Tekvicová polievka fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 20. júla 2012

Hoci je táto polievka biela, v lete tradične v piatok má táto polievka u nás zelenú. Aj dnes to nebolo inak.

5 - 6
porcií
10 - 15 minút
príprava
15 - 25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks Stredne veľka
asi 30 ml
1 ks stredne veľká
1 ks alebo solčanka
 podľa potreby
asi 500 - 750 ml
asi 150 ml
3 - 4 PL na zahustenie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si :

    Tekvicová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obielime, nastrúhame a mierne zasolíme tekvicu.

    Tekvicová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji osmažíme cibuľku.

    Tekvicová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom na cibuľku dáme mierne vyžmýkanú tekvicu, trochu ju opražíme.

    Tekvicová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podlejeme vodou, pridáme bujón ( soľčanku ), premiešame. Chvíľku povaríme, ochutnáme, či je tekvica mäkká.

    Tekvicová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si zátrepku z múky a mlieka.

    Tekvicová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zátrepku vylejeme do uvarenej tekvice a premiešame. Dochutiť ju môže kôprom. Ako príloha sa môže podávať s volským okom a chlebíkom. Dobrá je aj s mäsom na šťav, ale to bude zajtra v sobotu. Dobrú chuť !

    Tekvicová polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

3sandra3
skvelá polievka... takúto som ešte nerobila... vyskúšam, musí byť veľmi chutná... dávam si do kk - Polievky
margaretka28
Tak toto ja môžem,,, aj studené,je to moje obľúbené jedlo,robievam presne takto,len pridávam štipku mletej papriky,ale nepýtaj sa prečo,:-)robieva tak moja maminka,tak som sa to od nej naučila,každý máme to svoje zaužívané,len jedno je isté,že je to super jedlo..:-)
sneica
aj ja by som si dala takuto polievocku...aj si uvarim ...
hubata
Milujeme ju, všetci ju milujeme, dokonca aj tí najmenší:
nosím im ju na kúpalisko chladenú v termoske a neviem či potom tak spia na deke po tej tekvici, alebo z vystrájania v bazéne.
izabella929
veru taká polievočka zo záhrady, nemá chybu...vonia krásne a tie chute sú neporovnateľné s pestovanou v skleníkoch...úžasná.-))))
mariaklara
Vidím , že viaceré robia túto polievku s menšími obmenami, @margaretka , máš pravdu, ako sa to doma pri mame naučíme, tak potom praktizujeme, @mijaita , prečo nie, s jiškou skúsime tiež. @hubat á, tie deťúrence asi spia, že sa chutne napapali a od únavy z plávania zaspali:-)))) @sandry , @izabelka , je to z mojej záhradky, v lete je to lacný obed, k tomu domáce slíže a bruško je plné. Veď práve na takéto prázdninové jedlá sa viažu spomienky u starej mamy, či nie ? @sneica , daj vedieť, či ti chutila. Ďakujem za príspevky.
mariana33
takto ju robím aj ja, len nedávam bujón...a zahusťujem hladkou múkou...deti to ľúbia a Kubčo si tam dáva "pokrčené" vajíčko...:o)
dá sa takto robiť aj z cukety a keď sa mi podarí hustejšia...šup tam fašírku, ocot, kôpor a prívarok je na svete...
ivanko46
Ten istý recept,trošku viac zahustený ako prívarok, príloha mastené varené zemiaky, s klobásou,alebo fašírkou prípadne vajíčkom. Obed jak očko.
evanaaa
Ja so síce tekvicu ako polievku ešte nerobila, ale veľký rozdiel medzi ňou a prívarkom nie je, len v hustote. A tekvičku, prívarok, či omáčku som mala pred pár dňami s mäskom na šťave, tak ju robievam a tiež do nej dávam, tak ako aj @margaretka28 trošku č. ml. papriky. Tak varievala moja mama, aj stará mama vrábeľská, skoro všade, kd eto šlo, dávali mletú papriku. A čo sa týka jíšky-zásmažky, keď nemusím, robím len zátrepku.
marienka44
@Mariaklara , ,dnes na trhu som kupila mladu tekvicku a spravim ju na buduci tyzden pre vnucata. Oni to este asi nejedli. Len ja pridam aj trochu octu a cukor na vyrovnanie chuti. Dakujem za recept.
evanaaa
Vidím, či vlastne čítam, že veľa z vás túto, ale aj iné polkievky či prívarky ľúbi nastudeno. Ja zasa naopak, len teplé, mne by už ani vlažná nechutila, preto obdivujem každého, kto zje studenú polievku.
mariaklara
Robíte ju ozaj podobne, a keď trochu zhustne, jednoducho pridám trochu mlieka. @garanko , robila som už aj podľa teba, @evanaaa , ty máš asi dobré spomienky na VR. Aj mne chutí viac teplá, ba priam až horúca. @marienka , ja ju robím takú hustejšiu, ak chceš polievku redšiu, daj o 1 lyžicu menej múky. @ivanko , súhlasím s tebou.
majho
človek, ktorý robieva a obľubuje takúto polievku, musí byť dobrý človek. veľmi chválim, zajtra uvarím takúto klasiku a pre manželku s opečenou špekáčkou :)
mariaklara
@Majho (26.9.2016 17:45)

Nebudeš mi veriť, ale aj ja ju zajtra budem variť pre manžela....:-D a tiež s pečenou špekačkou....:-) potom mi napíš, že ako vám obom chutila....:-)
1x majho




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia