Tekvicová (cuketová) polievka s vajcom

adrianal - bez fotkyadrianal, 28. augusta 2011
Tekvicová (cuketová) polievka s vajcom
Foto: adrianal

Ak nemusíte mliečne polievky, možno váš názor na ne pozmení práve táto. Recept mám od svokry, a fakt chutí aj vyberavým v jedle, ako Zobraziť celý popisAk nemusíte mliečne polievky, možno váš názor na ne pozmení práve táto. Recept mám od svokry, a fakt chutí aj vyberavým v jedle, ako som ja;-)

6-10
porcií
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 stredne veľ. ks
2 PL
od oka PL
2-4 ks
2 stredne veľ. ks
1ks
4-5 dcl




Postup

  1. 1

    Nasekáme cibuľu, opražíme ju na oleji. Zatiaľ si vedľa nastrúhame stredne veľkú tekvicu, alebo cuketu, alebo oboje (ak máme doma zvyšky), na hrubé rezance.

    Tekvicová (cuketová) polievka s vajcom - obrázok 1
  2. 2

    Keď je cibuľka opečená vsypeme na ňu do hrnca nastrúhanú tekvicu (cuketu) a chvíľu dusíme, občasným premiešaním. Ošúpeme si zemiaky (ak ich chceme mať v polievke..nehrajú až tak dôležitú rolu), nakrájame na menšie kocky.

    Tekvicová (cuketová) polievka s vajcom - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájané zemiaky vhodíme do hrnca, podlejeme vodou len tak aby boli jemne pod hladinou, okoreníme čiernym korením, ovegetíme, pridáme štipku soli a necháme variť pod pokrievkou do ich zmäknutia. Počas varenia sledujeme či sa nám nevyparuje voda, ak áno, prilievame. Pridáme aj bobkový list. (Ak nevaríme so zemiakmi, postupujeme rovnako s okorenením a podliatím vodou.V tom prípade bude polievka skôr hotová( lebo nemusíme na zemiaky čakať, mäkne nám len tekvica)

    Tekvicová (cuketová) polievka s vajcom - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú zemiaky alebo len tekvica (ak varíme bez zemiakov) uvarené, do polievky vlejeme mlieko (množstvo podľa chuti, ale aspoň 3dcl) a potom hneď vodu. Ak dám viac mlieka, na záver dolejem menej vody, ak dám menej mlieka, musím potom doliať viac vody. Taká nejaká neurčená úmera. Všetko od oka a podľa chuti, do výšky hrnca, ktorý si chcem zaplniť:-) Mlieko sa v tomto prípade pridáva na zjemnenie a zafarbenie. Opäť nejaký čas varím, cca 15min., alebo dokým nezačne vrieť.

    Tekvicová (cuketová) polievka s vajcom - obrázok 4
  5. 5

    V malom hrnčeku si vedľa na ohni pripravím medzitým zápražku (z oleja a múky). Komu sa so zápražkou nechce babrať, nech spraví zátrepku. Info pre začiatočníkov ako som ja: Zápražka sa robí z oleja, múky a vody. Zátrepka len z múky a vody (a mimo ohňa samozjreme). Hotovú zápražku vlejem do hrnca s polievkou. Polievka by nemala byť ani príliš hustá, ani riedka..taký stred..

    Tekvicová (cuketová) polievka s vajcom - obrázok 5
  6. 6

    Po vliatí zápražky varím už len chvíľu, cca 5min. Prisypem nadrobno nasekaný kôpor, a do polievky rozbíjam celé vajcia. Ich počet opäť závisí od vašej chuti. Ja som dala na 4litrový hrniec 4ks. Polievku po vhodení vajec premiešam, aby nezostali všetky vcelku, ale sa niektoré aj pekne roztiekli..Varím cca ďalších 5 min. alebo dokým vajcia vcelku nestvrdnú. Na samotný koniec dochutím znova soľou a vegetou, ak polievka bola málo slaná., a kvapneme z octu.

    Tekvicová (cuketová) polievka s vajcom - obrázok 6
  7. 7

    A potom už len dobrú chuť, spolu s chlebíkom.

    Tekvicová (cuketová) polievka s vajcom - obrázok 7

Diskusia k receptu

2010
Vyborna klasika .Robime kazdy tyzden, raz fazulkovu, raz cukinovu.
Tym ze som daleko a nemam za chrbtom tradicnu Slovensku kucharku, moju mamu,ktorej postup je podobny ako tvoj . Tak si to uvarim farebne Slovensko -Perzsky.




hviezdickaz
polievocka vyborna,velmi mi pripomina kyslu zemiakovu polievku s roztrepanym vajickom ... a tu ja tiez mozem,takze ukladam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia