Teľacie líčka na červenom víne so zemiakovým pyré

baldo - bez fotkybaldo, 6. októbra 2014

Tento veľmi chutný recept patrí k špecialitám Zdenka Pohlreicha od, ktorého to kopíruje celé Česko-Slovensko. náročnosťou patrí medzi tie stredne zložité aj keď časovo Zobraziť celý popisTento veľmi chutný recept patrí k špecialitám Zdenka Pohlreicha od, ktorého to kopíruje celé Česko-Slovensko. náročnosťou patrí medzi tie stredne zložité aj keď časovo náročné, stačí zvládnuť začiatok a ostatok sa dorobí už sám.

2
porcie
20 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
0,1 l
2 ks
1 ks
1/2 ks
1 ks
0,5 l
2 lyžice
0,3 l
2 porcie
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Teľacie líčka zbavíme najmastnejších kusov. Vyberieme veľký hrniec do ktorého dáme toľko oleja, aby bez problémov pokryl dno. Líčka okoreníme a osolíme a necháme na rozpálenom oleji zatiahnuť z každej strany. Netreba ich nechávať smažiť príliš dlho aby sa nezoškvarili, ide len o to aby pri ďalšom kroku, ktoré bude dusenie a varenie nepustili zo seba šťavu a ostali šťavnaté. Opekáme cca 3 minúty z každej strany. Mäso z dna hrnca neodliepame na silu, malo by sa odlepiť samo keď bude správne zatiahnuté (tu sa musím priznať, že ja som líčkam z dna hrnca trošku pomohol lebo som sa bál, že ich zoškvarím :) ). Zatiahnuté líčka dáme bokom.

  2. 2

    Do výpeku dáme na drobno nakrájanú cibuľu, na šikmé tenké asi 2mm kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb - sem tam premiešame. Keď zelenina začne hnednúť pridáme na tenké kolieska nakrájaný cesnak a necháme ešte asi 5 minúť za občasného premiešania restovať. (Pred tým ako pridáme paradajkový pretlak môžeme vybrať asi 1 polievkovú lyžicu koreňovej zeleniny na ozdobenie na záver) Pridáme paradajkový pretlak, premiešame a vložíme líčka, ktoré následne zalejeme červeným vínom. Vyberajte také víno, ktoré by ste pili aj normálne, nie nejaký patok :). následne doplnte hrniec o silnejší telací (resp. hovädzí alebo kurací) vývar tak aby sa líčka zakryli. Pridáme na najväčší plameň a keď sa zmes začne variť stíšime na minimum aby to len pobublávalo. Varíme cca 45 min kým sa víno zvarí a bude omáčka hustejšia.

  3. 3

    Rúru vyhrejeme na 140 stupňov a do menšej ale vyššej zapekacej misky vložíme líčka, pečieme 3 hodinky (kľudne aj dlhšie nech sa líčka rozpadajú, musia sa oddelovať už keď sa na ne pekne pozriete :). Podávame to s redšov zemiakovou kašou nasledovne : Do hlbokého taniera dáme na stred zemiakovú kašu aby pokryla celé dno, na ňu naložíme líčko a následne z vrchu polejeme omáčkou z červeného vína, aby sa na okolitej kaši robili jazierka od omáčky. Ozdobíme zeleninou, ktorú sme v bode 2. odložili a recept je hotový. - na záver dodávam, že recept je možný spraviť aj z hovädzích líčok ale aj z iného druhu mäsa, raz som napríklad skúšal telací močing a bolo to výborné aj keď trošku suchšie a menej šťavnaté. viem, že čerstvé telacie líčka v porcii 400 g len veľmi ťažko zoženiete, ja som obehal asi 7 mäsiarstiev a nikde nič resp. je tam limit na 10 kilo. Mrazené líčka však nájdete v mäsiarstvach ako Orbán alebo vo Freshmarkete v starej Ikea v oboch mäsiarstvach, ktoré sa tam nachádzajú v 400 g baleniach. Budem čakať na odozvu, dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

skillet
Veľmi pekne si ten recept napísal. Škoda že nemáš fotku. Tiež som tieto líčka podľa Pohlreicha skúšala a musím povedať, že sme si veľmi pochutili.
1x baldo
terinka55
Skvelé jedlo si pripravil. Veľmi chválim, u mňa za 5*****. Ďakujem za tip na zohnatie v BA, určite to pôjdem omrknúť.
1x baldo
baldo
Ďakujem za pozitivne komenty :-). Recept som pouzil na zasnubnu veceru :-)
dogagador
Na centralnom trhovisku je budka s masom, dovazaju z Rakuska telacie, jahnacie, hovadzie. Tam mali aj cerstve telacie licka. Tak skusa, dnes urobit tento recept. Uvidime, ako sa podari.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia