Tatársky biftek

lubjak - bez fotkylubjak, 22. mája 2010

Recept,ktorý si pamätám z čias,keď sme ako študenti s pár korunami vo vrecku išli do vinárne na pohár bielého vína a topeničku s tatárskym Zobraziť celý popisRecept,ktorý si pamätám z čias,keď sme ako študenti s pár korunami vo vrecku išli do vinárne na pohár bielého vína a topeničku s tatárskym biftekom,ktorý sme si sami namiešali.

30 minút
príprava

Suroviny

250 g
1 ks
1 pol malej kávovej lyžičky
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
radšej viacej
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
6 ks
2-3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Hovädziu sviečkovicu očistíme od blán a zomelieme ju na mlynčeku na jemno , biftek je chutnejší ak mäso naškrabeme nožíkom na drevenej doske, priznáme aj hrubšie kúsočky.Do zmesi pridáme pol malej lyžičky soli,okoreníme čierným korením,mletou rascou.Pridáme 2 lyžičky plnotučnej horčice,kečup jemný/môže byť aj ostrý,potom už nepridávame tabasco/ podľa chuti,ja pridávam viac,biftek je redší a červenší/nepoužívam mletú červenú papriku.Dôležitá je worchesterová omáčka a nakrájaná cibuľka.

  2. 2

    Na oleji opečieme chlebík,na servítke odstránime prebytočný olej,potrieme cesnakom a natrieme tatárskym biftekom. Variantné riešenie,použijeme toastovač,chlebíky nie sú také mastné.Vo Francúzsku,určite je to regionálna záležitosť, pridávajú do bifteku kapary,podávajú s bagetkami.Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

lubjak
teraz sa uz daju kupit napr.v Bille,tam kde olivy,sardely
viera1
Vo verejnom stravovaní je tatársky biftek zakázaný minimálne 25 rokov,ak ma pamäť neklame - v profile máte napísané,že máte 30 rokov,tak ako ?Mimochodom ,chlapom môžte primiešať 0,2dl borovičky alebo ginu.
braxi
toto je správny tatarák...musí tam byť 10 ingrediencií.
igorpalovic
Prišiel som na chuť tataráku v 70. rokoch, ale vtedy sa nedala kúpiť sviečková (bežnému človeku). Tak sme študenti kupovali na tatarák hovädzie stehno, k tomu Frankovku na zapitie a hádam aj 100 hrianok sme robili. Teraz, keď nerobím tatarák pre iných, ale len pre seba s manželkou, kúpim si stehno. Spomínam na staré časy.
lubjak
@viera1 , je mi ľúto,že v profile som uviedla dátum,ktorý tam bol predvolený,som oveľa starší ročník,preto si môžem spomínať na časy,kedy ten tatarák predavali v reštauráciach,vinárňach.
viera1
Netreba sa ospravedlňovať,veď o nič nejde,toto nie je zoznamka.Hlavne,že nám funguje pamäť,nie ?
kimlo
U nás sa tatarák bežne podáva v reštaurácii. A nie v jednej...
babav
Uz by ho bolo mozno premenovat na hovadzie susi,ved je v nom vsetko surove ,ako v rybacom ;-) .
invent
s tzm zakazom to asi nebude take strasne kedze som si daval tatarak v restike prave vcera a viem este minimalne o troch dalsich restauraciach v mojom okoli kde si ho mozes objednat
certovknaz
VIERA o co Vam ide?ide o recept nie detajly....Dakujem za navod..co si mam urobit na Silvestra:) a zelam do noveho roku vsetko dobre
lamby
@viera1 Tatarák síce oficiálne zakázali, no stále sa dá objednať. Reštaurácie to riešia poznámkou "na prianie zákazníka tepelne neupravený". Mám hotelku, učili sme sa a v školskom podniku (Hotel Academic Zvolen) sme ho pripravovali pri stole hosťa. Hovorím o 21 storočí, minulosti nie tak dávnej (11 - 6 rokov dozadu, čo som tam robil).

Inak ďakujem za recept, potreboval som si oživiť niektoré suroviny a je to presne ako som ho robieval. Skvelé, už len Egri Bikavér, sviečky a dnes mám o program vystaráno.
tatranocka
@lamby žartuješ ? Ak je niečo zakázané,žiadna reštaurácia nemôže preniesť zodpovednosť na zákazníka.Riešili sme hromadné priotrávenie mládeže v jednom podniku a majitelia sa z toho nevyvliekli.To vás v škole učili obchádzať zákony? Dobrá škola...Funguje to asi tak,že si v reštaurácii zavesíš kabát na vešiak a ukradnú ti ho.Majiteľ tam dá ceduľu,že za odložené veci neručíme - ale ručia! Tá ceduľa je tam pre tých,čo nemajú prehľad a zjedia im túto výhovorku a idú domov bez kabátu a bez peňazí.Asi tak...
julanda
Bežne sa dá v reštaurácii objednať. Robím ho tiež zo stehna, keď dvakrát premeliem, niet rozdielu, je to moje najobľúbenejšie jedlo a nie a nie sa ho prejesť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia