Tatarák, ako ho robím pre nás ja fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. decembra 2013
Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept)
Foto: sracz

Zelený štvrtok `64 – reštaurácia Grand, oproti železničnej stanici v Žiline – za stolom žižkovec, vojenské „ucho“, to akože ja, si „svetácky rozšafne“ objednal Zobraziť celý popisZelený štvrtok `64 – reštaurácia Grand, oproti železničnej stanici v Žiline – za stolom žižkovec, vojenské „ucho“, to akože ja, si „svetácky rozšafne“ objednal tatársky biftek. Nerozumne som naň minul ťažkozarobené Kčs pri vykladaní „šlepov“ v bratislavskom prístave. Čašník mi ho predložil v „základnej zostave“! Vymiešal som si ho a aj po prvý raz v živote jedol, sám. Vlastnoručne! Chutil mi zvláštne, ešteže hrianky boli horúce, ale od vtedy ho pripravujem naozaj rád aj pre moje najsladšie Ja!!!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava

Suroviny

250 - 333 g
1 ks
3 - 4 PL (šalotka)
2 - 3 strúčiky
1 PL
1 - 2 PL
1 PL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    ako je u nás dobrým zvykom, všetko pekne po ruke,

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    aj keď panenská sviečková na hornom obrázku je už v zomletom prevedení,

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do ktorej som ju „dostal“ pomocou kuchyňského robota; dobre viem, že „ortodoxní“ znalci tejto gurmánskej špeciality mäso „škrabú“ pomocou špeciálneho noža, ale ja som naozaj mierne „pohodlný“; ak sa počas mletia zo sviečkovej vytvorí „guľa“ a „pobehuje“ po obvode plastovej misky, viem že už je základ dobre prepracovaný

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potrebný kúsok červenej cibule (ale už som pripravoval a jedol aj so šalotkou) nadrežem pomocou ostrého noža a následne nakrájam na úhľadné malé kocky

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pomletú sviečkovú preložím do pracovnej porcelánovej misy, do priehlbinky v mäse uložím čerstvý vajíčkový žĺtok, pridám kocky cibule (šalotky), pretlačené strúčiky cesnaku, PL plnotučnej liptovskej horčice, 1÷2 PL jemného kečupu, asi PL sójovej omáčky, ~ KL worchestershire_skej omáčky, zopár kvapiek pálivého tabasca a podľa chuti soľ, MČK, mletú červenú sladkä papriku a mletú (kto má rád, tak môže použiť drvenú) rascu

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dobre spracujem pomocou vidličky na lyžici, po ½ čase už iba vidličkou, do jemnej konzistencie

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potrebné množstvo chleba osmažím na horúcom oleji (aj keď uznávam, že „našincovi“ lepšie chutí na domácej škvarenej bravčovej masti) do podoby červenohnedých hrianok, ktoré

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    obojstranne dobre natriem strúčikom cesnaku

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a na hrianky nanesiem asi 10 mm vrstvu „tatárskeho bifteku“; toto sú „double“ chlapské hrianky,

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ktoré si s mojim „najsamlepšejším a najsamkrajšejším“ JA naviac „poperdáme“ čerstvo MČK

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ale pre Vás som predsa len pripravil obrázok porcie pre „spôsobnú a slušne jediacu“ osobnosť; vzorové „zátišie“ som doplnil „trojkou zes Plzně“, ktorú som na titulke doplnil kryštálovým „krígľom“ z Poltára (so smútkom na duši som prijal zvesť, že už aj tento slovenský skvost patrí minulosti; niekto by mal za to visieť za vaj…a v komíne)! ... ale hrianky s mojim "tatarákom" výborne chutia aj s horúcim lipovým čajíkom, ktorý si každoročne nasuším z hojne rastúcich líp aj tu v Des Moines Iowa, aj keď "domáci" tento variant čaju zo stromu slovanov vôbec nepoznajú!

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ... a jeden obrázok naviac, zvášť pre všetečnú, ale milú @venusa , ako dôkaz, že „šalotku“ poznám a aj s ňou v mojej kychyni rád a často v rcp „experimentujem“!!!

    Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

venusa
Tak v tom 64 Grand este fungoval. Chodili sme tam na vyprazane sampiony, ale ovela neskor od Teba :) Cibulu krajas cervenu, salotka je podlhovasta svetlejsej farby. Na tatarak sme chodili do Dubnej sklaly, to vedel kazdy z okolia, ze tam je najlepsi. Ale mas ho pekne jedly.
babkamt
Tu si nám podal dôkaz , že vieš v kuchyni dobre obracať a dokážeš nachystať aj takéto dobroty. Vďaka za pripomenutie.U mňa máš 5*
viera1
A moji štamgasti si dali pridať pred vymiešaním "štamperlík" borovičky alebo ginu.Chutilo im.Omáčky sme nedávali,ale mletú červenú papriku.
manya
táto fajnotka bývala v mladosti občasná sobotná večera, manžel pripravil skvelé hrianky....s tým visením v komíne máš veľkú pravdu, lebo Poltár stiahol so sebou aj Katarínsku Hutu, ktorá mala vo svete už na začiatku minulého storočia dobré meno aj za morom, žijem v tejto oblasti a je to smutné, keď celé rodiny sklárov zostali bez práce.
denyany
Priam na zjedenie! O tom Poltári som sa dozvedela len nedávno, v jeseni, a doteraz mi je z toho smutno. Ale dobrú chuť k Tvojmu tataráku! Pochutila by som si aj ja, keby mi niekto pripravil a predložil.
amelie
@sracz , nebrnkaj ľuďom na chuťové poháriky hneď zrána:-) Tataráky milujem, aj carpaccia, hoci skôr z mäsa vodných tvorov, zrejme je to pozostatok z praveku:-) hneď by som si do tejto tvojej dobroty zahryzla:-)
sovka62
Feri, ale mi dávaš zabrať! Tatarák milujem a už sme dlho nemali!
Robím ako ty, len horčicu vynechávam, zdá sa mi, že to krásne mäsko po pridaní horčice zosivie.
sovka62
A vidím, že aj v Iowe máš liptovskú horčice. V tej súvislosti mi napadlo, že keď švagor pracoval ako expert zopár rokov v Egypte, to najvzácnejšie, čo mohli z domu priniesť noví príchodzí, ale aj vracajúci sa dovolenkári, bol obyčajný chlieb (ten dvojkilový, za 5,20 Kčs), špekáčky a obyčajná slovenská horčica.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tento tvoj tatarák by mi určite chutil :P
dala by som sa s radosťou pozvať :-)))))
5*****
eviana
No a potom, že kto tu dráždi? Šak toto jasná provokácia pre všetky moje chuťové bunky, Pavlovov reflex funguje na 100%. Tatarák milujem a tento Tvoj milý @sracz , presne podľa mojej chuti je zrobený, tak si objednávam porciu double chlapských hrianok a už aj štartujem metlu :) Nádhera, všetky michellinky Ti zaň patria :)
erikao
@sracz , tvoj recept, ako nakoniec všetky. keďže nemám mlynček na mäso, zaujal ma tvoj spôsob "mletia" vidím dobre, je to mixér? ide to aj mixérom ???
manek380
Máš to super popsané, dělám dá se říct identiko. Jenom teď jsem dostal na tataráček hlad, doma ale není ani kousek masa, ze kterého by se nechala udělat aspoň napodobenina, a řezník otvírá až v úterý... Ach jo!!! :(
radox1
da sa to aj mixerom,ale odporucam to robit pulzom,aby sa maso iba rozsekalo na male kusocky,a nie na kasu.inac super.
daguska
Toto je fajn recept na fajn specialitku. Aj my sme davno-pradavno chodievali na "tatarak"do koliby (bohuzial uz zhorela). Boli sme tak nadherne "dospele ". Vdaka za pripomenutie. Znova pripravim pre manzela a dnes uz "dospele "deti.
abdul
Vážený @Sracz , podobné a iné dráždivé recepty by ti mali z moči úradnej zakázať. Naproti stanici si pamätám len hotel Polom, ale o toto tu vôbec nejde. Ja bez sójovej omáčky a ako si spomenul hrianky na bravčovej masti. Chválim a za 5*
erikao
radox1 ďakujem. ale toto má byť viac-menej na kašu, či nie?
erikao
prečo sa v mojom komente radox1 "nevyfarbil" na hnedo?
radox1
v tomto pripade je to mozno tak,ale spravny tatarak sa ma skrabat prave preto,aby v suste boli kusky masa rozpoznatelne od inych surovin.dobre je maso aj zomliet na strednej sajbe.a samozrejme bez sojovky,ktora zabija chute.
kimlo
Zboznujem tatarak! So sojovkou som este nerobil ale ostatne veci pridavam rovnako, a samozrejme hrianky na domacej bravcovej masti a vela pocesnakovane...a cervene vinko. 5*
radost
@abdul
tak takéto si ty číslo...veru-občas-trochu toho humoru by sa tu zišlo..brať -aj vareškovanie-troška vlažne..bo niektorí priveľmi vážne...:-)
sracz
Úprimné Ti buď ďakujem, @ venusa milá za názor i a spomienky! Pokiaľ je ešte Dubná skala v prevádzke, rád ochutnám aj ich kuchyňu!
Zo srdca rád @ babkamt milá a teší ma, že Ti chutí aj moja kuchyňa!
Na šťastie sa u mňa nájde aj fľaša slovenskej slivovice, či drienkovice, milá viera1 aj keď svojho času borovička a zvlášť „Spišská“, bola veľmi žiadaná od „Tatier k Dunaju“ a od „Šumavy po Tatry“! O mletej červenej paprike viem aj ja, v spomínanej žilinskej reštaurácii ju vtedy podávali v koliesku cibule, aj ostatné koreniny, okolo kôpky mäsa so žĺtkom na vrcholci!
Ďakujem aj Tebe milá @ manya za „nakuknutie“ a v s Tvojim konštatovaním o Poltári a Katarínskej Huti rozhodne a úprimne súhlasím!!!
Dobrú chuť aj Tebe, @ denyany milá, rád Ti pripravím a predložím aj takýto tatarák, keby si bola bližšie! … ale čo nie je môže byť! Veď nakoniec, ak máš správne mäso, to ani nie je veľké umenie!
Aj ja Ťa mám veľmi rád, milá @ afataga a ďakujem Ti za „bodík“! Naďalej Ti zo srdca želám, zdravie, šťastie, lásku a krásne dni v spoločnosti usmievavých ľudí!
Krásny deň a dobrú chuť, @ amelie milá aj Tebe buď!
Potešila si ma. @ sovka milá a veľmi, svojim komentom. Liptovskú horčicu a iné „podpultové propriety“ si nechám občas poslať tu do Des Moines Iowa, aj keď za „hriešne“ poštovné! Horčíc zo všetkých kútov sveta je k dostaniu až po „brušnú jamku“, ale žiadna z nich sa liptovskej nevyrovná!
Nie je problem, milá @ pusta a čo nie je dnes, zajtra môže byť skutočnosťou! Rád Ťa privítam!
Ďakujem za kladnú mienku o mojej skromnej práci, milá @ eviana aj za vysoké bodové ohodnotenie! Štartuj metlu smer Chicago a za nim je to už „púhych“ 700 míľ jz a keďže bývam pri letisku, VPD (Vzletová a Pristávacia Dráha) máš pripravenú 7/24 počas celého roka!
Dobre vidíš, milá @ erikao je to mixer! Pretože som lenivý „škrabať“ sviečkovicu podľa profesionálov, tak som sa „ponížil“ na jej mechanickú predprípravu”! Rád budem, ak dáš verejnosti na známosť, ako si uspela s týmto rcp zo svojej KK!
Ja len dúfam, @ manek 380 kamarát vzácny z mnou milovanej Moravienky, že si to do utorka vydržal a potom si si „zgustol“! Želám Ti úspešné dni a teším sa na Tvoje ďalšie rcp!
Ďakujem Ti za koment i za radu, @ radox1 aj ja zo začiatku „pulzujem“ a krátko dokončím na „plno“!
Želám Vám všetkým dobrú chuť a Tebe, milá @ daguska príjemnú prácu! Rád som prispel k spomienkam a taktiež som svoje deti, 46 a 41, naučil pripravovať aj túto špecialitu!
Každý máme svoje chute, vážený @ abdul a ja sa nedivím ani tej Tvojej! Polom/Grand (aj ja sa môžem mýliť) bol oproti, cez ulicu, keď si sa postavil na schody chrbátom do stanice „stupňovito“ vľavo asi 100 m.
… iba malá poznámka, milá @ erikao = radox1 sa Ti „nevyfarbil“, lebo sip red radax1 nedala @ bez medzery!!!
Vidno, že sme na rozdiel od „pupočných šnúr“, spojení spoločnými chuťami a chúťkami, @ kimlo kamarát vzácny zo Záhoria (duchovia sú už suchí ako „peper“ a Tvoja adresa = cicho!!!) Sójovku ani ja nemusím, ale tak som si to vžil na jar 1964! … nemám problém pri budúcom maškrtení „sójovku“ vynechať!
dobryhrncekvar
bez hanby sa musím pridať k vám, zbožňujem tatariak, no napriek tomu že milujem zeleninku, vegetariánka zo mňa nebude. Robím rovnako, trochu viac cesnaku a jediné hrianky čo pečiem na brav.masti sú na tatariak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia