Teľací wellington

Teľací wellington s hríbovým fášom a so zemiakovou kašou

Autor receptu: redakcia

6
porcií

Postup

  1. Nakrájané očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky scedíme, pridáme ohriate mlieko s maslom a vyšľaháme dohladka. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme, nakrájame a pridáme do zemiakovej kaše. Kašu dochutíme soľou a korením.
  2. Nakrájame koreňovú zeleninu a cibuľu. Pripravíme hrniec, do ktorého dáme olej a vložíme koreňovú zeleninu, ktorú opečieme dozlata. Pridáme pokrájanú cibuľu, ktorú orestujeme spolu s koreňovou zeleninou. Zaprášime múkou, premiešame a podlejeme silným zeleninovým vývarom. Zeleninu uvaríme domäkka a rozmixujeme dohladka.
  3. Hríby nakrájame na drobné kocky. Rozpálime panvicu, hríby opečieme na panvici, vyberieme, rozmixujeme na tuhú hmotu, ktorú potom ešte restujeme na panvici, aby sme z nej odstránili zvyšky vody.
  4. Teľacie karé umyjeme a očistíme. Mäso rozdelíme na 180 g porcie, osolíme a okoreníme. Rozpálime olej na panvici a mäso opekáme 4–5 minút. Vyberieme z panvičky a necháme odležať.
  5. Mäso potrieme horčicou. Roztiahneme potravinársku fóliu, na ktorú uložíme dva plátky prosciutta. Na prosciutto dáme lyžicu hríbového fášu. Navrch fášu dáme kúsok papiera na pečenie. Pomocou valčeka a papiera na pečenie roztiahneme fáš na tenkú vrstvu po celom prosciutte. Dáme preč papier, na kraj prosciutta položíme mäso a obalíme ho prosciuttom a fášom.
  6. Rozvaľkáme štrúdľové cesto, vykrojíme z neho kus na obalenie mäsa. Mäso položíme na cesto, zrolujeme do rolády a uzatvoríme konce cestom. Cesto navrchu jemne nakrojíme na pásiky, potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry zohriatej na 180 °C na 20 minút.