Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom fotorecept

nemcovacloo - fotkanemcovacloo, 9. októbra 2014

Tento recept je určený pre ľudí, ktorí radi varia "od oka". Tento recept by Vás mohol zaujať vďaka tomu, že je to niečo iné Zobraziť celý popisTento recept je určený pre ľudí, ktorí radi varia "od oka". Tento recept by Vás mohol zaujať vďaka tomu, že je to niečo iné ako klasické rizoto s ryžou a kuracím mäsom. Keďže milujem tarhoňu rozhodla som sa spraviť takéto rizoto. A aby to bolo niečo iné rozhodla som sa zakomponovať lososa. Verím, že si Vás výsledok z tohto receptu získa rovnako ako mňa. ps: Recept bol čistý experiment, ktorý som si vytvorila v hlave.

6
porcií

Suroviny

400 g
0,5 kg
100 g
150 g
1 sáčok




Postup

  1. 1

    suroviny č.1

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    suroviny č.2

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    suroviny č.3

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na začiatku si spracujeme lososa, ktorý ma na spodnej strane kožu. Tú odrežeme a môžeme začať lososa krájať na malé kocky ( ako kuracie soté ).

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Jánsku misu si vymastíme maslom.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misky pridáme lososové soté a zalejeme olejom tak aby nám po zmiešaní lososa s koreninami ostala aj "omáčka". Môžete pridať aj trochu vody ak to nechcete mať celé len v oleji. Ja som vodu nepridávala.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do tejto misky začneme pridávať koreniny. Ja som použila červenú papriku pálivú, čierne korenie, drvenú bazalku, čili korenie, korenie na ryby, provensalské byliny, petržlenovú vňať. Množstvo musíte usúdiť už vy. Všetko je len a len na vašej chuti. Ja osobne som korením nešetrila a ani som tomu rizotu neuškodila. Počas pridávania korenín stále premiešavame.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Lososa následne dáme na vymastenú jánsku misu. Na vrch môžete pridať aj maslo. A nakoniec dáme misu do rúry. Rúru stiahneme na 150 stupňov a pečieme cca 20 minút, ale stále kontrolujeme.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do hrnca nalejeme už vopred zovretú vodu z kanvice. Vodu osolíme. Počkáme ešte chvíľu kým voda úplne nezovrie a nasypeme tam jeden celý sáčok tarhone. Varíme cca 15minút kým tarhoňa nezmäkne. Varíme na strednom ohni.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na panvicu nalejeme olej a pridáme cibuľu, ktorý mierne opražíme. Množstvo cibule je na Vás. Ja som pridala dve stredne veľké cibule.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď sa cibuľa začne pražiť pridáme fazuľové strúčiky. Pomiešame a na vrch pridáme ešte červenú papriku ( pálivú ). Môžete to poliať štipkou vody. Varíme na miernom ohni.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď sa tarhoňa uvarila, scedíme ju. Na ďalšiu panvicu si tiež prichystáme cibuľu a necháme ju chvíľu opražiť.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Následne na panvicu ( zoberte si radšej väčšiu ) pridáme tarhoňu a miešame. Varíme na miernom ohni. Snažíme sa tú tarhoňu ešte opražiť a nech dostane lepšiu chuť vďaka cibuli.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na panvici kde pripravujeme fazuľky pridáme aj zeleninovú zmes Wok a kukuricu. Celé to miešame a pridávame koreniny podľa chuti. Ja som tam dávala aj čili, korenie na zeleninu, bazalku, atď.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tesne pred koncom pridáme do zeleniny ešte strúčiky cesnaku. Môžete aj nemusíte. Počet strúčikov záleží na Vás.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Po upečení vytiahneme lososa z rúry.

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pripravte si jednu väčšiu misku v ktorej budete rizoto uskladňovať. Do tejto misy pridajte lososa, tarhoňu a zeleninovú zmes. Celé to premiešame a môžeme servírovať. Dobrú chuť

    Tarhoňové ,,rizoto,, s lososom (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

cesminaz
@viera1 Ja robim uz odjakziva tarhonu tak,ako je to napisane na blogu co si pridala :-) ..naucila som sa to doma od mojej mami :-) Tiez ju lubim s pecienkou alebo s lecom :-) ..s lososom som este neskusala.
1x staja
evanaaa
Takže - marinovaný, pečený losos a tarhoňa vo vode varená.....trošku by som to inak upravila, ale aj tak by som na rizoto lososa nepoužila ( aspoň ja), lebo sa mi zdá drahý, ale ak si to niekto kúpi a urobí, a hlavne, že to chutí, tak je dobre. Ale prečo varíš tarhoňu a neudusíš na tuku? No a čo sa týka jánskej misy, jánske sú ohne (na Jána), misa je jenská, ale to len na okraj. A vítam ťa na Vareche, nedaj sa mojim komentárom odradiť. :)))
1x staja
nemcovacloo
Odradiť sa určite nenechám, pretože varím hlavne pre seba :) Tarhoňu som začala takto len nedávno a tento spôsob mi vyhovuje oveľa viac..tarhoňa je naozaj veľmi chutná :) ale samozrejme každý si nájde spôsob ako mu to vyhovuje. A tento "recept" som robila takto prvý krát. Áno losos nepatrí k tým lacnejším tovarom, ale raz za čas prečo nie. A za chyby v opise "receptu" sa ospravedlňujem..nie som ešte zabehnutá :P :D
bozulka
Recept vyzerá dobre,ale tiež si na tarhoni viac pochutnám keď je udusená ako ryža,ale nepohrdnem ani varenou,ale najradšej som mala domácu /strúhanú/.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia