Paradajkový šalát s mozzarellou

Talianske paradajky s mozzarellou, bazalkovým sorbetom a parmezánovým chlebom (fotorecept)

Autor receptu: skolavareniapolus

Recept od Martina Záhumenského

10
porcií

Suroviny

Postup

  1. Talianske paradajky: Paradajky umyjeme a pokrájame - malé (cherry paradajky) na polovice, väčšie odrody na približne rovnaké kúsky. Dáme do misy, primiešame podrvené a pokrájané bazalkové listy, ochutíme olivovým olejom, balzamikovým octom, soľou a korením.
  2. Bazalkový sorbet: Najprv z citrónov vyrežeme citrónové segmenty a to tak, že z citrónov nožom odstránime šupku (aj bielu časť) a potom z mesiačikov vykrojíme iba čistú šťavnatú dužinu bez vnútorných šupiek (blaniek). Potom v mixéri rozmixujeme cukor na prášok, pridáme bazalku, citrónové segmenty, bielok, mlieko a pokrájaný mrazený biely jogurt (pokiaľ nemáme príliš výkonný mixér, použijeme poriadne vychladený jogurt). Všetko spolu rozmixujeme do krémovej konzistencie, bazalkový krém nalejeme do hlbšej nádoby a dáme do mrazničky.
  3. Parmezánový chlieb: Sušené droždie rozmiešame v ocukrenej vlažnej vode a zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme minimálne hodinu oddýchnuť. Z vykysnutého cesta rozvaľkáme niekoľko plátov (podľa veľkosti plechov), posypeme ich strúhaným parmezánom, ktorý zavaľkáme do cesta. Pláty vyvaľkáme čo najtenšie a preložíme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Tesne pred dopečením ešte posypeme zvyšným strúhaným parmezánom.
  4. Mozzarellu natrháme na menšie kúsky a ochutíme extra panenským olivovým olejom, korením a soľou. Rozdelíme na taniere, pridáme ochutené paradajky, za lyžicu bazalkového sorbetu, dozdobíme šalátovými lístkami, jedlými kvetmi a podávame s chrumkavým parmezánovým chlebom pokvapkaným olivovým olejom.