Tekvicový koláč s makom, vlašskými orechami a polevou
Autor receptu: zuzananoskova
Tekvicu milujem, mak aj vlašské orechy tiež, tak prečo to nespojiť v jedno? Vizuálne (kombináciou tekvice a maku) som sa inšpirovala u kamarátky Svetlanky, s ktorou sme sa spoznali len nedávno na "mojich" kurzoch v Škole varenia v Poluse, suroviny som si namiešala podľa seba - čo bolo po ruke.
12 porcií |
15 minút príprava |
45 minút na 175 °C |
Postup
- Vareškou som zmiešala cukor, olej, mlieko, pridala som múku s kypriacim práškom, smotanu, nastrúhanú tekvicu, mak, orechy a zmes som vyliala do sklenenej kokosovým olejom vymastenej a mletými špaldovými vločkami vysypanej nádoby.
- Dala som piecť do vyhriatej rúry na 175°C cca 45 minút a zatiaľ som si pripravila "polevu". Pôvodne sa mi chuťovo žiadal navrch potrieť iba marhuľový džem, ale cestou do kuchyne som uvidela v miske pomaranč, tak som ho zobrala so sebou.
- Vytlačila som šťavu, dužinu som zjedla a vymixovala s džemom. Nabudúce vyskúšam šťavou pomarančovou poliať koláč a až potom natrieť džem.
- Po vybratí koláča z rúry, som ho hneď pomarančovo-marhuľovou polevou poliala a nechala hodinku odstáť.
- Tekvicu môžete použiť aj maslovú, cukor - sladidlo na aký ste zvyknutý a mlieko, je tiež na Vás, aké použijete. Polevy rozhodne urobte viac, skvele sa s koláčom dopĺňa.
- Dobrú chuť :-)