Pečená tekvica

Tekvica so žemľovou knedľou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pečivo nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a na masle opečieme. Primiešame k pečivu spolu s vaječným žĺtkom a mliekom. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zapracujeme do žemľovej zmesi spolu so soľou a s korením.
  2. Vytvarujeme knedľu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a poprepichujeme špajľou. Vložíme do vriacej vody a varíme na miernom ohni 20 minút. Po uvarení knedľu hneď vybalíme z fólie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nakrájame na čo najtenšie plátky. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na 100 °C sušíme v rúre asi 15 minút.
  3. Tekvicu očistíme, nakrájame na mesiačiky. Pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Pridáme tymian a pečieme v rúre pri 170 °C 30 minút.
  4. V kastróle zahrejeme olej, pridáme nakrájanú šalotku a krátko opražíme. Prilejeme červené víno a med. Necháme zredukovať na polovicu. Medzitým očistíme jablká a nakrájame ich na pásiky. Zázvor očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme do vína a krátko spolu povaríme. Dochutíme soľou a korením. Na tanier naložíme jablká, na ne tekvicu a dozdobíme čipsami.