Tarte tatin na spôsob tartiflette fotorecept

sisok - fotkasisok, 24. februára 2014
Tarte tatin na spôsob tartiflette (fotorecept)
Foto: sisok

Chcela som trochu obmeniť klasickú verziu na francúzsku syrovú špeciality Tartiflette. Samozrejme, pokiaľ nemáte syr reblochon, použite iný syr - jedna zlatá česka slečna Zobraziť celý popisChcela som trochu obmeniť klasickú verziu na francúzsku syrovú špeciality Tartiflette. Samozrejme, pokiaľ nemáte syr reblochon, použite iný syr - jedna zlatá česka slečna mi cez internet poradila, že vraj sa reblochon môže nahradiť hermadúrom. Každopádne, je to dobrôtka :) Pri tomto recepte budeme potrebovať kovový kruh, ktorý sa používa na servírovanie.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 190-200 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
3-4 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky hrubé približne 3mm. Ja som použila male zemiačiky grenaille, ktoré som opiekla na panvici a ktoré som samozrejme posolila. Môžete ich však uvariť vo vode, pokiaľ sa vám pri tom nechce stáť :) Keď sú zemiaky takmer uvarené, odstavíme, prípadne scedíme. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Opečieme na troche olivového oleja dosklovita.

  2. 2

    Na papier na pečenie budeme vrstviť jednotlivé ingrediencie nasledovne: Do kovového kruhu na úplny spodok naukladáme zopár zemiakov.

    Tarte tatin na spôsob tartiflette (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky prikryjeme opraženou cibuľkou.

    Tarte tatin na spôsob tartiflette (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tú prikryjeme kúskami slaninky.

    Tarte tatin na spôsob tartiflette (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Slaninku prikryjeme plátkami syra.

    Tarte tatin na spôsob tartiflette (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Postup môžeme zopakovať, až ku hornému okraju kovového kruhu. Dnom pohára tieto vrstvy trochu stlačime a kovový kruh opatrne odstránime. Takto pripravenú kôpku prikryjeme cestom brisé alebo lístkovým cestom, potrieme vajíčkom a vložíme do rúry predhriatej na 190-200°C. Pečieme dozlatista a podávame s čerstvou zeleninou. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

eviana
Krásne jedlo, nesmierne lákavé, priam neodolateľné... veľmi sa mi páči :) 5*
kukulienka71
@sisok ,tá kruhová forma má asi aký priemer?4 porcie sú z tej jednej,či si mala 4 formy?Vyzerá to pekne a láka ma to:-)
sisok
@ kukulienka71 - stačí jeden kruh, pri každej porcii sa aj tak vyberie a nakladá sa nová veža ;) takze vlastne sa postup opakuje 4x....z jednej takej tarte tatin je jedna porcia. Tento kruh ma asi 8-9cm priemer, ale slovenské ručičky určite nájdu nejaký domáci vynález ako nahradiť kruh ;)
zuzkabluzka
velmi pekne, velmi efektne :) my sme si zamilovali tartiflette podla rcp od @janger , v tvojom prevedeni s cestom to bude lepsie pre pripadnych hosti :) ja to zatial vyskusam s obrucou z malej torty(17cm), pre nas na veceru to bude rychlejsie :) 5* :)
galka01
Fúha, brutálne jedlé a ja sa "toť" kŕmim zeleninovým rizotom....
amelie
@sisok , skús si odkladať väčšie plechovky bez vŕšku a bez dna.:-)
kukulienka71
@sisok :-)ja som myslela tak,že naplním všetky štyri naraz na plech a upečiem za tých 30min a nie po jednom,4x30min.Či?
sisok
@kukulienka71 - aha, chápem, co si chcela povedať. Jasne, pec všetky 4 naraz, čiže iba 1x čas pečenia ;)
amelie
tie odvrchnákované konzervy sa ti možno zídu, mon petit soleil:-)))
kukulienka71
@sisok ,myslím,že teraz sa budete smiať asi na mne:-))idem robiť tvoje tortičky,čítam postup a teraz v bode 6 mi došlo,že sa nepečú spolu s obručou:-)takže som to prehliadla,excuse moi,ja ich budem piecť s tými formičkami,aby som ich využila,ked ich už mám:-)výhoda bude asi tá,že ked tam chcem šupnúť v inom jedle povedzme vajce,tak sa mi to nerozleje(to si hľadám teraz pozitíva:-)
pusta
@sisok , fantastický recept, všetky slová zbytočné...
*****
sisok
@kukulienka71 - to je asi moja chyba, zle som sa asi vyjadrila. Niekedy je problém pochopiť , co píšem, kedže som dlhé roky mimo SVK, ťažko sa mi vyjadruje ;) kruhy využite napríklad pri servírovani ryže, kase a pod...využitie sa nájde. Ja mám síce 4 formicky v 4 rôznych velkostiach, ale veď využitie sa vždy nájde ;)
sisok
@pusta - dakujem ;) a mamina vraj ide skúšať ten vás receptik na hydinové guľky plnené maslom ;) aj ja ho asi otestujem ;)
amelie
takže na tie plechovky zabudni:-))) ja som si v lete v narbonnskej Culture tiež kúpila kruhy, ale každý je inej veľkosti:-)
sisok
@kukulienka71 - super, tak to som rada :) A nechala si to nakoniec v tych formickach? Ako sa ti podarilo prikryt to listkovym cestom? Xixi, stolar ako jedlik alebo stolar ako naozajstny stolar? :)
kukulienka71
formičky som vymazala maslom a po upečení som ich odstránila,cesto som teraz nedávala,lebo som sa veľmi ponáhľala a zabudla som ho vybrať z mrazu:-)stolár ako majster si porobil robotu a potom sa z neho stal stolovník:-))
evanaaa
Tak trochu mi to pripomína tie chuťovky robené v muffionovej forme, inak, tie krúžky som už niekde videla a pozerala na ne, len som nevedela, či yb našli upotrebenie. A @sisok , ten syr - reblochon, ako píšeš sa dá nahradiť aj iným, len teraz neviem, či to nie je u nás Romadúr...? Podobný je aj Pivný syr a ešte pár takých by sa našlo, mám ich rada. (Možno v Čechách je to ten Hermadúr...).
sisok
@evanaaa - no pozrela som sa na nete. Takze Remadur je vlastne belgicky syr z kravskeho mlieka, po fr. Remoudou :) Nie je to reblochon, ale nasla som info, ze ho mozes nahradit...takze len do toho :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia