Tarhoňa

jezibabka1Jezibabka1, recept pridal: 31. júla 2010 13:53Ďalšie jeho recepty

Teraz som dočítala recept od @evušik, tak prikladám svoj recept na tarhoňu, to bolo asi jediné, čo som v školskej jedálni lubila:))) ale robím po svojom, tak nečakajte niečo prudko "socialistickozávodnojedálenské ":))) moju tarhoňu lubia všetci:)

Suroviny


Postup prípravy receptu

v hrnci na oleji, na miernom plameni, za stáleho miešania opražím tarhoňu (alebo slovenskú ryžu) do hneda - treba stále miešať, aby sa nespálila.

keď je pekná, medovo hnedá, preložím ju na rozohriatu platňu, zalejem studenou vodou tak, aby voda bola 1 -1,5cm nad tarhoňou, posolím, zakryjem pokrievkou a na miernom plameni, za občasného premiešania dusím. Keď voda počas vareniia dosiahne úroveň tarhone, premiešam, vypnem plyn a zakrytú na platni nechám "dôjsť".



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

31 komentárov k receptu
  • zdezda, 31. júla 2010 o 14:53
    Áno, ježibabka, toto aj môj spôsob prípravy tarhone, rozvonia celú kuchyňu :-), len vodu dávam 2diely na 1diel tarhone, ako na ryžu:-)


  • tatranka, 31. júla 2010 o 15:24
    Presne tak isto ju robím aj ja a máme ju veľmi radi.Myslím,že radšej aj ako ryžu.


  • stefanm, 31. júla 2010 o 15:35
    ...no a mne sa furt urobí "kaša" alebo mi prihorí!!!Už ma to štve."Socialistickozávodnojedálenská ":) bola lepšia.


  • abul, 31. júla 2010 o 17:15
    Dnes som aj ja varila tarhoňu, pripravujem tak ako Jezibabka1, navarila som viac čakala som návštevu, neter s rodinou s ČR, no oni si vynútili uvariť bryndzáky a tarhoňu, ktorá mi zostala by som chcela zamraziť. Ešte nikdy som ju nemrazila. Prosím o vaše skúsenosti.


  • evusik, 31. júla 2010 o 17:48
    @je žibabka ďakujem za rýchlo vložený recept, presne tento som chcela, lebo ja tarhoňu len varím ako cestovinu, takže najbližšie robím podľa teba @abul ja som tarhoňu mrazila iba raz a už nebudem, bola to jedna grča, ešte že máme psov a mal to kto zjesť :-)


  • torticka, 31. júla 2010 o 18:22
    Ježibabka, ďakujem veľmi pekne. Konečne už viem, ako sa varí tarhoňa. Ja mám tarhoňu strašne rada, len muž s mamou nie. Nech, ja ju jesť budem aj sama.


  • jezibabka1, 31. júla 2010 o 19:06
    tarhoňu som ešte nemrazila, lebo u nás sa ešte nestalo, aby sa zvýšila:), ale myslím, že by sa jej v mrazáku mohlo páčiť, tak ako ryži:)


  • alexdidi, 31. júla 2010 o 20:03
    Tarhoňu miluje celá naša rodina, preto ju pripravujem veľmi často a podobne ako ty, len myslím ešte jednoduchšie a je výborná, žiadna "džaba": opražím na oleji ,masle a cibulke za stáleho miešania do zlata až svetlo hneda, zalejem dvojnásobným množstvom vriacej vody + soľ a prikrytú na miernom ohni varím 8 minút. Neodkryvať, nechám dôjsť 10min. a potom premiešať...je perfektná, každá gulička sa krásne oddeľuje...moja svokra tvrdí, že lepšiu ešte nikdy nejedla...každý, ale asi máme už odskúšanú tú svoju najlepšiu...


  • ketty3811, 31. júla 2010 o 21:12
    aj ja robím ako alexidy na cibuľke,zajtra budeme mať na obed.


  • frezia68, 31. júla 2010 o 21:16
    @je žibabka:robila som doteraz ako Ty,ale asi vyskúšam spôsob @alexdidi v rámci inovácie vo varení :-)))


  • janger, 31. júla 2010 o 21:29
    @jezibabka , aj ja som tarhonu vzdy velmi lubila, velmi mi tu chyba! Ked pojdem na Slovensko, musim kupit. Slinky mi tecu!!!!


  • jezibabka1, 1. augusta 2010 o 07:42
    @alexdidi máš pravdu, každý má ten svoj odskúšaný štýl, aj moja tarhoňa sa krásne oddeľuje, ale najbližšie vyskúšam podľa Teba, aby som skúsila po novom. Práve preto milujem Varechu, lebo sa pridá jeden recept a kým človek dočíta komentáre do konca, tak má kopu ďalších :))) dík za inšpiráciu


  • alexdidi, 1. augusta 2010 o 08:44
    súhlasím s tebou...@jezibabka1


  • hannah22, 1. augusta 2010 o 13:27
    súhlasím @je žibabka1, ... :))


  • boldy, 1. augusta 2010 o 14:21
    ja tiez lubim tarhonu, a hlavne tu socialis. sposob, ked niektore gulicky su hnede :-)... doniesla som si ju nedavno z sk, tak si ju zajtra urobim...


  • babidka, 1. augusta 2010 o 14:29
    @jezibabka tarhona takto pripravena je vyborna:-))) , aj sposob @alexdidi je velmi dobry .Ja som to este vylepsila , ze po oprazeni ju davam do hrnaca na varenie ryze a ta je tiez bez chyby:-) Uz som tarhonu mrazila a bola dobra . akurat pri rozmrazovani ju treba vybrat niekolko hodin pred podavanim , aby sa rozmrazila sama a bola sypka .inak je z nej naozaj gundža/grdža/ a iba tak pre sliepky ci psov :-) @janger , skus drobnu taliansku cestovinu co je asi prapovodcom nasej tarhone - ale jej presny nazov som zabudla :-(((((( Mozno si spomenie @sjuz alebo @sandratamer . ale este maju viac druhov : risone /ma tvar ryze/ , stellini /hviezdicky/ ...


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 15 komentárov)
  • janger, 1. augusta 2010 o 14:57
    @babidka , dakujem ti za tip. Budem musiet dobre popozerat v obchode, ci take nieco najdem. Cestovinu kupujem casto, ale nejako som to asi prehliadla, lebo by mi nenapadlo, ze to mozem pouzit ako tarhonu. Uz si chutim :-))).


  • jerica, 1. augusta 2010 o 15:54
    Neviem , či som staromódna , ja si robím sama cestovinu na tarhoňu, robievam zo štyroch vajec , sparvím tuhé cesto , hrubá múka , vajíčka , postúham na hrubšom stuháku , dám na plech do trúby sušiť , pokiaľ nie je slabučko ružová ,vyberiem , dám do pripraveného kastróla kde mám na masti !! usmaženú cibuľku , ale lepšie je to na pôrku , tarhoňu popražím pár minút , osolím pokorením , zalejem vývarom , keď nemám vývar , podlejem len vodou , pridám jeden bujon , pomaly dusím pokiaľ nie je taká , aby sa nelepila. Veľmi radi máme domácu tarhoňu , robievali ju moje babky , keď chceli nahradiť ryžu . Nepohŕdnem aj cestovinou polotovar , len tá sa mi nikdy nepodarila , vždy to bola jedna "guča" , tak ju preto nerobím.


  • benko, 1. augusta 2010 o 16:19
    Baby, baby, narobili ste mi slinky, moja tarhoňu neznáša, ja ju milujem. Aj napriek tomu, že tarhoňu neznáša. A tak som nemal tarhoňu už pár rokov, ale just si ju spravím, lebo tak ako to popisujete, to musí byť jedna báseň. Ďakujem za inšpiráciu.


  • evanaaa, 1. augusta 2010 o 18:11
    Tarhoňu si najviac vychutnávam k mäsu na šťave, chutí hlavne k hovädziemu ale aj k bravčovému mäsu. A dobrá je taká väčšia, tuším je to zn.Cesia , tá drobná ozaj zkašovitie, nedá sa niekedy dobre urobiť, čiže aj na tom záleží.


  • zitar, 1. augusta 2010 o 22:06
    @jezibabka , ďakujem za recept, pre niekoho možno jednoduchý, ale ja som z tarhone mala vždy mindráky, mám ju rada, ale som sa ju ešte neodvážila uvariť / a to už mám voľačo pri šporáku za sebou/


  • samanka, 2. augusta 2010 o 14:12
    @jerica , nie si stromódna, aj u nás sa robí domáca tarhoňa, ku kačici, alebo pečenému kuraťu. Predsa len chutí inak, ako tá kúpená. Ale občas, ku kuracej pečienke, alebo nejakému mäsu, urobím aj "kúpenskú", lebo v týždni nie toľko času na varenie.


  • jody, 3. augusta 2010 o 22:25
    Ja ju zasa robievam takto - » varecha.pravda.sk/recepty/znojemske-tarhonou-fotorecept/7...


    Zgučí sa len ak dám menej vody, ale dobrá je aj taká. :-)


  • jody, 3. augusta 2010 o 22:26
    Do kelu. Do toho linku sa mi dostalo aj slovo zgučí, tak si ho najskôr vymažte. :-)


  • kucharronald, 24. augusta 2010 o 11:36
    Kde si sa stratila? :) dávno si tu bola :) Aj na FB... asi máš vela práce :)


  • kucharronald, 24. augusta 2010 o 11:37
    Kde si sa stratila? :) dávno si tu bola :) Aj na FB... asi máš vela práce :)


  • abul, 24. augusta 2010 o 18:09
    @babidka , ďakujem za radu. Rozmrazovala som tarhoňu ako si mi poradila, bola sypká, výborná ako čerstvá .@jezibabka zrejme sa jej v mrazáku páčilo ako si mi poradila Ty.


  • sracz, 14. októbra 2010 o 03:53
    Ja to robím detto ako Ty, Boszorleányocska_Egy! Sem tam soľ nahradím vegetou, alebo vodu vývarom, allebo priidám petržlenovú vňať, či bylinky, ale podstata ostáva rovnaká. V momente, keď sa odparí voda a na povrchu tarhone, ryže klasickej i slovenskej, dokonca na mrvenici, sa urobia dierky, zdroj tepla vypnem, premiešam, prikryjem a nechám dôjsť! Dobrá rada nad zlato. Szevasz! Ta ňe? Dozdziveňa!


  • anetka78, 11. septembra 2011 o 09:30
    Pripájam sa k vďake za recept. O chviľu ho idem robiť, dufam sa mi podarí :)))


  • masbet, 12. októbra 2011 o 17:49
    dakujem,uz aj idem,dam vediet ci sa podarilo.


  • tamarka2002, 20. apríla 2013 o 12:11
    podarila sa :D a je výborna :D :D lepšu som nejedla :D :D ale pridala som tam aj kukuricu :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D a je to s ňou výborne :D :D



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc vo Francúzsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z krajiny galského kohúta píše Sisok.

Veľká noc v Bulharsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Alex37 píše o bulharskej Veľkej noci.

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist