Tavče Gravče

tinavondecadent - fotkatinavondecadent, 20. marca 2013

Tavče Gravče je národné jedlo Macedónska. Je veľmi obľúbené a rozšírené na celom Balkáne. Je to jednoduché a lacné jedlo. Čo sa týka dochutenia, Zobraziť celý popisTavče Gravče je národné jedlo Macedónska. Je veľmi obľúbené a rozšírené na celom Balkáne. Je to jednoduché a lacné jedlo. Čo sa týka dochutenia, nemá žiadne striktné pravidlá, takže je možné ho pripraviť "na 100 rôznych spôsobov".

6
porcií
20 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Suroviny

450 g
2 ks
1-2 PL môžete použiť aj slnečnicový, ja používam len olivový
 nakrájaná nadrobno
3 strúčiky
4 ČL
1/2 ČL
400 g (počas sezóny určite lepšie použiť čerstvé)
dodatočné koreniny:




Postup

  1. 1

    Pretriedenú a umytú fazuľu namočte asi na 3 hodiny do vody. Po 3 hodinách vodu vylejte, nalejte čistú a dajte fazuľu variť(voda by mala fazuľu prekrývať tak 3-4 cm). Nasekajte olúpané cibule a vložte ich do hrnca ku fazuli, pridajte peper a prípadne bobkový list. Suroviny varte spolu na miernom ohni až kým nezmäknú a nebudú krémové (cca 2 hodiny). Občas ich premiešajte. Keď sa začne voda vyparovať, občas trochu prilejte.

  2. 2

    Zhruba po dvoch hodinách varenia vedľa na rozpálenú panvičku nalejte olej. Až bude rozžhavený, pridávajte postupne koreniny (mletá paprika, cesnak, čubrica, rasca;v podstate podľa chuti). Miešajte to spolu až kým sa to poriadne nerozvonia (cca 1 minúta).

  3. 3

    Nakrájajte paradajky a mrkvu a pridajte ich ku zmesi. Pridajte soľ a všetko spolu dobre zamiešajte . Nemalo by tam byť veľa vody, ale nemalo by to byť ani suché. Fazuľa by sa mala lesknúť od oleja a mala by zostať vláčna aj po dopečení.

  4. 4

    Zmes vylejte do pekáča, najideálnejší je keramický. Pečte ju pri teplote 200°C asi 30 minút. Jedlo sa zvykne podávať s tmavým chlebom alebo pitou. Mne sa osvedčilo aj ako dobrá príloha k mäsu.

    Tavče Gravče - obrázok 4

Diskusia k receptu

violeta
mam rada fazule, mne by sa k tomu hodilo volske oko a chleb
afataga
este prosim ta mozes vyzradit co to znamena v preklade?
jody
Ten nazov ma dostal , nema chybu. A jedlo je tiez zaujimave.
manya
môže sa to urobiť aj zo strakatej fazule? červenej mám málo, iba na sadenie mi zostalo
tinavondecadent
@manya : Určite môžeš použiť aj strakatú fazuľu, natrafila som dokonca aj na recepty s bielou, takže s chuťou do toho. ;)
@afataga : Nie som si istá, čo presne názov znamená, podľa anglického prekladu by to mali byť "fazule v pekáči". :)
huck
Original macedonske jedlo má aj názov Gravče na tavče. ( Gravče = fazuľa a tavče = pekáč , na = na) @tinavondecadent , v macedonskej kuchyni sa na prípravu tohoto jedla používa výlučne biela fazuľa tzv. grah Tetovac . Je o niečo väčšieho zrna ako naša biela fazuľa. Takže, skôr by som bola názoru, že sa event.môže natrafiť na recepty s červenej, alebo strakatej fazule...
manya
veľkú bielu maslovú fazuľu ešte mám, vyskúšam to z nej, je to celkom iná chuť ako strakatá
tinavondecadent
@huck Čítala som článok od macedónca, ktorý sa rozčuľoval, že ich národné jedlo všade volajú Gravče na tavče, a že je to nesprávne pretože sa to volá Tavče Gravče. ;)
V poriadku, ja sa nehádam, ale častejšie som natrafila na recepty práve z fazule červenej.
xenoclea
Gravce na tavce to volaju Srbi; po macedonsky je to Tavce gravce. A povodne sa robi naozaj z bielej tetovskej fazule. Ale mne sa to viac paci s cervenou...
danja301
...tavce gravce robim roky,naucila som sa to od mojej svokry v macedonsku....nikde som nevidela,aby a robilo z cervenej fazule,vylucne z bielej,kedze aj ta ma specificku a inu chut ako cervena, ,paradajky ,ani mrkva sa do neho nedavaju,len cesnak ,cibula,paprika,bud cervena susena v celku ,alebo cerstva zo zahradky....najtypickejsim je snad zaver ,ked sa zapeka po povrchu sa nasype medzi rukami rozdrvena mata prieporna ,ktora dava tomuto jedlu neuveritelnu aromu a chut a tymto je jeinecne a odlisne od inych fazulovych jedal......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia