Tekvicový prívarok s duseným mäsom

mmiro - fotkammiro, 31. októbra 2012
Tekvicový prívarok s duseným mäsom
Foto: mmiro

Jeseň je časom tekvíc, tak pridávam do zbierky aj ja receptík ako sa mne páči.

6-8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
3 ks
200 ml
200 ml
1 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Tekvicu (ja som použil odrodu Butternut) nastrúhať na hrubo, trochu posoliť a nechať pár minút odležať.

    Tekvicový prívarok s duseným mäsom - obrázok 1
  2. 2

    2 väčšie cibule nakrájať najemno a osmažiť na troche olivového oleja. Pridať nastrúhanú tekvicu. Podliať trochou vody, aby sa nezačala pripalovať. Vody nedávať veľa 1 dcl úplne stačí. Tekvica sama pustí dosť. Za občasného premiešania priviesť k varu. Pridať 1 kocku zeleninového bujónu a variť asi 30 min.

    Tekvicový prívarok s duseným mäsom - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa uvarí môžme pripraviť mäsko. 1 väčšiu cibuľu nakrájať najemno a osmahnúť na olivovom oleji. Stiahnuť z oheňa a pridať 2PL mletej červenej papriky sladkej. Vrátiť na oheň a nejakú pol minutku smažiť. Pridať mäso na kocky a chvíľu smažiť aby sa zatiahlo.

    Tekvicový prívarok s duseným mäsom - obrázok 3
  4. 4

    Podliať vodou, pridať rascu, soľ, korenie a rozmarín. Pomaly dusiť kým mäso nezmekne.

    Tekvicový prívarok s duseným mäsom - obrázok 4
  5. 5

    Spraviť z mlieka, smotany a 3 PL hl. múky zátrepku. Naliať do uvarenej tekvice, pridať kôpor a nechať preisť varom. Nakoniec posoliť a dochutiť octom podľa chuti.

    Tekvicový prívarok s duseným mäsom - obrázok 5
  6. 6

    Podávať s varenými zemiakmi, alebo čerstvým chlebom. Dobrú chut!

Diskusia k receptu

mataliptak
jéj toto robievam často , vždy ked mám tekvicu ... manžel to miluje a jedol by to každý den ... len ja nedávam rozmarín ... mňam dali by sme si , máš to velmi lákavé ... :-)
používateľ nemá avatar
plk
plk
Tiez bez rozmarinu (ako mataliptak) - vyskusam. A zahustujem kyslou smotanou namiesto sladkej. Ale potom uz v hrnci neoctujem. Iba na tanieri, mam rad kyslejsiu a ostatni nie.
garanco
Presne toto budeme mať dnes na obed, ibaže ja robím zátrepku s kyslej smotany a nedávam ocot. Tekvicu mám z mrazničky a krájam ju na malé kocky. A dnes pridám rozmarín podľa Teba!
používateľ nemá avatar
plk
plk
@garanco - tekvica na kocky? Zaujimave, to ma nenapadlo. Tusim vytiahnem "veee - krouhac" :-) a vyskusam to takto.
mmiro
Odporucam skusit ten rozmarin, mne sa velmi hodi do duseneho masa. Aj ja zvyknem pouzivat kyslu smotanu, ale zabudol som kupit. Dal som trochu octu a chutilo to presne ako keby som dal kyslu smotanu.
garanco
@plk , tak krájala tekvicu moja svokra, ja som to prebrala a tak nám to chutí (najprv ju pokrájam na centimetrové polkolieska a potom na "storočnom" hranolkovači pretlačím - a už sú pravidelné kocôčky. Svokra to krájala šup-šup, bez pravidelných tvarov)
používateľ nemá avatar
plk
plk
@garanco - naozaj vyskusam a popysim sa :-) vysledkom. Som lenivec lenivy (na struhanie) ale viem si toto predstavit aj na kocky, kolieska, x-uholniky... A tekvicu mam velmi rad.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia