Tarhoňové ragú fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 5. novembra 2010
Tarhoňové ragú (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept je môj vlastný.Je to vlastne rizoto,ale nie z ryže ale z tarhone.Tarhoňu máme veľmi radi a preto tento recept je u nás Zobraziť celý popisTento recept je môj vlastný.Je to vlastne rizoto,ale nie z ryže ale z tarhone.Tarhoňu máme veľmi radi a preto tento recept je u nás vítaný. Teraz už častejšie robíme z tarhone ako z ryže.

5
porcií
60 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1,5 dcl
2 lyžičky
štipka
1,5 ks
100g
100 g
2 poháre
 ,na podlievanie.teplá.




Postup

  1. 1

    Ingrediencie: bravčové mäso,cibuľa.huby,zelenina / mám mrazenú,aj svoje huby zamrazené /,paprika sladká,korenie,soľ,olej,tarhoňa.

    Tarhoňové ragú (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľku pokrájam na drobno a osmahnem na oleji do sklovita.

    Tarhoňové ragú (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na ňu pridám,umyté a pokrájané mäso na kocky,aby sa zatiahlo.Potom posolím a pridám červenú mletú papriku a trochu mletého čierneho korenia.Keď sa mäso udusí vo vlastnej šťave,pridám horúcu vodu,alebo vývar a nechám pomaly dusiť,kým mäsko nezmäkne.

    Tarhoňové ragú (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým si na cibuľke a oleji osmažím huby.Je to zmes húb ktoré sme s manželom nazbierali a zamrazili.

    Tarhoňové ragú (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K hubám pridám mrazenú zeleninu.Je to mexická zmes,ktorá je celkom dobre ochutená.Toto spolu prehrejem asi tak 10 minút.

    Tarhoňové ragú (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzi tým si dám na oleji usmažiť dva hrnčeky tarhone /suchú/ nenamáčať ani nepremývať ako ryžu!Ona na oleji musí dostať peknú rúžovú až hnedastú farbu.Posolím a zalejem zase dvomi hrnčekami vody.Plameň stíšim a takto ju nechám dusiť do mäkka.Hotová je vtedy,ak sa nelepí a pekne delí.

    Tarhoňové ragú (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu je už výsledok.Uvarená tarhoňa.

    Tarhoňové ragú (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Premiešam ju spolu s mäsom a zeleninovou zmesou.

    Tarhoňové ragú (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávam s cviklou a šalátom.

    Tarhoňové ragú (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

2010
To vyzera krasne farebne a chutne , s vekom sa chute menia ked varili tarhonu v druzine tak som nemusel.Teraz si ju kupime a robime aj ked je u nas trochu ina, taka co vyzera ako ryza.
vierocka63
moja stara mama spolu s mojou mamou robili tarhonu doma,bola som vtedy este prilis mala,aby som si zapamätala recept.nema niekto?je to mnamka aj na ine sposoby.tento idem vyskusat hned-aj ked len s kupovanej a pridam aj ferone sme stiplavi
bambitka
Tatranka,ako obycajne kraaasny recept a velmi dobry.Zajtra mame na obed dakujeeem:))))
stefanm
...aj ja tak robím a mne sa tie guličky furt pozlepajúúúú!!!!
sjuz
Dobrý recept, tatranka:). Ja tarhoňu nevarím, ale ju robím na masle alebo olivovom oleji a cibuľke a cesnaku ako ryžu.
tatranka
@stefanm , myslím,že chyba je v množstve tekutiny,ktorou tarhoňu zaleješ.Tiež ju musíš dobre presmažiť na oleji.A nemal by si ju počas varenia miešať.
@sjuz ,robievam ju aj ja ako prílohu k mäsu a zelenine.
@bambitka ,tak budeme mať rovnaký obed,lebo ja si dnešný obed zopakujem.Navarila som viac,aby som si mohla dať do poriadku byt.
@vierocka63 ,ja tarhoňu robiť neviem.Tiež ju kupujem.Je výborná.
milina
Takto podobne robím rizoto aj ja, ale namiesto tarhone dávam kus kus.
alena45
Na 1 kg polohrubej múky 5-6 vajec, podľa veľkosti. Uhnetieš hladké cesto, necháš ho dobre prikryté alebo v sáčku odpočinúť v chladničke a potom ho postrúhaš na strúhadle. Môžeš si nasušiť do zásoby.
tatranka
@alena45 , ty si mi zrejme ponúkla recept na domácu tarhoňu.Ja ti veľmi pekne ďakujem.Robievam si strúhané cesto do bryndzovej polievky,ktorú voláme čír.Mne sa páčia práve tie guličky a tá pravidelnosť.Skúsiť môžem.Výsledok napíšem.
evusik
@tatranka my tiež už dva dni tarhoňujeme.... tarhoňu máme radšej ako ryžu.... páči sa mi tvoj recept a aj krásne foto :-)
alena45
Tatranka, našla som tu čír, ale bez bryndze. Tá polievka ma zaujíma, lebo som polievková a takúto nepoznám. Demikát som varila, keď boli deti malé, ale im nešmakovalo, tak som naňho zabudla. Ale ten myslím som robila bez cestoviny. Nepridáš medzi recepty Tvoj originál, prosím ?
tatranka
@alena45 čír nie je nič moc.Je to vlastne zemiačková polievka s nadrobno nakrájanými zemiakmi,zasypanou nastrúhanou cestovinou osolené.Keď je cestovina aj zemiaky mäkké,vpustím lyžicu masla a podlľa množstva polievky bryndzu.Už nevarím.To je všetko.Nakoniec posypem polievočku pažitkou.
alena45
Fíha, tak to si neviem predstaviť. Pre mňa je to príliš stručné, keď si neviem predstaviť chuť, tak potrebujem podrobnejší recept, ale nie taký, ako keď mi ako mladomanželke teta posielala recepty poštou a napísala zo srandy aj to, že škrupinky z vajca vyhodíme.
altyn
Krása!!!!!!!!!!! Určite urobím, pripomína to rizoto, no je to iste lepšie!!!
babidka
Tentoraz si ma inspirovala a urobim aj ja ragu :-)) V skole som tarhonu neznasala - bola to nechutna rozvarena kasa .Ale potom som sa naucila robit tarhonu dusenu ako robis aj ty a teraz tarhonu robievam ako prilohu pomerne casto .
havino
robím to roky a voláme to krupoto,aj ked krupoto je z krúp, viem,ale máme taký názov,len ja tarhonu varím v tomto prípade a zmiešam so základom masa,ako na rizoto,zelenina,huby,ako čo mam,naši to maju velmi radi,asi to aj ja zajtra urobím a to som mala v plane kapustnicu,už máme svoju,kedže do nej davam šlahačku a chcela som aj hlivový perkelt so smotanou,už len koli sebe a kaloriam mi to nesedelo doteraz,takže zajtra krupoto

tarhonu smažím,ked ju robím len,ako prílohu,tu ju farebnú nepotrebujem,zo zeleniny je farieb dosť,aj ked je chutnejšia iste,ale šetrím olejom kde sa dá,koli línií
havino
k udusenému masku,postupne pridávam aj huby,aj zeleninu, nerobím to zvlášť,nie je treba, chute sa pospájaju v jednom hrnci a až potom zmes masa pridavam k uvarenej tarhoni dierkovanou naberačkou a šťavy si pridávam kolko potrebujem,aby nebolo moc,ani malo,ostatnú šťavu odkladám do pohára,na kolko po odstáti cestovina vsaje a ked zohrievam tak polejem odloženou šťavou,aby bolo,ako čerstve a nie obsušené, na vrch strúhaný syr
janger
Krasna farebna tarhonka! Mnam, to by som si dala!
jerica
@tatranka pekne nafotené aj s popisom , veľmi mám rada tarhoňu , kupovaná sa mi nikdy nepodarila , vždy som mala paškvil , radšej si potom tarhoňu robím sama. Keď ju budem robiťpridám na varechu.
remcula
To nemá chybu, jen ta tarhoňa u nás moc není, ale mohla bych si ji udělat sama.
ocenko
no aj my mame radi tarhonu robievam ako prilohu k hovedziemu mesku ale rizoto som este z nej nerobila zajtra spravim
slavicek
aj ja robim taketo rizoto.ale davam mlete maso a pridavam iba hrasok a kukuricu a tarhonu ja miesam,lebo by sa mi inak pripiekla a pribezne dolievam vodu a nikdy sa mi nezlepi
tatranka
Ďakujem za pekné príspevky a veľa dobrých a múdrych nápadov.
evanaaa
Aj mne sa páči recept, tarhoňu mám rada, Tatranka, ten obrázok je pekný, už len ten láka. Ale tá domáca tarhoňa, strúhanka, mrvenička, atď., to je podľa mňa už iná chuť. Mne sa tiež podarí, no záleží aj na tom, aká je ( tá kupovaná), nesmie byť moc drobná, z toho je ozaj kaša, ale pred pár dňami som si práve kúpila, má veľké guličky, bude sa dobre robiť.
evanaaa
A pre 2010 - tá podlhovastá je tiež dobrá, voláme ju " slovenská ryža", občas aj tú robievam, má chuť tarhone.
gubics
Originálna tarhoňa je tá, ktorú napísala pani alena 45,pôvodne pochádza za Maďarskej pustatiny, kde si ju robievali pastieri a používali ako prílohu k mäsu. Tá ktorá sa dá hotová kúpiť, tie drobné guličky, je už priemyselne vyrobený variant. Tá doma vyrobená sa má dobre vysušiť, len tak sa dá pekne upražiť. Keď je dobre pripravená, je rozhodne lepšia ako tá kúpená. Dá sa ako cestoviny vo všeobecnosti pripraviť rôznym spôsobom.
Môžete vyskúšať nasledovný recept. Tarhoňu(najlepšie domácu) pripravíme obvyklým spôsobom,(popražiť, podusiť), jednu tretinu navrstvíme do maslom vymazanej Jenskej misy, pridáme vrstvu na kolieska nakrájané, na tvrdo uvarené vajíčka,ďalšia vrstva je opäť tarhoňa, potom ďalšia na kolieska nakrájana údená klobáska na vrh príde posledná tretina tarhone.Zalejeme kyslou šľahačkovou smotanou, posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme.Podávame s kyslou uhorkou.
tatranka
@gubics , vďaka,ty si tu uviedol jeden ohromný recept,ktorý s touto domácou tarhoňou vyskúšam.
Je to trochu roboty naviac,ale za vyskúšanie stojí.
meryla333
neviem preco ale z ryže mi rizoto velmi nechutilo,dnes som vyskušala tento recept no a odteraz ho budem varit pod nazvom Tatrankine ragu.vdaka
stefanm
...a dobrú tarhoňu robia aj v Izraeli.Toto sme mali na večeru v mestečku Betlehem pri Jeruzaleme , hotel Paradiso ,

na piaty deň nášho pobytu na večeru v marci 2008.
tatranka
@meryla333 , ďakujem.Je to pocta,veru aj slzička sa mi zaleskla v oku.Je milé,že nejaké jedlo sa bude volať pod mojou prezývkou.
altyn
@tatranka dnes som urobil vaše ragú a je to omnoho chutnejšie než klasické rizoto. Len som použil kuracie mäso zo stehienok. Iné už robiť nebudem! :-)))
marta23
V recepte som našla jednu chybu: Keď sa mäso odparí....Len dúfam, že nie naozaj. Podľa obrázku mäso zostalo v panvici a pekne sa udusilo. Sem patrí smajlík.
tatranka
@altyn teším sa,že ti tarhoňové rizoto zachutilo.
@marta23 ,máš pravdu,je to ako dobrý vtip.Samozrejme myslela som tým vzniknutú šťavu a dolejem vodu,alebo ak mám vývar na ďalšie dusenie.
lucylee
tarhoňu moc nemusím, ale v tomto recepte by som si ju dala
anina43
tarhoňu máme veľmi radi, stačí keď je udusená a podávam ju len so šalátikom zo sladkokyslej cviklealebo s čalamádou domácej výroby
evkalibka
Dnes som zalovila v starších receptoch a uvarila tarhoňové ragú. Chutilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia