Tartaletky s vanilkovým krémom

Kristína Svátek
majiteľka Penziónu DIANA v Piešťanoch, 27. júla 2016
Tartaletky s vanilkovým krémom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
8
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
1 ks
110 g
250 g
110 g
 na vymastenie formičiek
Krém:
100 ml
4 vrchovaté PL
2 ks
1 bal
100 g
50 g
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Z múky, masla a cukru vypracujeme mrveničku. Pridáme vajce a miešame, kým sa nevytvorí cesto. Najlepšie lopatkou v kuchynskom robote. Zabalíme do fólie a dáme na pol hodiny do chladničky. Z cesta vytvoríme valček. Rúru predhrejeme na 180 °C, teplovzdušnú na 165 °C. Cesto rozdelíme na 6 – 8 dielov podľa veľkosti formičiek, vyvaľkáme na doske alebo jednoducho rukou vtlačíme do jednotlivých vymastených formičiek. Prečnievajúce cesto orežeme tupou stranou noža. Spodok popicháme vidličkou, prikryjeme kolieskom papiera na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou alebo keramickými guľkami na pečenie. Pečieme v rúre asi 10 – 15 minút.

  2. 2

    Tartaletky vyklopíme z formy až trošku schladnuté. Na krém privedieme mlieko do varu. Vanilkový struk pozdĺžne rozkrojíme a otvoríme. Nožíkom vyberieme vanilkovú dreň. Medzitým v kuchynskom robote vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkou do peny, čiernu vanilkovú dreň vhodíme do žĺtkovej zmesi tiež. Zmes nemusí byť taká vyšľahaná, ako keď pečieme koláč, stačí, aby sa cukor rozpustil. Prilejeme trošku horúceho mlieka, vsypeme kukuričný škrob a premiešame.

  3. 3

    Mlieko prilievame do zmesi ďalej, až kým nevlejeme asi polovicu objemu mlieka za stáleho pomalého miešania zmesi. Potom prelejeme zmes do mlieka do hrnca a zahrievame a stále miešame, až kým nezačne zmes hustnúť. Hrniec stiahneme zo sporáka. Zmes necháme v kuchynskom robote pomaly miešať, aby sa nevytvorila na kréme šupka, alebo krém prikryjeme fóliou, ktorú pritlačíme na krém. Ak je krém úplne vychladnutý, zašľaháme doň maslo. Tartaletky plníme krémom a navrch poukladáme ovocie.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia