:)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia