Tatárska omáčka

Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Na želanie Varecháčky pridávam recept na tatársku omáčku. Ja som robila z bielej tekvice, ale môže byť hocaká. A taktiež prídavky ako koreniny a papričky si každý môže dať podľa chuti. Môj recept je teda len orientačný. Nevravím, že tu žiaden nie je, ale v ostatných je cukor a ocot ktorý som nedávala a taktiež som tekvicu nevarila ale piekla. Má úplne inú chuť ako varená.

10 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu som umyla, rozkrojila, vydlabala mäkké vnútro a uložila do pekáča. Zatiaľ som si dala rozohriať rúru na 160 °C. Na tekvicu som uložila kúsky cibule, cesnakové strúčiky a nakoľko som mala malé papriky, tak som pridala aj tie aj so semienkami. Tentokrát som robila z polovičného množstva, tak aby som nemala poloprázdnu rúru, robila som spolu s tekvicou aj paradajky na pyré. K nim pridávam aj pár jabĺk.
  2. Všetko som piekla pri 160 °C hodinu. Tekvica pekne zmäkla (pichla som do nej vidličkou), paradajky chytili farbu upečenia. Nechala som všetko postáť ďalšiu hoďku už vo vypnutej rúre s pootvorenými dvierkami.
  3. Do misy som si dala cibuľu a cesnak, potom som pridávala kúsky tekvice ktoré som škrabkou na zemiaky olúpala od šupky a každý kúsok trochu vyžmýkala od šťavy. Tak primerane.
  4. K upečeným surovinám som pridala soľ, korenia (ja preferujem biele korenie pred čiernym) a dala som za kávovú lyžičku mletého muškátového kvetu. No a sladkú papriku. Tu sa fantázii medze nekladú. A hlavne, každý podľa svojej chuti. Priliala som olej. Nasledovala horčica. Môže byť akákoľvek, ja som dala kremžskú, tú dávam aj do klasickej tatárky. No a nakoľko som bola rozbehnutá v práci, zabudla som dať len polovičnú dávku. Takže som urobila tekvicovú horčicu. Ale aj tak chutí veľmi dobre. Všetko som dobre rozmixovala tyčovým mixérom a preliala hmotu do kastróla, kde som pomaly nechala všetko prevrieť.
  5. Variť treba v zakrytom hrnci, nakoľko masa aj pri najnižšej teplote pekne bubloce a prská. Po otvorení treba miešať pomaly.
  6. Prevarenú masu som postupne nalievala do fľašiek od horčice a potom zavrela viečkom, ktoré som vopred mala vo vriacej vode. Položila som fľašku hore dnom na chvíľu a tak som naplnila vnútro mikrovlnky, ktorú používam už len ako "suchý sterilizátor" namiesto deky. Samozrejme, nezapínam. Po uprataní kuchyne som fľašky otočila a mám nové dávky pripravené na uskladnenie.