Tekvicová polievka
Tekvicová polievka s jablkami a so zázvorom
Autor receptu: redakcia
Kto by nemal rád leto? Ako kuchár - profesionál
sa však vždy viac teším na jeseň. Plody tohto
farebného ročného obdobia sú mimoriadne
chutné a dajú sa dobre skladovať. S jablkami,
hruškami, gaštanmi, koreňovou zeleninou,
no a samozrejme rôznymi druhmi tekvice sa
dá pracovať od raňajok až po neskorú večeru.
Nechať fantáziu variť – v tomto prípade platí
stopercentne.
Postup
- Tekvicové semienka pečieme v rozohriatej
rúre pri teplote 180 °C 10 až 15 minút.
Necháme vychladnúť. Tekvicu rozštvrtíme,
potrieme slnečnicovým olejom a pečieme aj
s kôrou pri teplote 180 °C 40 až 45 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, vydlabeme
vnútro, kôry a semien sa zbavíme.
- Na slnečnicovom oleji orestujeme dozlata
nadrobno nakrájanú šalotku, 1/2 ošúpaného jablka, cesnak
a nastrúhaný zázvor. Pridáme upečenú tekvicu
a primerane zalejeme vývarom alebo vodou.
Necháme polievku zovrieť a za občasného
miešania varíme 15 minút na miernom ohni.
- Polievku odstavíme a rozmixujeme
dohladka. Osolíme, okoreníme a pridáme
med podľa chuti. Polievku podávame teplú
s kúskami sušených jabĺk, upečenými tekvicovými
semienkami a kvapkami tekvicového
oleja. Po uvarení môžeme polievku zjemniť
trochou smotany na šľahanie.